StoryEditor
Hrvatskahoće li vratiti novac?

Lažni poljoprivrednici 'izmuzli' od države 44 milijuna kuna: otkrivamo na koje su načine 'poduzetni' farmeri varali kako bi se domogli poticaja; Krenula velika akcija protiv prevaranata

25. ožujka 2019. - 16:28

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) u zadnje dvije godine obrisala je s popisa poticaja i iz ARKOD-a 49.258 hektara pašnjaka, na kojima je kao korisnik bilo upisano 7638 poljoprivrednih gospodarstava.

Radilo se, naime, o lažnom prikazu kojemu je bila svrha uzimanje nepripadajućih poticaja, a ne stvarno korištenje pašnjaka za poljoprivrednu proizvodnju. Istine radi valja naglasiti da se među izbrisanima nalaze pojedini OPG-ovi koji su godinama stvarno koristili zemljište na koje su primali poticaje, ali su svoju proizvodnju ugasili, no bilo je korisnika kapitalaca koji su "svoje" zemljište upisali u ARKOD radi ostvarenja prava na poticaje tek prije četiri-pet godina.

Ovih 7638 korisnika godišnje je, zavlačeći ruke u naše džepove, sebi godišnje pribavljalo više od 44 milijuna kuna. APPRRR trenutačno rješava dodatnih 25.000 hektara i priprema da država, odnosno građani RH kao porezni obveznici, uskrati neutemeljenu isplatu još 22,5 milijuna kuna godišnje. Upućeni u sve tramake oko zloupotrebe poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji navode da su dosadašnji pokušaji Ministarstva poljoprivrede i njegovih agencija u uvođenju reda i njihovo javno objavljivanje pojedinih uspješnih zahvata tek površinsko grebanje po problemu, a koji se manifestira kroz činjenicu da količina poticaja djeluje obrnuto proporcionalno na poljoprivrednu proizvodnju u državi.

Dakle, dok iz godine u godinu količina novca koji se isplaćuje na ime poticaja raste, istodobno se količina proizvedenih poljoprivrednih proizvoda smanjuje. Upravo tamo gdje je poticaj najzastupljeniji pad je najdrastičniji. Primjer: proizvodnja mesa i mlijeka, ponajprije u govedarstvu. APPRRR je iz evidencije izbrisao i briše tek dio površina u vlasništvu RH. Radi se o zemljištu u posjedu Hrvatskih šuma za koje je u toj državnoj tvrtki utvrđeno da (nikada) nije bilo namijenjeno pašnjacima. U prenormiranoj državi kakva je Hrvatska, malo tko bi se pri zdravom razumu bunio da je tamo netko koristio šumsko zemljište Hrvatskih šuma koje nije bilo namijenjeno pašnjacima da je na tom zemljištu uistinu pasla i rasla stoka. Stoga bi bilo posve zanimljivo da APPRRR građanima Hrvatske koji su sve to do sada plaćali, a mnogima koji na poticaje ne bi imali pravo plaćat će i ubuduće, objavi podatak koliko je na tim pašnjacima paslo stoke. Vjerojatno bi od brojke zaboljela glava, a logično pitanje bilo bi zašto onda uvozimo meso i mlijeko u tolikim količinama kad tako brojna krda imamo na vlastitim pašnjacima.

Posjednici nestvarnog broja stoke na hrvatskim pašnjacima i stvarni korisnici nepripadajućih poticaja po više osnova uspijevali su uzimati naš novac uz pomoć istoga Ministarstva poljoprivrede i njegovih agencija koje sada tvrde da nastoje uvesti red. Priča se svodi na pravilnik kao provedbeni akt koji je prije četiri-pet-šest godina donio gospodin ministar. Tim podzakonskim aktom "poljoprivrednicima" je bilo omogućeno da uz pomoć dva svjedoka kod javnog bilježnika ovjere izjavu da konkretnu površinu od tisuću, dvije, deset tisuća... hektara koriste i održavaju kao pašnjak. I onda s tom izjavom tu površinu upišu u ARKOD, a što je dalje rezultiralo isplatom poticaja za održavanje pašnjaka te, na temelju u ARKOD upisanih površina, dodatnih poticaja po lažnom prikazu broja stoke, najčešće kroz sustav krava-tele.

U ARKOD su se upisivale površine ovisno o "apetitu" pojedinog "poljoprivrednika", a zahvaćene površine, osim zemljišta u posjedu Hrvatskih šuma, obuhvaćale su i šumska i ina zemljišta u privatnom vlasništvu. U cijeloj ovoj tužnoj priči hrvatske zbilje, koja je samo nastavak kriminalne privatizacije samo drugim sredstvima, Dalmacija i u njoj Splitsko-dalmatinska županija za neke su bili pravi eldorado.

Kada su im se počele uskraćivati nepripadajuće isplate, digli su uzbunu preko Hrvatske poljoprivredne komore, a neki su ustali i tužbama protiv države. Za to su vrijeme, tvrdeći da su stvarni poljoprivredni proizvođači, tražili "rent-a-govedo" kako bi ih proveli diljem pašnjaka da se izbalegaju i dokažu da istinski koriste pašnjake. Istodobno su iz DORH-a, procurilo je, protiv dijela tih "poljoprivrednika" pokrenuli (pred)istražne postupke u kojima je dio malih odmah propjevao i istražiteljima otkrio svu tehnologiju nezakonitog preseljenja našega poreznog novca u džepove pojedinaca. Ako se bar dio toga novca vrati u državni proračun Ministarstvu poljoprivrede, moći će se priznati uspjeh. U protivnom sve bi moglo djelovati poput dimne zavjese iza koje bi se, eventualno, mogli donositi neki novi pravilnici kao temelj za buduće nove isplate. Samo, možda, drugim korisnicima.

Digitron

49.258

hektara pašnjaka izbrisala je s popisa Agencija za plaćanje u poljoprivredi,
ribarstvu i ruralnom razvoju

7638

poljoprivrednih gospodarstava bilo je upisano kao korisnik tih hektara

44

milijuna kuna godišnje su sebi pribavila ta gospodarstva

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 14:24