stdClass Object ( [id] => 1308628 [title] => Liječnici priznali da su moćnike godinama morali primati preko reda, po naređenju. Šta, nije im radio priziv savjesti? [alias] => lijecnici-priznali-da-su-mocnike-godinama-morali-primati-preko-reda-po-naredenju-sta-nije-im-radio-priziv-savjesti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovaj radni tjedan pun je rekorda! Počeo je s vijestima o rekordnim vrućinama, eskaliralo je u srijedu povijesnom olujom, i dalje traje najdulji štrajk ikada u nas, predsjednik Republike sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora, cijena svinjetine približila se teletini, a jedan šibenski radnik primio je plaću od 8 (slovima - osam) eura!

A osam milijuna eura platili smo nekakav sustav za upozoravanje koji je zakazao, a možda je mogao spasiti živote nastradalih u nevremenu.

A sada, ako se nekome baš bude dalo, ova tri dana do kraja tjedna može se fino zavaliti i gledati saborsku sjednicu da bi se uvjerio zašto u nas sve zakazuje, a da pritom većina nema za pošteni ručak. Jer plaćamo svakojake nesposobne bezveznjake, seoske komedijaše, prelivode, smutljivce, prevrtljivce, pokvarenjake, hohštaplere, muljatore, blefere, spletkaroše, lažljivce, kalkulante, narcisoide, ljigavce, mutikaše, diletante... nastavite niz!

---

image



 

Damir Krajač/Cropix
---

PONEDJELJAK: Do liječnika bez trunke građanske pristojnosti

Eto nam u ponedjeljak jednog iz tog niza uhvaćenog da preko reda ide k liječniku. Ministar Radovan Fuchs bezobzirno je preskočio pacijente koji su satima čekali na Traumatologiji zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice. Fino je najprije parkirao uz protekciju jer ga je dočekao zaštitar s rezerviranim mjestom u hladu, prošao pored svih unesrećenih pa pregled obavio za čas. I još dobio kavu te malo ugodnog razgovora s liječnikom. Kad su novinari, nakon što im je to dojavio jedan pacijent, pritisnuli bolnicu, stiže odgovor da je liječnik kod kojeg je ministar kao pacijent bio u obradi procijenio da bi pregled trebalo obaviti u hitnom postupku. Naravno, iz bolnice se slabašno brane pred javnošću jer što im je drugo preostalo. Zar da nam otvoreno kažu da je to pravilo? Ne moraju jer znamo. Nije prvi put da se ministri i drugi naši nadmoćnici domognu onoga čega ostali ne mogu. Imali smo i ministra zdravstva koji se liječio u inozemstvu, pa smo i to preživjeli. Sitnež zna da može umirati pred vratima ordinacija dok će preko reda primiti nekog, da oprostite na izrazu, masnog guzonju. Oduvijek je to tako na ovim prostorima, ali smo se uzalud nadali da ćemo ulaskom u Uniju dobiti mrvicu građanske pristojnosti. Utjeha je što, kako vidimo, neki građani ipak nisu dobili pletaću iglu u nerv za pobunu.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

UTORAK: Upornim pravosudnim službenicima treba se diviti

A da će toliko bunta imati sudski službenici i većinom službenice nisam se, priznajem, nadala. Iznenađena sam njihovom upornošću kojom se bore za veću plaću. Divim se. I to zato što ih isprva nitko nije doživljavao, isto kao ni klimatske promjene, a onda su se digle kao ovaj mezoskalni konektivni sustav i superćelijski kumulonimbus nekidan nad Zagrebom pa se radi njih saziva i izvanredna sjednica parlamenta, dopisuju se premijer i predsjednik Vrhovnog suda koji prije toga obilazi i predsjednika Republike... Zapisničarke i referenti nadigli nezapamćenu oluju u Hrvatskoj, koja samo što ne sruši jednu od tri grane vlasti.

Nećete nas platiti za dane provedene u štrajku? Ne morate, radit ćemo još i manje, ali pokleknut ne namjeravamo, poručili su štrajkaši ministru i premijeru i bilo na kraju kako god, mi smo već sada mogli imati onaj ugodni osjećaj olakšanja na kraju trilera kada pravda pobijedi. Službenici i namještenici, hrabri ko legende glaaas...

