StoryEditorOCM
HrvatskaZELENO SVJETLO ZA REBALANS PRORAČUNA

Linić: Uskoro prikupljanje ponuda za privatizaciju Croatia Osiguranja i HPB-a

Piše PSD.
9. travnja 2013. - 15:49
/ U završnoj smo fazi privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, uznapredovali smo u radu konzultanata i do kraja ovog mjeseca ili početkom svibnja očekujem objavu natječaja za prikupljanje ponuda - najavio je utorak ministar financija Slavko Linić na saborskom Odboru za financije na kojem je predstavio rebalans proračuna.

Objasnio je kako je do rebalansa došlo zbog velikog deficita od 3,9 posto opće države koji je predviđen sa željom da država osnaži investicijski ciklus. S obzirom na to da na sjednici Odbora nije bilo HDZ-ovih članova, koji su u isto vrijeme imali sjednicu Kluba zastupnika, rebalans proračuna izglasan je jednoglasno.

- Procjenjujući realizaciju investicija u prva tri mjeseca zaključujemo da još imamo problema oko dizanja investicija, posebno kod Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta, a osnovni problem tome je problematični građevinski sektor, primjerice Konstruktor Split koji je blokirajući gradilište zaustavljao svaku moguću građevinsku aktivnost – kazao je ministar financija.

Revidirane su i projekcije za gospodarski rast s 1,8 posto na 0,7 posto jer, kako je pojasnio Linić ima niz problema u državnim investicijama zbog nesređenog građevinskog sektora, a ni privatni sektor nije krenuo u investicije.

Ministar je ustvrdio kako bi proračunski rashodi bili približno jednaki prihodima kad ne bi bilo kamate na enormno visoki javni dug, koji se kreće između 176 i 180 milijardi kuna.

Objasnio je kako se novi dug stvara zbog restrukturiranja brodogradnje i željeznice, a to su sve dubioze koje je Vlada zatekla, a koje su rezultat neodgovorne politike u proteklom razdoblju.

- Uskoro ćemo se s javnim dugom približiti razini 60 posto BDP-a, što će nam stvoriti probleme s Ustavom i cijenom zaduživanja – tvrdi Linić.

Vanjskog člana Odbora Antu Baju s Instituta za javne financije zanimalo je što se krije pod stavkom od 500 milijuna kuna "ostalih prihoda".

- To su prihodi od dobiti Ine i HNB-a. Ini smo ostavili kompletnu dobit od 2011. godine, no ona taj novac nije iskoristila za nove investicije, pa bi bilo apsurdno da joj kompletnu dobit ostavimo i ove godine jer ni sada nema naznaka novim investicijama – odgovorio mu je Slavko Linić objasnivši kako država planira povući 50 posto dobiti iz Ine.

Od prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke država očekuje zaraditi oko dvije milijarde kuna.

Rebalansom o kojem će Sabor raspravljati sutra, prihodi proračuna smanjuju za 253,9 milijuna kuna, te u odnosu na prvotni prijedlog proračuna sad iznose 113,4 milijarde kuna. Rashodi se smanjuju za 874 milijuna i ukupno iznose 123,6 milijardi kuna. Deficit središnje države tako također pada, s 10,9 milijardi kuna na 10,2 milijarde ili s 3,2 na 3 posto BDP-a. 

Šuker: Za nova zaduženja nije kriva bivša vlast

Ivan Šuker je na konferenciji za novinare HDZ-a u Saboru ustvrdio je da Vlada nije obrazložila zašto predlaže rebalans u kojemu nema promjene ekonomske ni fiskalne politike, prenosi HRT.

Kazao je kako razumije neurozu ministra financija, jer je evidentno da, usprkos povećanju PDV-a od 8,7 posto ili dva postotna poena, usprkos ukidanju nulte stope i dizanju na 5 posto, usprkos uvođenju fiskalne blagajne i fiskalizaciji te objavi liste dužnika situacija u proračunu nije nimalo blistava.

Odbacio je Linićeva tumačenja da je za nova zaduživanja kriva bivša HDZ-ova vlast, ističući kako Vlada 2013. više nema pravo pozivati se na ono što je radio HDZ.

Linić će Hrvatsku u ove dvije godine zadužiti za 23 do 24 milijarde kuna, a u iduće četiri godine ovom dinamikom će dug porasti za 40 milijardi, ustvrdio je Šuker.

Kazao je i da državi nedostaje 1,4 milijarde kuna da bi pokrila rashode za plaće, a da je smanjenjem bruto osnovice Vlada uštedjela tek 470 do 500 milijuna kuna.

HDZ-ovci su osudili privatizaciju Croatia osiguranja i HPB-a, ocijenivši da je riječ o pukom spašavanju proračuna. Postavlja se pitanje što je sljedeće za privatizaciju, jesu li to šume i vode, ovim trendom i ovim putem koji vlada vodi ovu zemlju, rekao je Ivan Domagoj Milošević. Istaknuo je da ključno pitanje nije vlasništvo, nego upravljanje.

A. B. KRILE, PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 00:19