stdClass Object ( [id] => 288305 [title] => Lalovčeva osveta bankarima! Porez na aktivu donosi dvije milijarde kuna godišnje [alias] => lalovceva-osveta-bankarima-porez-na-aktivu-donosi-dvije-milijarde-kuna-godisnje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Boris Lalovac, ministar financija, u srijedu je najizravnije do sada najavio mogućnost uvođenja poreza na aktivu, rekavši kako je Poreznoj upravi naložio da pripremi taj projekt za javnu raspravu, zajedno s još drugim mogućim mjerama Ministarstva financija, uključujući i porez na financijske transakcije.

Ministar je to istaknuo u kontekstu mogućnosti da država izgubi tužbe koje su banke najavile zbog Vladina modela konverzije kredita u francima u eurske kredite, što bi značilo gubitak od preko 10 milijardi kuna. Kako se može doznati, ustavne tužbe će podnijeti sve veće banke, uključujući Zagrebačku i Privrednu banku, a neke banke će paralelno pokrenuti i arbitražni spor pred mađunarodnim sudom u Washingtonu.

Porez na aktivu je i prije bio “u optjecaju” za rješavanje problema dužnika u francima, ali se Vlada vjerojatno nije opredijelila za njega jer je on ponešto “kompliciraniji” i ne bi ga bilo moguće provesti do izbora. Naime, porez na aktivu podrazumijeva da bi Vlada morala prihode od tog poreza uplaćivati na račune svakog korisnika kredita u francima mjesečno, na osnovi analize svakog kredita u suradnji s bankama, kako bi tim uplatama postigla na koncu cilj da je svaki korisnik kredita u francima izjednačen s onima u eurima.

Osim što je “neuredniji” po “metodi”, taj model bi vjerojatno natjerao Vladu i da postavi neke socijalne kriterije jer bi se provodila izravna subvencija korisnika kredita u francima, a takvi proračunski transferi teško bi prošli bez socijalnih kriterija. Sve je te “nevolje” Vlada izbjegla sadašnjim modelom, kojem, međutim, prijeti mogućnost pravnog pobijanja, i to vrlo vjerojatnog.

U grčkoj još od 1975.

Zbog toga je i Lalovac zaprijetio ovim “oružjem”, koje je na razne načine od 2009. do 2015., prema analizi OECD-a, koristilo 12 država: Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Južna Koreja, Nizozemska, Portugal, Slovačka, Slovenija i Velika Britanija, s tim da Grčka porez na aktivu banaka ima od 1975., a Australija od 1998.

Pri tome valja reći kako u Austriji, Belgiji i Švedskoj ti porezi imaju karakter “stabilizacijskog prihoda” u svrhu konsolidiranja bankarskog i financijskog sektora, odnosno smanjivanja troška državnog saniranja banaka i drugih institucija zbog sistemskih rizika koje sa sobom nose velike banke. Pa se shodno tome porez na aktivu odnosi u najvećem dijelu samo na najveće banke, jer postoje brojna izuzeća, pragovi i osnovice na koje se plaća “bankarski porez”. U drugim državama se taj porez uveo kako bi banke dodatno pridonosile društvu putem fiskalnih nameta, i u većini država ti porezi su relativno niski.

U Sloveniji istekao

Pri tome je u Finskoj i Sloveniji porez bio privremen i “istekao” je ove godine. Ovom prigodom valja kazati i kako je istraživanje koje je provela Bundesbanka, njemačka središnja banka, pokazalo kako prihodi od poreza na aktivu zbog brojnih izuzeća nisu donijeli planirane prihode državama koje su ga uvele, te da su najviše bile pogođene najveće banke, koje su shodno tome smanjile i opseg kreditiranja, ali i povećale kamatne stope na aktivu i pasivu.

Jedan od najrigoroznijih i prihodovno uspješnih modela uvela je Mađarska, koja je od 2010. do 2014. naplatila ukupno 3,1 milijardu dolara, odnosno oko 20,3 milijarde kuna, dakle više od četiri milijardi kuna godišnje. Mađari su u rujnu 2009. uveli porez na čitavu aktivu (ne samo kredite), i to u iznosu od 0,15 posto na aktivu u vrijednosti do 50 milijardi forinti (2,5 milijardi kuna), te 0,53 posto na aktivu iznad toga.