Još kad se sjetim onog nadmenog ministra Malenice i premijera, ovaj odgovor na njihovu odbijenicu i uskratu plaće dođe mi kao da su se oni iz čekaonice Traume digli s klupa pa štakama nasrnuli na liječnike i sestre kad su pustili Fuchsa preko reda.

---

image
Željko Puhovsk/Cropix
---

SRIJEDA: Nevrijeme stiglo, poruke upozorenja izostale

Prijepodne predsjednik Milanović iskoristio je ustavno pravo da zatraži izvanredno zasjedanje Sabora, riskirajući pritom da će ga optužiti kako je izabrao stranu, a zapravo je jasno svakome da bi mu jednako to kazali i da nije učinio ništa. Kad je malo bolje o svemu produmao, vjerojatno je pomislio nek se cirkus nastavi, on će ionako imati vikend. Jer svakome je jasno da se neće dogoditi ništa spektakularno. Onda se za spektakle u srijedu pobrinula priroda.

Tako je žestoko izudaralo Zagreb i Slavoniju pa još dalje preko Srbije do Rumunjske, da su tu večer sve televizije u regiji izvještavale o ovdje nikad viđenom klimatskom fenomenu i strašnim posljedicama. Poginuli i ozlijeđeni ljudi, polomljena stabla, potrgani krovovi i porazbijana auta... Odmah su se nakon tog užasa mnogi sjetili onog famoznog MUP-ova sustava za uzbunjivanje. Bilo je ludo gledati u istoj večeri šefa civilne zaštite Damira Truta koji govori da nisu ništa slali jer je iz DHMZ-a bilo narančasto upozorenje. Prognostičar je odmah nakon njega kazao da je čitav sat bilo i crveno upozorenje. Već sutradan je, vidjevši da su novinari zapeli za odgovorima, pred njih hrabro stao ministar policije Davor Božinović pa otkrio da sustav, kojeg su pompozno prije mjesec i po dana najavili, u stvari nije ni proradio. “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje”, pisalo je u poruci na dan 3. lipnja ove godine. Još je pisalo: “Ne odgovarajte na poruku!” E da bar mi imamo neki mehanizam da im šaljemo sms-ove. Nešto kao na primjer: “Poštovani/a, primili ste poruku za rano upozoravanje i uzbunjivanje zbog neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika. Ne odgovarajte na poruku, samo klimnite glavom!”. Ono Trut klimne, he he...

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

ČETVRTAK: Radnik dobio plaću od osam eura? OSAM EURA?

U Hrvatskoj, dakle, možemo očekivati tornado. Tako kažu klimatolozi. U budućnosti će nas, dakle, pored sve nevolje, još napadati vjetrovi i pljuskovi. Ajd da smo neka stabilna zemlja u kojoj građani imaju pristojan standard pa da i istrpimo neki belaj. A ovako, kad nesretnoj sirotinji odleti krov nad glavom, jadna mu majka. Ovaj tjedan doznali smo da držimo visoko četvrto mjesto među zemljama čiji građani nemaju novca za sedam dana ljetovanja na moru. To smo znali i bez statistike. Ljetovanje na Jadranu mogu si priuštiti samo oni Hrvati koji rade izvan zemlje. Nekidan mi se čovjek kune da je u Veroni jeftinije nego u Petrinji. Ne u Splitu ili Dubrovniku, nego na Baniji. Ali nije problem u cijenama, problem je, naravno, u mizernim plaćama. Na more ne idu ni oni koji uz njega žive. Plaže su rezervirane za njihove goste, a oni ih opslužuju od jutra do mraka. Recimo sudske službenice. Pa one se najviše moru približe kad vikendom čiste jahte.

Kako će se tek provesti radnik šibenskog “Cestara” s osam eura plaće? Da, to je jedan od onih koje ljeti iskreno sažalijevamo jer žive ono što je nama samo metafora. Gori asfalt, reći ćemo mi ovih dana. A na njemu čovjek radi. U zaštitnom odijelu. Al zato njegov direktor prima 3200 eura mjesečno. Eto ga na! Takve razlike dovest će do ekstrema, što znači i do tornada. Ne sutra, ne prekosutra, ali sigurno hoće. Jer, rekao je stručnjak, “u ogromnoj sparini se akumuliraju nestabilnosti i energija, kao u loncu koji kuha i kuha, s poklopcem.”

