StoryEditorOCM
HrvatskaPOBJEDA STRUKE

Liječnici razuvjerili ministra Božinovića: ipak neće pacijentima oduzimati vozačke dozvole, uskoro novi pravilnik koji će sve precizirati

Piše PSD
13. srpnja 2022. - 13:10

Obiteljski liječnici ipak neće oduzimati vozačke dozvole pacijentima.

Kako doznaje 24sata, udruga KoHOM (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) uspjela je postići dogovor s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da ne prijavljuju svoje pacijente policiji, kako je prvotno bilo predviđeno novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama čije se izglasavanje očekuje za dva dana. 

image
Damir Krajac/Cropix

To je  potvrdila dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, koja je istaknula da prije svega zahvaljuje Hrvatskoj liječničkoj komori i medijima, na podršci.

- Nećemo prijavljivati pacijente policiji za privremena stanja poput npr. išijasa, kostobolje, alergije, upale očiju, privremenog akutnog stresa koji zahtjeva pomoć lijekova. Prema dosadašnjim prijedlozima Zakona sva bi ta stanja morali prijavljivati policiji i pacijenti bi ostali bez vozačke dozvole.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Cijelo vrijeme smo ukazivali da je povjerljiv odnos s pacijentima temelj naše struke, da bi to novim Zakonom bilo narušeno i da se bojimo da pacijenti neće dolaziti, rekla je za 24sata dr. Ban Toskić.

Na snazi ostaje dosadašnaj odredba kojom se trajna stanja zdravstvena, koja bi mogla biti opasna za upravljanje vozilom odmah prijavljuje policiji putem Ceziha, a novim Pravilnikom utvrdit će se i koja su to točno trajna stanja. Više neće ovisiti o  subjektivnoj procjeni liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 06:22