Osiguravajuća društva su u 2012. “dobila” jednokratni porez od 1,5 posto do 6,4 posto na premiju, no nakon toga više nisu plaćala ništa.
Pri tome banke imaju olakšicu na 30 posto zbog otpisivanja prihoda prigodom konverzije stranih kredita u domaću valutu, kao i nekoliko drugih olakšica, a Mađarska je ove godine donijela odluku o smanjivanju gornje stope s 0,53 posto na 0,31 posto, te najavila daljnje smanjenje u 2017. godini.

Da bismo primijenili mađarski sustav poreza na aktivu na Hrvatsku, najprije treba reći kako vrijednost ukupne bankarske aktive u Mađarskoj iznosi oko 770 milijardi kuna, a samo krediti su na razini od oko 360 milijardi kuna, dok je u Hrvatskoj ukupna aktiva banaka 395 milijardi kuna, a samo krediti 253 milijardi kuna.

Kada bismo stopu od 0,53 posto primijenili na hrvatsku ukupnu aktivu banaka, godišnji prihod bi iznosio (bez niže stope, koja postoji u Mađarskoj) gotovo dvije milijarde kuna, a ako bi se oporezivala samo aktiva u kreditima, tada bi godišnji prihod bio na razini od oko 1,7 milijardi kuna. S određenom nižom prvom stopom na aktivu do određene vrijednosti taj bi prihod bio manji za oko pet do 20 posto, no to je nemoguće izračunati bez realnih podataka.

Sanacija štete

S tako visokim porezom Hrvatska bi mogla u desetak godina isplatiti dug bankama i sanirati cijelu štetu, a nije zgorega kazati kako su iz Vlade dolazile neslužbene najave o porezu od jedan posto na aktivu. No, ministar financija nikada nije jasno ustvrdio je li riječ o porezu na aktivu u francima, na ukupnu aktivu banaka ili samo na ukupnu aktivu u kreditima.

Uglavnom, porez na aktivu i na financijske transakcije legalan je u Europskoj uniji, ali je potrebno reći kako dovodi i do manjeg opsega kreditiranja i do povećanja pasivnih i aktivnih bankarskih stopa; barem je tako pokazalo iskustvo Njemačke. Međutim, svaka zemlja ima posebne karakteristike, a ono što je sigurno jest da bi banke dugo godina imale dobit proporcionalno manju visini poreza (porez na dobit iznosi 20 posto).

Prema Izvješću Hrvatske narodne banke, koja je analizirala samo mogući porez na aktivu u francima, ova mjera ne bi dovela do smanjenja deviznih rezervi središnje banke, bankama bi se (pogotovo ako bi se uveo porez na ukupnu aktivu) značajno smanjila dobit, mjesečni kreditni anuiteti dužnicima bi bili svedeni na mjeru koja bi ih izjednačila s korisnima eurskih kredita, a bilo bi moguće efikasnije provesti socijalne kriterije.
proračunski trošak

Jednako tako ne bi bilo ni veće štete za državni proračun, jer bi se trošak “saniranja” dužnika u francima rješavao iz prihoda od poreza. Doduše, bilo bi manje poreza na dobit, ali bi ukupni proračunski trošak bio puno manji.
I bankama bi ovaj model više odgovarao, jer ne bi morale podnositi tužbe, a pri tome bi se porezni teret rasporedio na idućih 10 do 15 godina, koliko još iznosi ročnost kredita u švicarskoj valuti, umjesto da ih čitav trošak konverzije zaspe u jednoj ili dvije godine. Stoga bi se moglo zaključiti da je šteta što Vlada, kada već nije postigla dogovor s bankama, nije uvela suvisli porez na aktivu banaka i tako riješila problem bez većih stresova.

frenki laušić
snimio Goran Mehkek/CROPIX

Brojke

395 milijardi kuna ukupna je aktiva banaka u Hrvatskoj
253 milijarde kuna otpada na kredite
2 milijarde kuna država bi godišnje dobila kada bi primijenila mađarsku stopu od 0,53 posto