---

image











 

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

PETAK: Liječnici: Godinama ‘glavonje’ primamo preko reda

Čitam i ne vjerujem da su se nakon ministrova ulaženja u bolnicu preko reda oglasili i bolnički liječnici. Ma zamislite, pukao im film pa nam otkrivaju toplu vodu da desetljećima primaju moćne glavonje preko reda. Došlo im tek sad do glave da to nikada nisu trebali raditi kako bi političari shvatili u kakvom stanju nam je zdravstveni sustav. Ali da su se bar posuli pepelom pa priznali i ispričali što povlaštenu kastu desetljećima primaju preko reda, nego su prozvali bolničke ravnatelje, šefove i sustav jer su im to, kao, naređivali.

“Nazove ravnatelj, nazove šef klinike ili nazove već netko moćan unutar sustava. I mi pognemo glavu i rješavamo političara ili političarku. U sustavu kao što je javno zdravstvo, koji je vrlo hijerarhiziran i centraliziran, nije uputno previše dizati glavu niti postavljati pitanja zašto neki političar mora ići preko reda,” jadaju nam se liječnici pa ispovijedaju da im je godinama muka od toga. Neka obave gastroskopiju, da nemaju refluks možda. Nama je kiselina zbog njih već godinama u grlu. Lijepo ste, dragi liječnici, slikovito kazali da se svi pravimo da slon nije u sobi, a on odavno ispunio cijelu sobu. Vi se pravite, a mi znamo, ali smo nemoćni. Valjda se sami trebate založiti za vlastito zdravlje jer kako ćete nas liječiti dok vam je muka? Muka od vas samih. Sramota! Bolje bi bilo da ste šutjeli. Ovako, oborili ste ovotjedni rekord. U licemjerju. Odma’ mi se dig’o kumulonimbus.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudski službenici digli su nezapamćenu oluju u Hrvatskoj koja samo što ne sruši jednu od tri grane vlasti. Nećete nas platiti za dane provedene u štrajku? Ne morate, radit ćemo još i manje, ali pokleknut ne namjeravamo, poručili su štrajkaši ministru i premijeru i bilo na kraju kako god, mi smo već sada mogli imati onaj ugodni osjećaj olakšanja na kraju trilera kada pravda pobijedi. Službenici i namještenici, hrabri ko legende glaaas... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Sudski službenici digli su nezapamćenu oluju u Hrvatskoj koja samo što ne sruši jednu od tri grane vlasti. Nećete nas platiti za dane provedene u štrajku? Ne morate, radit ćemo još i manje, ali pokleknut ne namjeravamo, poručili su štrajkaši ministru i premijeru i bilo na kraju kako god, mi smo već sada mogli imati onaj ugodni osjećaj olakšanja na kraju trilera kada pravda pobijedi. Službenici i namještenici, hrabri ko legende glaaas... Pretres tjedna 2 0 8554 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-21 12:08:25 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-21 17:04:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-21 17:04:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Sudski službenici digli su nezapamćenu oluju u Hrvatskoj koja samo što ne sruši jednu od tri grane vlasti. Nećete nas platiti za dane provedene u štrajku? Ne morate, radit ćemo još i manje, ali pokleknut ne namjeravamo, poručili su štrajkaši ministru [metadata] => robots= author= title=Liječnici priznali da su moćnike godinama morali primati preko reda, po naređenju. Šta, nije im radio priziv savjesti? [metakey] => pretres tjedna, liječnici, Radovan Fuchs, štrajk sudskih službenika, plaća osam eura, štrajk cestara [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/21\/17223844.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25090832.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25264743.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/23637705.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25090832.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25294616.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/21\/25301663.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"," \u017deljko Puhovsk\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","


