StoryEditor

Linić odgovorio Šukeru: Privatnih investicija nije bilo zbog nelikvidnosti

Piše PSD.
23. studenog 2012. - 00:41
Zastupnici HDZ-a danas su odbacili tumačenje ministra financija Slavka Linića da je za rebalans proračuna krivo zatečeno loše stanje u državnim tvrtkama, ustvrdivši da se Vlada oglušila o upozorenja analitičara da se rast ne može bazirati isključivo na državnim investicijama i da je "uvela zemlju u vode krive ekonomske politike".

"Vlada će morati odgovoriti jesmo li u ovih godinu dana uplivali u vode krive ekonomske politike, jesmo li otišli u krivom smjeru i danas imamo situaciju kakvu imamo", rekao je Ivan Šuker (HDZ) u raspravi o prijedlogu rebalansa državnog proračuna.

Vladi je spočitnuo nerealne procjene kod donošenja proračuna, kada je očekivala rast od 0,8 posto.

Ustvrdio je da su državne investicije podbacile "iz raznoraznih interesa i politikantskih sukoba među koalicijskim partnerima", a da istodobno nije otvoren ni prostor za privatni kapital.

"Sedam mjeseci nakon donošenja proračuna imamo pad BDP-a, povećanje nezaposlenosti za oko 40 tisuća, smanjenje zaposlenosti za 25 tisuća, pad proizvodnje i potrošnje, a rasli su porezi", upozorio je Šuker, optuživši Vladu da "u nekim segmentima zastupa "najtvrđa načela dogovorne ekonomije, a u nekima se ponaša vrlo liberalno".

Podsjetio je da su rasle cijene energenata i prehrambenih proizvoda, a padale plaće iz državnog proračuna.

Odbacio je tumačenja da su proračunski prihodi rasli zbog bolje naplate poreza, ustvrdivši da je povećanje PDV-a osnovni razlog rasta prihoda.

Činjenicu da je deficit ostao ispod 10 milijardi kuna pripisuje uplati dijela dobiti Hrvatske narodne banke u proračun.

"Da se to nije dogodilo, prihodi bi bili za milijardu kuna manji i deficit državnog proračuna bi bio sasvim drugačiji", ustvrdio je Šuker.

Vladi je spočitnuo i izostanak strukturnih reformi, ističući da je slijedeće godine nužan ekonomski zaokret, otvaranje prostora privatnom kapitalu i ravnomjernom regionalnom razvoju.

Ministar financija Slavko Linić odgovorio mu je da će se privatne investicije vidjeti već iduće godine, a da ih u 2012. nije bilo zbog kretanja na kraju prošle godine, odnosno zbog "44 milijarde blokada, 50 milijardi nenaplaćenih potraživanja po osnovu poreza, potpuno zaustavljenog gospodarskog djelovanja u dobrom dijelu tvrtki, potpuno zaustavljenog građevinskog sektora i broja nezaposlenih od oko 300.000".

Govoreći o neuspjelim planiranim uštedama na plaćama iz proračuna, Linić je ponovio da je u sustavu obrazovanja više od 140 različitih dodataka na plaće, što, kaže, nitko ne bi problematizirao kad bi se radilo samo o plaćama učitelja, ali da te dodatke uživaju i "podvornici, kotlovničari i čistačice".

Upozorio je i na nelogičnosti u granskim ugovorima u trgovačkim društvima u vlasništvu države.

"U Fini je sindikat ispregovarao dežurstvo pa konobar preko vikenda dobiva plaću zbog toga što će eventualno trebati poslužiti kompjutoraša koji mora nešto popraviti", rekao je Linić.

Upozorio je i na ugovore u HŽ-u u kojem, kaže, "oni koji peru vagone imaju daleko veća primanja od profesora".

Dragica Zgrebec (SDP) ustvrdila je da je Vlada zatekla višegodišnje podinvestiranje i gospodarski pad, visoku nelikvidnost i neplaćanje poreza i doprinosa, od kojih je, tvrdi, najveći dio nenaplativ pa će država morati otpisati više od 50 milijardi kuna potraživanja.

Naglasila je da je ove godine rasterećeno gospodarstvo, među ostalim, smanjivanjem doprinosa za zdravstvo, spomeničke rente i doprinosa za vode i šume.

Rekla je da se manji doprinos za zdravstvo morao kompenzirati povećanjem PDV-a te naglasila da je dugoročan rast nemoguće postići isključivo potrošnjom ili državnim investicijama s drugim rokom povratka kapitala, već rastom privatnih ulaganja i novim zapošljavanjem.

Pohvalila je uvođenje porezne discipline objavom neurednih platiša i nominalno smanjenje rashoda i deficita.

Ivan Drmić (HDSSB) ocijenio je da se bivša vlast u vrijeme gospodarskog rasta ponašala kao pijani milijarder.

"Činjenica je da su ovu krizu i recesiju skrivili država, banke i krupni kapital i razni mešetari. Sigurno je nisu skrivili hrvatski građani, a očito je da ova Vlada planira izaći iz ove krize i recesije, pokrpati rupe u proračunu baš na teret hrvatskih građana", rekao je Drmić.

Laburist Branko Vukšić ustvrdio je da je "razlog rebalansa sadržan je u rečenici da je sve palo što ne bi smjelo pasti".

Vladu je optužio da je "više od bilo koje druge uspjela građane uplašiti i ostvariti Pirovu pobjedu".

"Nije bilo dana a da ministri, od sada već bivšeg prvog potpredsjednika Vlade gospodina Radimira Čačića, pa do ministra financija Slavka Linića nisu plašili narod crnim prognozama", kazao je Vukšić, prozivajući Vladu da je, umjesto potrošnje, u krizi poticala odljev novca u strane banke.

(Hina)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 17:51