StoryEditor

Linić pozvan na Odbor za unutarnju politiku

Piše PSD.
4. lipnja 2014. - 18:33
Nakon predsjednika Republike Ive Josipovića koji je izvršio nadzor tajnih službi, gdje nisu pronađene zloupotrebe, Linićeve optužbe još jednom će temeljito ispitati i krovni saborski Odbor za unutarnju politiku koji za razliku od predsjednika države ima zakonske ovlasti za nadzor policije, odnosno PNUSKOK-a.

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) pozvao bivšeg ministra financija Slavka Linića da već u četvrtak dođe na sjednicu Odbora i iznese svoje sumnje i dokumentaciju ako je ima, vezano uz iznesene optužbe u kojima premijera proziva da je zloupotrijebio represivne službe za unutarstranački obračun i njegovu kompromitaciju.

U istragu će, kako su objasnili Tuđman i potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) biti uključeni svi članovi Odbora. S radom započinju u četvrtak, a idući ponedjeljak idu u neposredni nadzor. Dragovan je potvrdio da će se izvršiti nadzor i u PNUSKOK-u.

- Sve što bude bilo potrebno, a temeljem navoda ćemo istražiti. Idemo u Ravnateljstvo policije, a to je sastavni dio Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno ravnateljstva. Kada će nadzor biti gotov? U najkraćem mogućem roku u kojem možemo sve pogledati iz jednostavnog razloga što je apsolutni interes prije svega javnosti da se provjere sve činjenice - rekao je Dragovan.

Slavko Linić u srijedu je izjavio kako ga nije iznenadio nadzor u tajnim službama jer nije ni sumnjao u njihov rad, nego je tvrdio da su po nalogu premijera to neovlašteno činili policajci koji su ispitivali neke članove njegove obitelji i prijatelje.

Unatoč najavi, da će poimenično nabrojati koga je to sve policija navodno neovlašteno ispitivala, jučer nije predao dokumentaciju Odboru za nacionalnu sigurnost.

- Ipak prije moram odabrati koja ću imena metnuti, jer ako se već ja svađam s policijom, ne trebaju ostali ljudi imati problema – objasnio je.

Na tvrdnje načelnika kriminalističke policije Vitomira Bijelića da ga policija nije pratila, Linić je konstatirao kako je "njihovo pravo je da govore što god hoće", ali da 'će i on reći svoje'. Ponovio je kako on nije lažljivac, a stranačkim kolegama u vodstvu SDP-a poručio je i kako bi nakon toliko godina koliko je u SDP-u morali znati da on ne laže, već govori istinu.

- S obzirom da glasno moji nekadašnji prijatelji govore kako me treba izbaciti, očekujem da će imati dovoljno hrabrosti da tu odluku i donesu. Način mog istupanja, ako je po njima sve to laž, onda ja nemam što tražiti u SDP-u – zaključio je Linić.

A. Belak-Krile
Foto: Damjan Tadić / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 02:01