\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1379","hd_17223844_1920.jpg":"1920x1080","k_17223844_1280.jpg":"1280x1280","k_17223844_1024.jpg":"1024x1024","k_17223844_640.jpg":"640x640","k_17223844_480.jpg":"480x480","k_17223844_340.jpg":"340x340","k_17223844_220.jpg":"220x220","o_17223844_1280.jpg":"1280x919","o_17223844_1024.jpg":"1024x735","o_17223844_640.jpg":"640x459","o_17223844_480.jpg":"480x344","o_17223844_340.jpg":"340x244","o_17223844_220.jpg":"220x158","h_17223844_1280.jpg":"1280x854","h_17223844_1024.jpg":"1024x683","h_17223844_640.jpg":"640x427","h_17223844_480.jpg":"480x320","h_17223844_340.jpg":"340x227","h_17223844_220.jpg":"220x147","pp_17223844_1280.jpg":"1280x1628","pp_17223844_1024.jpg":"1024x1303","pp_17223844_640.jpg":"640x814","pp_17223844_480.jpg":"480x611","pp_17223844_340.jpg":"340x432","pp_17223844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_25090832_1920.jpg":"1920x1080","k_25090832_1280.jpg":"1280x1280","k_25090832_1024.jpg":"1024x1024","k_25090832_640.jpg":"640x640","k_25090832_480.jpg":"480x480","k_25090832_340.jpg":"340x340","k_25090832_220.jpg":"220x220","o_25090832_1280.jpg":"1280x824","o_25090832_1024.jpg":"1024x659","o_25090832_640.jpg":"640x412","o_25090832_480.jpg":"480x309","o_25090832_340.jpg":"340x218","o_25090832_220.jpg":"220x141","h_25090832_1280.jpg":"1280x854","h_25090832_1024.jpg":"1024x683","h_25090832_640.jpg":"640x427","h_25090832_480.jpg":"480x320","h_25090832_340.jpg":"340x227","h_25090832_220.jpg":"220x147","pp_25090832_1280.jpg":"1280x1628","pp_25090832_1024.jpg":"1024x1303","pp_25090832_640.jpg":"640x814","pp_25090832_480.jpg":"480x611","pp_25090832_340.jpg":"340x432","pp_25090832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25264743_1920.jpg":"1920x1080","k_25264743_1280.jpg":"1280x1280","k_25264743_1024.jpg":"1024x1024","k_25264743_640.jpg":"640x640","k_25264743_480.jpg":"480x480","k_25264743_340.jpg":"340x340","k_25264743_220.jpg":"220x220","o_25264743_1280.jpg":"1280x853","o_25264743_1024.jpg":"1024x682","o_25264743_640.jpg":"640x426","o_25264743_480.jpg":"480x320","o_25264743_340.jpg":"340x226","o_25264743_220.jpg":"220x146","h_25264743_1280.jpg":"1280x854","h_25264743_1024.jpg":"1024x683","h_25264743_640.jpg":"640x427","h_25264743_480.jpg":"480x320","h_25264743_340.jpg":"340x227","h_25264743_220.jpg":"220x147","pp_25264743_1280.jpg":"1280x1628","pp_25264743_1024.jpg":"1024x1303","pp_25264743_640.jpg":"640x814","pp_25264743_480.jpg":"480x611","pp_25264743_340.jpg":"340x432","pp_25264743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_23637705_1920.jpg":"1920x1080","k_23637705_1280.jpg":"1280x1280","k_23637705_1024.jpg":"1024x1024","k_23637705_640.jpg":"640x640","k_23637705_480.jpg":"480x480","k_23637705_340.jpg":"340x340","k_23637705_220.jpg":"220x220","o_23637705_1280.jpg":"1280x832","o_23637705_1024.jpg":"1024x666","o_23637705_640.jpg":"640x416","o_23637705_480.jpg":"480x312","o_23637705_340.jpg":"340x221","o_23637705_220.jpg":"220x143","h_23637705_1280.jpg":"1280x854","h_23637705_1024.jpg":"1024x683","h_23637705_640.jpg":"640x427","h_23637705_480.jpg":"480x320","h_23637705_340.jpg":"340x227","h_23637705_220.jpg":"220x147","pp_23637705_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637705_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637705_640.jpg":"640x814","pp_23637705_480.jpg":"480x611","pp_23637705_340.jpg":"340x432","pp_23637705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_25090832_1920.jpg":"1920x1080","k_25090832_1280.jpg":"1280x1280","k_25090832_1024.jpg":"1024x1024","k_25090832_640.jpg":"640x640","k_25090832_480.jpg":"480x480","k_25090832_340.jpg":"340x340","k_25090832_220.jpg":"220x220","o_25090832_1280.jpg":"1280x824","o_25090832_1024.jpg":"1024x659","o_25090832_640.jpg":"640x412","o_25090832_480.jpg":"480x309","o_25090832_340.jpg":"340x218","o_25090832_220.jpg":"220x141","h_25090832_1280.jpg":"1280x854","h_25090832_1024.jpg":"1024x683","h_25090832_640.jpg":"640x427","h_25090832_480.jpg":"480x320","h_25090832_340.jpg":"340x227","h_25090832_220.jpg":"220x147","pp_25090832_1280.jpg":"1280x1628","pp_25090832_1024.jpg":"1024x1303","pp_25090832_640.jpg":"640x814","pp_25090832_480.jpg":"480x611","pp_25090832_340.jpg":"340x432","pp_25090