Inozemni primjeri

- Australija je uvela porez na aktivu banaka 1998. uz dvije dvije rate – 0,00414 posto i 0,000566 posto
- Austrija je uvela porez 2011. s dvije stope – 0,55 i 0,085 posto. Također ima i porez na ukupna obujam financijskih transakcija derivatima od 0,013 posto.
- Belgija je uvela poseban porez na finacijsku industriju još 1993., a sada je stopa došla na 0,0925 posto
- Francuska je uvela poseban porez vezan za sistemske rizike za velike banke porez 2011., a danas stopa iznosi 0,5 posto.
- Njemačka ima komplicirani poreze na aktivu od 2011., s progresivnim stopama od 0,02 posto do 0,06 posto na aktivu i 0,0003 posto na trgovanje financijskim derivatima. Porez ne može biti veći od 20 posto godišnjeg poreza.
- Slovenija je od 2011. do 2015 imala porez na aktivu sa stopom od 0,1 posto.
- Švedska je 2009. donijela porez na ukupnu aktivu sa stopom od 0,036 posto.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministar Lalovac najavljuje i mogućnost uvođenja poreza na financijske transakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prijeti novim oružjem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-02 11:22:43 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-02 23:50:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-02 22:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5368 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/10/02/Novosti/vlada12-100915.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7465977 Threads: 8 Questions: 1535456674 Slow queries: 4669853 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110786294 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/lalovceva-osveta-bankarima-porez-na-aktivu-donosi-dvije-milijarde-kuna-godisnje-288305 [printLink] => /vijesti/hrvatska/lalovceva-osveta-bankarima-porez-na-aktivu-donosi-dvije-milijarde-kuna-godisnje-288305?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231689 [name] => borislalovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => borislalovac [link] => /tag/borislalovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 397053 [name] => banke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banke [link] => /tag/banke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministar Lalovac najavljuje i mogućnost uvođenja poreza na financijske transakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prijeti novim oružjem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lalovčeva osveta bankarima! Porez na aktivu donosi dvije milijarde kuna godišnje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-17-08-32-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/02/Novosti/vlada12-100915.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/02/Novosti/vlada12-100915.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Boris Lalovac, ministar financija, u srijedu je najizravnije do sada najavio mogućnost uvođenja poreza na aktivu, rekavši kako je Poreznoj upravi naložio da pripremi taj projekt za javnu raspravu, zajedno s još drugim mogućim mjerama Ministarstva financija, uključujući i porez na financijske transakcije.

Ministar je to istaknuo u kontekstu mogućnosti da država izgubi tužbe koje su banke najavile zbog Vladina modela konverzije kredita u francima u eurske kredite, što bi značilo gubitak od preko 10 milijardi kuna. Kako se može doznati, ustavne tužbe će podnijeti sve veće banke, uključujući Zagrebačku i Privrednu banku, a neke banke će paralelno pokrenuti i arbitražni spor pred mađunarodnim sudom u Washingtonu.

Porez na aktivu je i prije bio “u optjecaju” za rješavanje problema dužnika u francima, ali se Vlada vjerojatno nije opredijelila za njega jer je on ponešto “kompliciraniji” i ne bi ga bilo moguće provesti do izbora. Naime, porez na aktivu podrazumijeva da bi Vlada morala prihode od tog poreza uplaćivati na račune svakog korisnika kredita u francima mjesečno, na osnovi analize svakog kredita u suradnji s bankama, kako bi tim uplatama postigla na koncu cilj da je svaki korisnik kredita u francima izjednačen s onima u eurima.

Osim što je “neuredniji” po “metodi”, taj model bi vjerojatno natjerao Vladu i da postavi neke socijalne kriterije jer bi se provodila izravna subvencija korisnika kredita u francima, a takvi proračunski transferi teško bi prošli bez socijalnih kriterija. Sve je te “nevolje” Vlada izbjegla sadašnjim modelom, kojem, međutim, prijeti mogućnost pravnog pobijanja, i to vrlo vjerojatnog.

U grčkoj još od 1975.

Zbog toga je i Lalovac zaprijetio ovim “oružjem”, koje je na razne načine od 2009. do 2015., prema analizi OECD-a, koristilo 12 država: Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Južna Koreja, Nizozemska, Portugal, Slovačka, Slovenija i Velika Britanija, s tim da Grčka porez na aktivu banaka ima od 1975., a Australija od 1998.

