StoryEditor
Hrvatskasnimka nije nestala

Letačke sposobnosti drugog čovjeka policije: Čelić priznao da je vozio 166 na sat na cesti na koji vrijedi ograničenje od 50 km/h, tvrdi da slučaj nije pokušao zataškati

Piše Dušan Miljuš
25. listopada 2019. - 14:31

Snimka presretača koji je u prekršaju uhvatio drugog čovjeka hrvatske policije Josipa Ćelića nije misteriozno nestala iz policije, kako se tvrdilo.

Skandalozno ponašanje: zamjenik glavnog ravnatelja policije na cesti kod Zadra vozio 165 km na sat! Zaustavio ga presretač, no snimka i prekršaj naglo 'isparili'

Josip Ćelić, nakon što ga je 12. ožujka u 12.41 sati policijski presretač uhvatio kako vozi osobni automobil karlovačkih oznaka brzinom od 166 km/h, u mjestu gdje je brzina ograničena na 50 km/h, potpisao je zapisnik o prekršaju i praktički priznao da je vozio navedenom brzinom. Poriče da je pokušao zataškati prekršaj i najavio ako mu se dokaže zataškavanje da će odmah podnijeti ostavku.

– Ako se dokaže da sam bilo što zataškavao, istog trenutka podnosim ostavku – izjavio je zamjenik glavnog ravnatelja u Korenici novinarima.

Na pitanje novinara zašto je vozio tako brzo i je li razmišljao o posljedicama, Ćelić je odgovorio kako definitivno i nedvojbeno priznaje počinjenje prekršaja.

Otkrio je da prekršajni postupak još nije dovršen i zato ga ne želi javno komentirati, ali se zauzeo za brže procesuiranje prometnih prekršaja, nije ni želio spekulirati kako je snimka iscurila iz policije, te da će policija istražiti kako je snimka dospjela u javnost.

’Moramo biti primjer’

Ćeliću je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 5000 kuna te predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije na tri mjeseca.

I u MUP-u opovrgavaju da je snimka prekršaja nestala jer je Ćelić nakon što je zaustavljen potpisao zapisnik o prekršaju na koji nije imao primjedbi i sad je slučaj u proceduri.

O cijelom slučaju se očitovao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, kojemu je Ćelić prvi zamjenik i, praktički, prvi operativac kad je riječ o ilegalnim migracijama.

– Policijski službenici moraju biti primjer. Od policijskog službenika, pa do mene osobno, mi moramo biti primjer svim građanima u svom ponašanju u službi i izvan službe – rekao je Milina, te dodao da je oformio stručni tim da ispita sve činjenice o tom događaju.

Ako se drugom čovjeku policije izreče i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom na tri mjeseca, on ne bi smio voziti ni službeni automobil, na koji odlukom ministra unutarnjih poslova ima pravo na korištenje 24 sata dnevno. Morao bi ga na svaki službeni put voziti službeni vozač ili bi morao ići javnim prijevozom, ali to je manje izvjesno.

Iako je prometni prekršaj nešto što se može svakome dogoditi, otkriće da je zamjenik glavnog ravnatelja policije vozio brzinom većom od 100 kilometara od dopuštene moglo bi dovesti u pitanje kredibilitet policije i ministra Davora Božinovića kad je riječ o provođenju politike sigurnosti cestovnog prometa, ako unatoč prekršaju i Ćelićevu priznanju on ostane na mjestu zamjenika glavnog ravnatelja s ovom hipotekom.

Sasvim je izvjesno da će se neko vrijeme odmjeravati koliko to može štetiti ugledu policije, iako, kako ističemo, ništa nije zataškano i ovaj primjer pokazuje kako ni zamjenik glavnog ravnatelja policije nije izuzet od procesuiranja kršenja prometnih propisa.

Devet državnih odličja

Da je Ćelić pokušao išta zataškati, kako neki tvrde, i to bi se vidjelo u sustavu i predstavljalo bi još jedan teret više za zamjenika glavnog ravnatelja policije i podrazumijevalo bi kaznenu odgovornost i razlog za udaljavanje iz službe.

Josip Ćelić, koji je na mjesto glavnog ravnatelja policije stigao s mjesta načelnika Policijske uprave karlovačke, bivši je specijalac. Upravo je on jedno vrijeme bio i zapovjednik mobilne jedinice prometne policije poznatije kao “Kobre”, u čijoj su nadležnosti i presretači.

Josip Ćelić, rođen je 26. lipnja 1973. godine. Diplomirao je na Visokoj policijskoj školi i na Prometnom fakultetu u Zagrebu, a u sustavu MUP-a je od 1991. godine.

Nakon završene policijske škole zapošljava se u Antiterorističkoj jedinici Lučko gdje najprije obnaša dužnost policajca specijalca, zatim vođe specijalističke grupe, instruktora za specijalističku obuku, pomoćnika zapovjednika i na koncu zapovjednika ATJ Lučko. Potom odlazi za zapovjednika “Kobri”, a onda u fotelju prvog čovjeka karlovačkih plavaca.

Bio je sudionik Domovinskog rata od 1991. do 1995., a odlikovan je s devet državnih odličja za zasluge.

U siječnju ove godine provalili su mu u kuću.

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 14:38