832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25294616_1920.jpg":"1920x1080","k_25294616_1280.jpg":"1280x1280","k_25294616_1024.jpg":"1024x1024","k_25294616_640.jpg":"640x640","k_25294616_480.jpg":"480x480","k_25294616_340.jpg":"340x340","k_25294616_220.jpg":"220x220","o_25294616_1280.jpg":"1280x853","o_25294616_1024.jpg":"1024x682","o_25294616_640.jpg":"640x426","o_25294616_480.jpg":"480x320","o_25294616_340.jpg":"340x226","o_25294616_220.jpg":"220x146","h_25294616_1280.jpg":"1280x854","h_25294616_1024.jpg":"1024x683","h_25294616_640.jpg":"640x427","h_25294616_480.jpg":"480x320","h_25294616_340.jpg":"340x227","h_25294616_220.jpg":"220x147","pp_25294616_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294616_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294616_640.jpg":"640x814","pp_25294616_480.jpg":"480x611","pp_25294616_340.jpg":"340x432","pp_25294616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25301663_1920.jpg":"1920x1080","k_25301663_1280.jpg":"1280x1280","k_25301663_1024.jpg":"1024x1024","k_25301663_640.jpg":"640x640","k_25301663_480.jpg":"480x480","k_25301663_340.jpg":"340x340","k_25301663_220.jpg":"220x220","o_25301663_1280.jpg":"1280x853","o_25301663_1024.jpg":"1024x682","o_25301663_640.jpg":"640x426","o_25301663_480.jpg":"480x320","o_25301663_340.jpg":"340x226","o_25301663_220.jpg":"220x146","h_25301663_1280.jpg":"1280x854","h_25301663_1024.jpg":"1024x683","h_25301663_640.jpg":"640x427","h_25301663_480.jpg":"480x320","h_25301663_340.jpg":"340x227","h_25301663_220.jpg":"220x147","pp_25301663_1280.jpg":"1280x1628","pp_25301663_1024.jpg":"1024x1303","pp_25301663_640.jpg":"640x814","pp_25301663_480.jpg":"480x611","pp_25301663_340.jpg":"340x432","pp_25301663_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38974003 Threads: 3 Questions: 7139649206 Slow queries: 3315760 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609405558 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/lijecnici-priznali-da-su-mocnike-godinama-morali-primati-preko-reda-po-naredenju-sta-nije-im-radio-priziv-savjesti-1308628 [printLink] => /vijesti/hrvatska/lijecnici-priznali-da-su-mocnike-godinama-morali-primati-preko-reda-po-naredenju-sta-nije-im-radio-priziv-savjesti-1308628?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 374019 [name] => liječnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecnici [link] => /tag/lijecnici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 381003 [name] => Radovan Fuchs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radovan-fuchs [link] => /tag/radovan-fuchs ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718923 [name] => štrajk sudskih službenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 20:13:49 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk-sudskih-sluzbenika [link] => /tag/strajk-sudskih-sluzbenika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 724102 [name] => plaća osam eura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 17:21:25 [main_article_id] => 0 [alias] => placa-osam-eura [link] => /tag/placa-osam-eura ) [5] => stdClass Object ( [id] => 724103 [name] => štrajk cestara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 17:21:25 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk-cestara [link] => /tag/strajk-cestara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudski službenici digli su nezapamćenu oluju u Hrvatskoj koja samo što ne sruši jednu od tri grane vlasti. Nećete nas platiti za dane provedene u štrajku? Ne morate, radit ćemo još i manje, ali pokleknut ne namjeravamo, poručili su štrajkaši ministru i premijeru i bilo na kraju kako god, mi smo već sada mogli imati onaj ugodni osjećaj olakšanja na kraju trilera kada pravda pobijedi. Službenici i namještenici, hrabri ko legende glaaas... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Liječnici priznali da su moćnike godinama morali primati preko reda, po naređenju. Šta, nije im radio priziv savjesti? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/17223844.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/17223844.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25090832.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25264743.jpg [title] =>



