StoryEditorOCM
Hrvatskažestoko na prisavlju

Latin: Hloverka štiti mafiju, a Sutlić je kukavica

Piše PSD.
9. prosinca 2008. - 09:48
Dvoličnost urednice pokazala se na primjeru novinara Gordana Malića, kojem je zabranila gostovanje na HTV-u pod optužbom da je ‘britanski špijun’, a prije ga je dovodila u vlastite emisije, tvrdi Latin

O rasulu na HRT-u obaviještene su i međunarodne novinarske
udruge, kaže Latin
 - Ja ili ona, druge opcije više nema. Ili ćemo se baviti novinarstvom, ili ćemo pustiti da Hloverka i njezini pokrovitelji, bilo politički, bilo financijski, Televiziju do kraja pretvore u podaničku, korumpiranu, cenzurom zahvaćen medij koji štiti mafijaše i kriminalce, prodaje televizijske reportaže za velik novac, trguje eterom i puni nečiji džep, tako je Denis Latin započeo razgovor za “Slobodnu” u povodu najnovijeg sukoba s urednicom Informativnog programa HTV-a Hloverkom Novak-Srzić, koja mu je od plaće oduzela 8000 kuna jer je u emisiju “Srpska i hrvatska mafija - gdje su spone?” pozvao novinara Jutarnjeg lista Gordana Malića, iako je ona strogo naredila da se Maliću zabrani gostovanje.

Kao razlog je navela, tvrdi Latin, kvalifikaciju da je Malić britanski špijun i kao takav nije poželjan na HTV-u. Hloverka je i u drugim emisijama pokušala iz etera eliminirati novinara “Jutarnjeg”, što nam je potvrdio i Petar Štefanić, urednik emisije “Dossier.hr”.

 - Istina, kao nadređena urednica rekla mi je da ga ne zovem, rekao nam je Štefanić, dok su i drugi HTV-ovci potvrdili da je Malić prozvan nepoželjnim špijunom.

 - Ne mogu više ovako raditi, neće ona vrijeđati goste, cenzurirati, zabranjivati i određivati tko je dovoljno dobar za moju emisiju. Gradonačelnik Slavonskog Broda govori o tome kako je plaćao velike novčane iznose da dođe u emisije “Brisani prostor” i “Otvoreno”, HTV-om vlada korupcija, a ona mene kažnjava. Njoj je u interesu da štiti tu mafiju koja ubija i krade po zemlji, jer kako objasniti njezino upiranje da se iz etera izbaci Malića koji je, što se tiče znanja o organiziranom kriminalu, jedan od najeduciranijih novinara u zemlji, kaže Latin, koji nije zadovoljan ni glavnim ravnateljem HRT-a.

 - Vanja Sutlić odobrava kažnjavanja novinara koji žele samo normalno raditi, a ne želi se baviti korumpiranim novinarima i urednicima koji prodaju emisije jer ga je strah. Strah ga je i da se njegovi novinari bave temama od javnog interesa. Ako se boji, Sutlić treba otići s mjesta ravnatelja, jer za kukavice nema mjesta na čelnoj poziciji najmoćnijeg medija u zemlji, kaže Latin, kojega smo nakon ovih riječi upitali želi li reći da je Sutlić, kojega je on nekada podržavao, sada kukavica.

 - Da, kukavica je! Kukavica je jer dopušta da meni i ostalim kolegama oduzimaju od plaće, dopušta mobing nad novinarima koji žele raditi, a žmiri na prodaju emisija, trgovanje eterom, utjecaj politike i dopušta da Hloverka, po naputku politike, drma Televizijom, novčano kažnjava kako joj puhne i naše kolege bezobrazno vrijeđa. Sutlić je sve to mogao spriječiti, a nije, kaže nam taj novinar, kojega smo upitali je li ga strah da ne dobije otkaz nakon ovog “iskaza”, jer već ima jednu opomenu pred otkaz, a sljedeća bi značila i raskid ugovora o radu.

 - Ne mogu šutjeti, jer ovo je rat - oni ili mi. Mafija ili zakon i red, prodaja emisija ili zakonito poslovanje, trgovina TV reportažama ili profesionalno novinarstvo. Kako ne reagirati kada Hloverka želi maknuti Malića jer je dobila signal “odozgo”. Klasična poslušnica, koja sada nekoga lažno optužuje da je špijun, a sama je tijekom devedesetih proganjala ljude, koristila se obavještajnim materijalima kako bi naudila nekim osobama, pozivala na uhićenje Ankice Lepej, stavljala kojekakve huškačke proglase u program, kaže Latin, dodajući da su o rasulu na HRT-u već obaviještene međunarodne novinarske udruge, prijave idu i u Sabor, pa Hrvatska, kaže on, ne može očekivati pozitivnu ocjenu o stanju medijskih sloboda. Drži i da će stanje na javnoj televiziji dodatno otežati i hrvatski pristup EU-u.

 

Malić: Tužit ću je!

 - Ovo nije privatni slučaj između mene i Hloverke, ili nje i Latina, ovo govori o stanju medijskih sloboda i slobode govora na javnoj televiziji. Umjesto da se nakon te emisije, koja je bila najgledanija ove godine, buni mafija, buni se Uprava HRT-a i Hloverka, koja me naziva britanskim špijunom. Ona me prije zvala kao gosta, dok je bila urednica vlastite emisije, a sada joj odjednom smetam. Nije teško shvatiti da su razlozi te cenzure politički, a ne profesionalni ili komercijalni. Sada čekam reakcije i mišljenje Hrvatskog novinarskog društva, saborskih odbora za medije i ljudska prava, a onda ću je tužiti za klevetu, ustvrdio je Malić.

Urednica bez komentara

Hloverku Novak-Srzić dobili smo na mobitel, rekla je da ne može razgovarati, uz obećanje da će nas ubrzo nazvati. Međutim, poziv nije uslijedio. Pokušali smo na mobitel dobiti i ravnatelja Sutlića, ali nije se javljao na naše pozive.

Trgovina emisijama

Drago Hedl, predsjednik Vijeća časti HND-a, kaže: - Stječe se dojam da na HRT-u vlada neobičan kriterij: ljudi koji dobro rade svoj posao i imaju gledanost, loše prolaze i kažnjava ih se suspenzijama i novčano, a oni koji zarađuju sa strane i trguju emisijama bivaju nagrađeni. Javna je tajna kako neki novinari i urednici zarađuju na crno prodajući svoje emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 23:04