Pri tome valja reći kako u Austriji, Belgiji i Švedskoj ti porezi imaju karakter “stabilizacijskog prihoda” u svrhu konsolidiranja bankarskog i financijskog sektora, odnosno smanjivanja troška državnog saniranja banaka i drugih institucija zbog sistemskih rizika koje sa sobom nose velike banke. Pa se shodno tome porez na aktivu odnosi u najvećem dijelu samo na najveće banke, jer postoje brojna izuzeća, pragovi i osnovice na koje se plaća “bankarski porez”. U drugim državama se taj porez uveo kako bi banke dodatno pridonosile društvu putem fiskalnih nameta, i u većini država ti porezi su relativno niski.

U Sloveniji istekao

Pri tome je u Finskoj i Sloveniji porez bio privremen i “istekao” je ove godine. Ovom prigodom valja kazati i kako je istraživanje koje je provela Bundesbanka, njemačka središnja banka, pokazalo kako prihodi od poreza na aktivu zbog brojnih izuzeća nisu donijeli planirane prihode državama koje su ga uvele, te da su najviše bile pogođene najveće banke, koje su shodno tome smanjile i opseg kreditiranja, ali i povećale kamatne stope na aktivu i pasivu.

Jedan od najrigoroznijih i prihodovno uspješnih modela uvela je Mađarska, koja je od 2010. do 2014. naplatila ukupno 3,1 milijardu dolara, odnosno oko 20,3 milijarde kuna, dakle više od četiri milijardi kuna godišnje. Mađari su u rujnu 2009. uveli porez na čitavu aktivu (ne samo kredite), i to u iznosu od 0,15 posto na aktivu u vrijednosti do 50 milijardi forinti (2,5 milijardi kuna), te 0,53 posto na aktivu iznad toga.

Osiguravajuća društva su u 2012. “dobila” jednokratni porez od 1,5 posto do 6,4 posto na premiju, no nakon toga više nisu plaćala ništa.
Pri tome banke imaju olakšicu na 30 posto zbog otpisivanja prihoda prigodom konverzije stranih kredita u domaću valutu, kao i nekoliko drugih olakšica, a Mađarska je ove godine donijela odluku o smanjivanju gornje stope s 0,53 posto na 0,31 posto, te najavila daljnje smanjenje u 2017. godini.

Da bismo primijenili mađarski sustav poreza na aktivu na Hrvatsku, najprije treba reći kako vrijednost ukupne bankarske aktive u Mađarskoj iznosi oko 770 milijardi kuna, a samo krediti su na razini od oko 360 milijardi kuna, dok je u Hrvatskoj ukupna aktiva banaka 395 milijardi kuna, a samo krediti 253 milijardi kuna.

Kada bismo stopu od 0,53 posto primijenili na hrvatsku ukupnu aktivu banaka, godišnji prihod bi iznosio (bez niže stope, koja postoji u Mađarskoj) gotovo dvije milijarde kuna, a ako bi se oporezivala samo aktiva u kreditima, tada bi godišnji prihod bio na razini od oko 1,7 milijardi kuna. S određenom nižom prvom stopom na aktivu do određene vrijednosti taj bi prihod bio manji za oko pet do 20 posto, no to je nemoguće izračunati bez realnih podataka.

Sanacija štete

S tako visokim porezom Hrvatska bi mogla u desetak godina isplatiti dug bankama i sanirati cijelu štetu, a nije zgorega kazati kako su iz Vlade dolazile neslužbene najave o porezu od jedan posto na aktivu. No, ministar financija nikada nije jasno ustvrdio je li riječ o porezu na aktivu u francima, na ukupnu aktivu banaka ili samo na ukupnu aktivu u kreditima.

Uglavnom, porez na aktivu i na financijske transakcije legalan je u Europskoj uniji, ali je potrebno reći kako dovodi i do manjeg opsega kreditiranja i do povećanja pasivnih i aktivnih bankarskih stopa; barem je tako pokazalo iskustvo Njemačke. Međutim, svaka zemlja ima posebne karakteristike, a ono što je sigurno jest da bi banke dugo godina imale dobit proporcionalno manju visini poreza (porez na dobit iznosi 20 posto).

