StoryEditor
HrvatskaKrivotvorena zadarska diploma

Lažna profesorica u gimnaziji je radila 12 godina, bila je mentorica i državnom prvaku, a čak ni njezini roditelji nisu znali za mračnu tajnu; Nakon skandala se odselila i promijenila prezime

Piše JL
15. travnja 2019. - 10:33
Lažna profesorica u društvu državnog prvaka

Neugodna i tužna je činjenica da i danas u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske djecu uče nastavnici koji nikada nisu diplomirali, a još je gore saznanje da su svoja zvanja na prijevaru stekli učenicima omiljeni, među kolegama cijenjeni, te u struci čak vrlo uspješni prosvjetni radnici.

Baš takav slučaj dogodio se u Gimnaziji Gospić, gdje je s lažnom diplomom sa Sveučilišta u Zadru gotovo 12 godina gimnazijalcima sociologiju i povijest predavala lažna profesorica.

Prema pričama sugovornika Jutarnjeg lista, ona jest studirala u Zadru, međutim, nitko nam nije mogao potvrditi do koje je godine došla, koliko joj je ispita ostalo do kraja studija, kao i na koji način je lažirala diplomu.

Prvi je tu informaciju dobio ravnatelj Gimnazije Josip Štampar, koji tu dužnost obnaša kao v.d. tek od ove školske godine, no kao profesor tjelesnog odgoja s njom je dijelio zbornicu čitavo desetljeće. To ga je saznanje, kaže nam, prilično pogodilo.

- Imamo više profesora koji su diplomirali na zadarskom Sveučilištu, pa smo, provjeravajući svima diplome po naputku Ministarstva, dobili povratne informacija za sve njih. Tako su pobrojali one koje su ispravne, a za tu jednu napisali su da nije valjana te nam dostavili informaciju da su odmah taj slučaj prijavili policiji - rekao je ravnatelj Štampar.

Kaže da se to dogodilo krajem veljače te se od tada nije s njom čuo, “ona se nije javljala, a iz škole je više nisu zvali”.

- Pretpostavljam da je studirala i da joj je ostalo nešto ispita. Ne vjerujem da bi išla krivotvoriti diplomu, a da uopće nije bila na tom fakultetu. Teško mi je o tome govoriti, odnedavno sam ravnatelj, ali smo dugo bili kolege. Ne bih nikada pomislio na tako nešto, jer je bila vrijedna, odgovorna i savjesna. Nikada ni djeca nisu imala primjedbi na njezin rad. Da budem iskren, prvo sam posumnjao u ovaj dopis iz Zadra, a ne u nju, razmišljajući je li uopće točna njihova informacija, misleći da se radi o nekoj greški - kaže nam ravnatelj.

Sada, kada slučaj analizira, više nema nikakvih dvojbi. Naime, kolegici nije ni uspio dati otkaz, nego je potpisao sporazumni raskid ugovora o radu. Dogodilo se to sat prije nego je dobio poštu iz Zadra.

- Ona je to zatražila jer je dugo bila na porodiljnom, tako da se s njega u školu nije ni vratila. Kontaktirala me prvo telefonski i rekla da bi došla po papire, jer se u međuvremenu odselila iz Gospića pa da će dobiti drugo radno mjesto na području Rijeke. Meni je bilo drago zbog nje, iako su se mnogi kolege i učenici žalili što se neće vratiti k nam - svjedoči profesor.

Pitamo ga je li mogla imati informaciju da je njezina diploma na provjeri, a on kaže kako o tome nije obavještavao nastavničko osoblje, ali pretpostavlja da nije, jer bi u tom slučaju došla po svoje papire prije.

- Ali opet, u medijima je mogla čuti da je ministrica naložila da se provjere sve diplome, nije mi jasno zašto nije odmah došla to napraviti, jer tko bi ikada posumnjao u nju. Ona se bila odselila iz Gospića, znao sam da traži posao, pa je bilo i za očekivati da će doći po dokumentaciju. Zato nisam imao nimalo sumnje da bi motivi mogli biti drukčiji. Ovdje su se poklopile te okolnosti - kaže profesor Josip Štampar.

Njegov prethodnik Milan Štimac, danas umirovljenik, ravnatelj je postao 2009. godine, a odlaskom tadašnje profesorice povijesti u mirovinu njezina zamjena s lažnom diplomom primljena je na puno radno vrijeme u Gimnaziju Gospić. Do tada je, osim u Gimnaziji, satnicu popunjavala i u školi u Perušiću.

- Posljednjih godinu dana kako sam ja bio ravnatelj nije radila jer je bila na porodiljnom. Nisam mogao ni naslutiti da nešto nije u redu. Znate kako je bilo poslije rata, nije bilo kadrova, a javilo se dosta njih koji su završili fakultete u Bosni. Nekako bi čovjek očekivao da će se među njima naći netko s krivotvorinom. Ja je nisam provjeravao kada nisam imao razloga sumnjati - kaže nam bivši ravnatelj Štimac, prisjećajući se da je ona u početku predavala sociologiju i povijest, a kasnije samo povijest.

Slično mišljenje kao dvojica ravnatelja imaju i druge kolege, koji doista za nju imaju samo riječi hvale. Radi se, kažu nam, o mirnoj i osobi izuzetno predanoj poslu. Zato i ne čudi što je imala nekoliko pobjednika na županijskim natjecanjima iz povijesti, a 2015. godine mentorirala je i tadašnjeg državnog prvaka. Titulu najboljeg mladog povjesničara generacije u Gospić je donio njezin učenik, što je bio jedan od najvećih uspjeha koji je ostvarila ova obrazovna ustanova. Zato je učenik bio dočekan tortom, a njegova mentorica cvijećem.

Osoba iz njezina bliskog okruženja kaže nam da joj je žao što se baš njoj to dogodilo.

- Naravno da je sama kriva za to, ali ona je toliko dobra osoba da čovjeku mora biti žao što je rasplet situacije ovakav. Iz prekrasne je i vrijedne obitelji. Njezin otac dugogodišnji je gospićki građevinski obrtnik, a udala se za izuzetnog liječnika, specijalista ortopedije. Upoznali su se dok je on radio u gospićkoj bolnici, zatim su kratko živjeli u Senju, da bi se sada preselili u Rijeku - kaže sugovornik za Jutarnji list.

Nismo uspjeli uspostaviti kontakt s lažnom profesoricom jer se nitko nije javljao na broj koji smo imali. Pričali smo s njezinim ocem, koji nam je rekao da ne zna puno detalja, jer se s kćeri nije čuo ni vidio otkako se to dogodilo.

- Studirala je u Zadru, rekla je da je tamo i završila. Ja s time nisam bio upoznat. Ja sam već stariji čovjek i ne znam što se to sada dogodilo - rekao nam je u telefonskom razgovoru otac. Od njoj nekad bliskih osoba doznajemo da se od izbijanja skandala povukla u Rijeku i promijenila broj mobitela te da je prekinula sve kontakte s poznanicima u Gospiću.

Njezinu sudbinu za sada dijeli još desetero njezinih bivših kolega za koje se pokazalo da su predavali s nevaljanim diplomama. Podsjetimo, izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti čak 90.000 diploma u sustavu Ministarstvo znanosti pokrenulo je zato što je u toj ustanovi otkrivena osoba s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu, koja je ondje obavljala administrativne poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 17:48