 

Damir Krajač/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/23637705.jpg [title] =>











 

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25090832.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25294616.jpg [title] => Željko Puhovsk/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/21/25301663.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovaj radni tjedan pun je rekorda! Počeo je s vijestima o rekordnim vrućinama, eskaliralo je u srijedu povijesnom olujom, i dalje traje najdulji štrajk ikada u nas, predsjednik Republike sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora, cijena svinjetine približila se teletini, a jedan šibenski radnik primio je plaću od 8 (slovima - osam) eura!

A osam milijuna eura platili smo nekakav sustav za upozoravanje koji je zakazao, a možda je mogao spasiti živote nastradalih u nevremenu.

A sada, ako se nekome baš bude dalo, ova tri dana do kraja tjedna može se fino zavaliti i gledati saborsku sjednicu da bi se uvjerio zašto u nas sve zakazuje, a da pritom većina nema za pošteni ručak. Jer plaćamo svakojake nesposobne bezveznjake, seoske komedijaše, prelivode, smutljivce, prevrtljivce, pokvarenjake, hohštaplere, muljatore, blefere, spletkaroše, lažljivce, kalkulante, narcisoide, ljigavce, mutikaše, diletante... nastavite niz!

---

image



 

Damir Krajač/Cropix
---

PONEDJELJAK: Do liječnika bez trunke građanske pristojnosti

Eto nam u ponedjeljak jednog iz tog niza uhvaćenog da preko reda ide k liječniku. Ministar Radovan Fuchs bezobzirno je preskočio pacijente koji su satima čekali na Traumatologiji zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice. Fino je najprije parkirao uz protekciju jer ga je dočekao zaštitar s rezerviranim mjestom u hladu, prošao pored svih unesrećenih pa pregled obavio za čas. I još dobio kavu te malo ugodnog razgovora s liječnikom. Kad su novinari, nakon što im je to dojavio jedan pacijent, pritisnuli bolnicu, stiže odgovor da je liječnik kod kojeg je ministar kao pacijent bio u obradi procijenio da bi pregled trebalo obaviti u hitnom postupku. Naravno, iz bolnice se slabašno brane pred javnošću jer što im je drugo preostalo. Zar da nam otvoreno kažu da je to pravilo? Ne moraju jer znamo. Nije prvi put da se ministri i drugi naši nadmoćnici domognu onoga čega ostali ne mogu. Imali smo i ministra zdravstva koji se liječio u inozemstvu, pa smo i to preživjeli. Sitnež zna da može umirati pred vratima ordinacija dok će preko reda primiti nekog, da oprostite na izrazu, masnog guzonju. Oduvijek je to tako na ovim prostorima, ali smo se uzalud nadali da ćemo ulaskom u Uniju dobiti mrvicu građanske pristojnosti. Utjeha je što, kako vidimo, neki građani ipak nisu dobili pletaću iglu u nerv za pobunu.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

UTORAK: Upornim pravosudnim službenicima treba se diviti

A da će toliko bunta imati sudski službenici i većinom službenice nisam se, priznajem, nadala. Iznenađena sam njihovom upornošću kojom se bore za veću plaću. Divim se. I to zato što ih isprva nitko nije doživljavao, isto kao ni klimatske promjene, a onda su se digle kao ovaj mezoskalni konektivni sustav i superćelijski kumulonimbus nekidan nad Zagrebom pa se radi njih saziva i izvanredna sjednica parlamenta, dopisuju se premijer i predsjednik Vrhovnog suda koji prije toga obilazi i predsjednika Republike... Zapisničarke i referenti nadigli nezapamćenu oluju u Hrvatskoj, koja samo što ne sruši jednu od tri grane vlasti.

Nećete nas platiti za dane provedene u štrajku? Ne morate, radit ćemo još i manje, ali pokleknut ne namjeravamo, poručili su štrajkaši ministru i premijeru i bilo na kraju kako god, mi smo već sada mogli imati onaj ugodni osjećaj olakšanja na kraju trilera kada pravda pobijedi. Službenici i namještenici, hrabri ko legende glaaas...

