StoryEditor

Linić nije odgovoran u aferi Spačva: Nisam ni sanjao da ću biti žrtva spletke premijera

Piše PSD.
19. veljače 2015. - 22:06
Bivši ministar financija Slavko Linić nije zloupotrijebio svoje ovlasti i položaj u slučaju predstečajne nagodbe drvne industrije Spačva. Pokazalo je to po nalogu USKOK-a provedeno kriminalističko istraživanje, potvrđeno nam je u četvrtak iz USKOK-a. Osim toga pokazalo se da u toj predstečajnoj nagodbi nije bilo nikakvih malverzacija kojima bi bio oštećen proračun Republike Hrvatske.

Na upit Jutarnjeg lista o rezultatima provedenih predistražnih radnji u aferi Spačva, iz USKOK-a smo u četvrtak dobili sljedeći odgovor.

“Povodom medijskih objava kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i nepravilnosti u postupku predstečajne nagodbe između Ministarstva financija RH i dužnika društva Spačva, a prema kojima je ministar financija Slavko Linić oštetio državni proračun Republike Hrvatske, USKOK je od Ministarstva financija RH pribavio svu relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na postupke predstečajne nagodbe s navedenim društvom, te je Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja.

Na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja i analizom prikupljene dokumentacije, utvrđeno je kako u postupanju ministra financija Slavka Linića, a niti drugih osoba koje su sudjelovale u postupku sklapanja predstečajne nagodbe, nisu ostvarena obilježja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, niti je provedbom postupka navedene predstečajne nagodbe oštećen proračun Republike Hrvatske.”

Ministru financija Slavku Liniću, koji je morao otići zbog ove afere, spočitavalo se da je u predstečajnoj nagodbi prihvatio preveliku procjenu livade koju je uzeo u zamjenu za dugove tijelima javne uprave i tvrtki u većinskom dravnom vlasništvu. Dug je iznosio nepunih 28 milijuna kuna, a procjena zemljišta bila je na 33 milijuna. Linić je u početku izišao s podacima da su tri različita sudska vještaka procjenjivale zemljište na priblino istu vrijednost, te je ona stoga i uzeta kao relevantna za predstečajnu nagodbu.

Tu je bila i druga slična situacija s vlasnički povezanom tvrtkom Čvor za čije je zemljište prihvaćena procjena na 11 milijuna kuna, kroz koje je onda “prelomljen” dug prema državi od 4,3 milijuna kuna.

Gotovo godinu dana po okončanju tih predstečajnih postupaka, šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec izlazi s novim procjenama prema kojima je vrijednost uzetih zemljišta znatno manja. Čak šest puta manja. Liniću se stoga prozivalo da je oštetio proračun za milijune kuna kojih se država odrekla zbog navodnih višestruko napuhanih procjena.

Međutim, provedene provjere pokazale su da takve optužbe nisu utemeljene, te, očito, da naknadno izrađene procjene po nalogu bivše šefice Porezne uprave ne predstavljaju realnu vrijednost spomenutih nekretnina.

U USKOK-u su provjerili i navode Slavka Linića izrečene na konferenciji za novinare na kojoj je spominjao moguće nezakonitosti u postupcima odobravanja kredita HBOR-a društvu Mali Biskviti, kredita Centar banke društvu Miglu Autopraone, provođenju poreznog nadzora nad društvom INA, zamjene založnog prava zasnovanog na nekretninama društva Konel te kupnje zakupljenog poslovnog prostora u Slavonskom Brodu od društva Mostarkić.

'Analizom prikupljene dokumentacije koja se odnosi na poslovne događaje spomenutih društava te na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako se u ponašanju osoba koje su sudjelovale u tim postupcima nisu ostvarila obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a niti je uslijed tih postupaka nastupila šteta za proračun Republike Hrvatske', naveli su u USKOK-u.

Linić zadovoljan

- U političkoj sam areni četvrt stoljeća i u sukobu s neistomišljenicima i političkim suparnicima doživljavao sam svašta, svakakve političke optužbe, pa i policijske podvale. Ali, ni u snu nisam mogao zamisliti da ću spletkarenje i podmetanje doživjeti od predsjednika svoje stranke i Vlade u kojoj sam bio ministar - kaže danas Linić, dodajući da svaki premijer ima pravo birati svoje suradnike.

Smatrao bi legitimnim i posve razumljivim da ga je Milanović razriješio s objašnjenjem da je izgubio njegovo povjerenje.

“Ali, da će to učiniti tako da me javno optuži za nanošenje štete državi i državnom proračunu, to zaista nisam mogao očekivati. Očito me, bez kriminalizacije, nije imao hrabrosti smijeniti, jer su moj rad jako dobro ocjenjivali i javnost i stranka i međunarodne institucije s kojima sam kao ministar financija surađivao.”

Slavko Linić također upozorava da premijer primjenjuje nejednake kriterije s jedne strane, prema svojoj obitelji i prijateljima, a s druge strane, prema onima koji ne spadaju u njegov krug.

(JL)
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 01:05