StoryEditor

Linić potpisao za Bandića

Piše PSD.
17. ožujka 2015. - 17:59
Na facebook stranici Milana Bandića objavljena je u utorak fotografija saborskog zastupnika Slavka Linića koji potpisuje peticiju "Stop političkim hapšenjima".

Udruga klub Milana Bandića počela je 13. ožujka akciju potpisivanja peticije "Stop političkim hapšenjima" u znak potpore gradonačelniku Bandiću koji je nedavno ponovno završio u zatvoru zbog sumnje da je nezakonito nagovarao svjedoka na promjenu iskaza i krivotvorio dokumente.

Iako su neki mediji objavili da je Linić pristupio Bandićevoj udruzi, koja bi uskoro trebala prerasti u političku stranku, Hini je u Klubu Milana Bandića rečeno da je Linić samo potpisao peticiju.

Bandić je u više navrata nedvosmisleno objavio svoje političke ambicije, najavljujući da se namjerava kandidirati na lokalnim i parlamentarnim izborima. Nova Bandićeva stranka trebala bi se zvati "Milan Bandić 365 - stranka rada i solidarnosti".

Do kraja tjedna poznato ostaje li Bandić u Remetincu

Zagrebački Županijski sud bi do kraja tjedna trebao objaviti hoće li gradonačelnik Milan Bandić, nakon što se njegova obrana žalila na određivanje istražnog zatvora, ostati u Remetincu ili će mu ponovno omogućiti obranu sa slobode.

Dvije žalbe koje su potpisali Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković u utorak su poslane izvanraspravnom vijeću Županijskog suda koje bi u roku od 48 sati trebalo donijeti odluku, potvrdio je Hini glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Iz dosadašnje sudske prakse poznato je da odluka ne mora biti objavljena isti dan kada je vijeće i donese, što znači da bi Bandićevim odvjetnicima i tužiteljstvu mogla biti poslana i u petak.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio 'iza rešetaka' 10. ožujka prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Sudac je stoga donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ta odluka pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zaklade sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi nego da su njegove.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi "U ime obitelji" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No, ta je odluka po riječima Uskokove tužiteljice Ksenije Krizman i glasnogovornika suda Krešimira Devčića novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna.

(H)
Foto: Damjan Tadić / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:17