Još kad se sjetim onog nadmenog ministra Malenice i premijera, ovaj odgovor na njihovu odbijenicu i uskratu plaće dođe mi kao da su se oni iz čekaonice Traume digli s klupa pa štakama nasrnuli na liječnike i sestre kad su pustili Fuchsa preko reda.

---

image
Željko Puhovsk/Cropix
---

SRIJEDA: Nevrijeme stiglo, poruke upozorenja izostale

Prijepodne predsjednik Milanović iskoristio je ustavno pravo da zatraži izvanredno zasjedanje Sabora, riskirajući pritom da će ga optužiti kako je izabrao stranu, a zapravo je jasno svakome da bi mu jednako to kazali i da nije učinio ništa. Kad je malo bolje o svemu produmao, vjerojatno je pomislio nek se cirkus nastavi, on će ionako imati vikend. Jer svakome je jasno da se neće dogoditi ništa spektakularno. Onda se za spektakle u srijedu pobrinula priroda.

Tako je žestoko izudaralo Zagreb i Slavoniju pa još dalje preko Srbije do Rumunjske, da su tu večer sve televizije u regiji izvještavale o ovdje nikad viđenom klimatskom fenomenu i strašnim posljedicama. Poginuli i ozlijeđeni ljudi, polomljena stabla, potrgani krovovi i porazbijana auta... Odmah su se nakon tog užasa mnogi sjetili onog famoznog MUP-ova sustava za uzbunjivanje. Bilo je ludo gledati u istoj večeri šefa civilne zaštite Damira Truta koji govori da nisu ništa slali jer je iz DHMZ-a bilo narančasto upozorenje. Prognostičar je odmah nakon njega kazao da je čitav sat bilo i crveno upozorenje. Već sutradan je, vidjevši da su novinari zapeli za odgovorima, pred njih hrabro stao ministar policije Davor Božinović pa otkrio da sustav, kojeg su pompozno prije mjesec i po dana najavili, u stvari nije ni proradio. “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje”, pisalo je u poruci na dan 3. lipnja ove godine. Još je pisalo: “Ne odgovarajte na poruku!” E da bar mi imamo neki mehanizam da im šaljemo sms-ove. Nešto kao na primjer: “Poštovani/a, primili ste poruku za rano upozoravanje i uzbunjivanje zbog neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika. Ne odgovarajte na poruku, samo klimnite glavom!”. Ono Trut klimne, he he...

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

ČETVRTAK: Radnik dobio plaću od osam eura? OSAM EURA?

U Hrvatskoj, dakle, možemo očekivati tornado. Tako kažu klimatolozi. U budućnosti će nas, dakle, pored sve nevolje, još napadati vjetrovi i pljuskovi. Ajd da smo neka stabilna zemlja u kojoj građani imaju pristojan standard pa da i istrpimo neki belaj. A ovako, kad nesretnoj sirotinji odleti krov nad glavom, jadna mu majka. Ovaj tjedan doznali smo da držimo visoko četvrto mjesto među zemljama čiji građani nemaju novca za sedam dana ljetovanja na moru. To smo znali i bez statistike. Ljetovanje na Jadranu mogu si priuštiti samo oni Hrvati koji rade izvan zemlje. Nekidan mi se čovjek kune da je u Veroni jeftinije nego u Petrinji. Ne u Splitu ili Dubrovniku, nego na Baniji. Ali nije problem u cijenama, problem je, naravno, u mizernim plaćama. Na more ne idu ni oni koji uz njega žive. Plaže su rezervirane za njihove goste, a oni ih opslužuju od jutra do mraka. Recimo sudske službenice. Pa one se najviše moru približe kad vikendom čiste jahte.

Kako će se tek provesti radnik šibenskog “Cestara” s osam eura plaće? Da, to je jedan od onih koje ljeti iskreno sažalijevamo jer žive ono što je nama samo metafora. Gori asfalt, reći ćemo mi ovih dana. A na njemu čovjek radi. U zaštitnom odijelu. Al zato njegov direktor prima 3200 eura mjesečno. Eto ga na! Takve razlike dovest će do ekstrema, što znači i do tornada. Ne sutra, ne prekosutra, ali sigurno hoće. Jer, rekao je stručnjak, “u ogromnoj sparini se akumuliraju nestabilnosti i energija, kao u loncu koji kuha i kuha, s poklopcem.”