Prema Izvješću Hrvatske narodne banke, koja je analizirala samo mogući porez na aktivu u francima, ova mjera ne bi dovela do smanjenja deviznih rezervi središnje banke, bankama bi se (pogotovo ako bi se uveo porez na ukupnu aktivu) značajno smanjila dobit, mjesečni kreditni anuiteti dužnicima bi bili svedeni na mjeru koja bi ih izjednačila s korisnima eurskih kredita, a bilo bi moguće efikasnije provesti socijalne kriterije.
proračunski trošak

Jednako tako ne bi bilo ni veće štete za državni proračun, jer bi se trošak “saniranja” dužnika u francima rješavao iz prihoda od poreza. Doduše, bilo bi manje poreza na dobit, ali bi ukupni proračunski trošak bio puno manji.
I bankama bi ovaj model više odgovarao, jer ne bi morale podnositi tužbe, a pri tome bi se porezni teret rasporedio na idućih 10 do 15 godina, koliko još iznosi ročnost kredita u švicarskoj valuti, umjesto da ih čitav trošak konverzije zaspe u jednoj ili dvije godine. Stoga bi se moglo zaključiti da je šteta što Vlada, kada već nije postigla dogovor s bankama, nije uvela suvisli porez na aktivu banaka i tako riješila problem bez većih stresova.

frenki laušić
snimio Goran Mehkek/CROPIX

Brojke

395 milijardi kuna ukupna je aktiva banaka u Hrvatskoj
253 milijarde kuna otpada na kredite
2 milijarde kuna država bi godišnje dobila kada bi primijenila mađarsku stopu od 0,53 posto

Inozemni primjeri

- Australija je uvela porez na aktivu banaka 1998. uz dvije dvije rate – 0,00414 posto i 0,000566 posto
- Austrija je uvela porez 2011. s dvije stope – 0,55 i 0,085 posto. Također ima i porez na ukupna obujam financijskih transakcija derivatima od 0,013 posto.
- Belgija je uvela poseban porez na finacijsku industriju još 1993., a sada je stopa došla na 0,0925 posto
- Francuska je uvela poseban porez vezan za sistemske rizike za velike banke porez 2011., a danas stopa iznosi 0,5 posto.
- Njemačka ima komplicirani poreze na aktivu od 2011., s progresivnim stopama od 0,02 posto do 0,06 posto na aktivu i 0,0003 posto na trgovanje financijskim derivatima. Porez ne može biti veći od 20 posto godišnjeg poreza.
- Slovenija je od 2011. do 2015 imala porez na aktivu sa stopom od 0,1 posto.
- Švedska je 2009. donijela porez na ukupnu aktivu sa stopom od 0,036 posto.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/lalovceva-osveta-bankarima-porez-na-aktivu-donosi-dvije-milijarde-kuna-godisnje-288305 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c467f2229e04229a9cc26c931151e029d8fbf4bc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lalov%C4%8Deva+osveta+bankarima%21+Porez+na+aktivu+donosi+dvije+milijarde+kuna+godi%C5%A1nje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flalovceva-osveta-bankarima-porez-na-aktivu-donosi-dvije-milijarde-kuna-godisnje-288305 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flalovceva-osveta-bankarima-porez-na-aktivu-donosi-dvije-milijarde-kuna-godisnje-288305 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ministar Lalovac najavljuje i mogućnost uvođenja poreza na financijske transakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prijeti novim oružjem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPrijeti novim oružjem

Lalovčeva osveta bankarima! Porez na aktivu donosi dvije milijarde kuna godišnje

Piše PSD.
3. listopada 2015. - 00:14

Boris Lalovac, ministar financija, u srijedu je najizravnije do sada najavio mogućnost uvođenja poreza na aktivu, rekavši kako je Poreznoj upravi naložio da pripremi taj projekt za javnu raspravu, zajedno s još drugim mogućim mjerama Ministarstva financija, uključujući i porez na financijske transakcije.

Ministar je to istaknuo u kontekstu mogućnosti da država izgubi tužbe koje su banke najavile zbog Vladina modela konverzije kredita u francima u eurske kredite, što bi značilo gubitak od preko 10 milijardi kuna. Kako se može doznati, ustavne tužbe će podnijeti sve veće banke, uključujući Zagrebačku i Privrednu banku, a neke banke će paralelno pokrenuti i arbitražni spor pred mađunarodnim sudom u Washingtonu.

Porez na aktivu je i prije bio “u optjecaju” za rješavanje...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:08