---

image











 

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

PETAK: Liječnici: Godinama ‘glavonje’ primamo preko reda

Čitam i ne vjerujem da su se nakon ministrova ulaženja u bolnicu preko reda oglasili i bolnički liječnici. Ma zamislite, pukao im film pa nam otkrivaju toplu vodu da desetljećima primaju moćne glavonje preko reda. Došlo im tek sad do glave da to nikada nisu trebali raditi kako bi političari shvatili u kakvom stanju nam je zdravstveni sustav. Ali da su se bar posuli pepelom pa priznali i ispričali što povlaštenu kastu desetljećima primaju preko reda, nego su prozvali bolničke ravnatelje, šefove i sustav jer su im to, kao, naređivali.

“Nazove ravnatelj, nazove šef klinike ili nazove već netko moćan unutar sustava. I mi pognemo glavu i rješavamo političara ili političarku. U sustavu kao što je javno zdravstvo, koji je vrlo hijerarhiziran i centraliziran, nije uputno previše dizati glavu niti postavljati pitanja zašto neki političar mora ići preko reda,” jadaju nam se liječnici pa ispovijedaju da im je godinama muka od toga. Neka obave gastroskopiju, da nemaju refluks možda. Nama je kiselina zbog njih već godinama u grlu. Lijepo ste, dragi liječnici, slikovito kazali da se svi pravimo da slon nije u sobi, a on odavno ispunio cijelu sobu. Vi se pravite, a mi znamo, ali smo nemoćni. Valjda se sami trebate založiti za vlastito zdravlje jer kako ćete nas liječiti dok vam je muka? Muka od vas samih. Sramota! Bolje bi bilo da ste šutjeli. Ovako, oborili ste ovotjedni rekord. U licemjerju. Odma’ mi se dig’o kumulonimbus.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Damir Krajač/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix Joško Ponoš/Cropix  Željko Puhovsk/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/lijecnici-priznali-da-su-mocnike-godinama-morali-primati-preko-reda-po-naredenju-sta-nije-im-radio-priziv-savjesti-1308628 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=287745252663e62c63cafd07bc9fd80c334a4333 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lije%C4%8Dnici+priznali+da+su+mo%C4%87nike+godinama+morali+primati+preko+reda%2C+po+nare%C4%91enju.+%C5%A0ta%2C+nije+im+radio+priziv+savjesti%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flijecnici-priznali-da-su-mocnike-godinama-morali-primati-preko-reda-po-naredenju-sta-nije-im-radio-priziv-savjesti-1308628 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flijecnici-priznali-da-su-mocnike-godinama-morali-primati-preko-reda-po-naredenju-sta-nije-im-radio-priziv-savjesti-1308628 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudski službenici digli su nezapamćenu oluju u Hrvatskoj koja samo što ne sruši jednu od tri grane vlasti. Nećete nas platiti za dane provedene u štrajku? Ne morate, radit ćemo još i manje, ali pokleknut ne namjeravamo, poručili su štrajkaši ministru i premijeru i bilo na kraju kako god, mi smo već sada mogli imati onaj ugodni osjećaj olakšanja na kraju trilera kada pravda pobijedi. Službenici i namještenici, hrabri ko legende glaaas... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Liječnici priznali da su moćnike godinama morali primati preko reda, po naređenju. Šta, nije im radio priziv savjesti?

Piše Silvana Uzinić
21. srpnja 2023. - 19:04

Ovaj radni tjedan pun je rekorda! Počeo je s vijestima o rekordnim vrućinama, eskaliralo je u srijedu povijesnom olujom, i dalje traje najdulji štrajk ikada u nas, predsjednik Republike sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora, cijena svinjetine približila se teletini, a jedan šibenski radnik primio je plaću od 8 (slovima - osam) eura!

A osam milijuna eura platili smo nekakav sustav za upozoravanje koji je zakazao, a možda je mogao spasiti živote nastradalih u nevremenu.

A sada, ako se nekome baš bude dalo, ova tri dana do kraja tjedna može se fino zavaliti i gledati saborsku sjednicu da bi se uvjerio zašto u nas sve zakazuje, a da pritom većina nema za pošteni ručak. Jer plaćamo svakojake nesposobne bezveznjake, seoske komedijaše, prelivode, smutljivce, prevrtljivce, pokvarenjake, ho...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 15:38