StoryEditorOCM
Hrvatskazadovoljan rješenjem

Kuščević: U utorak prvi sastanak radne skupine za izradu izmjena Zakona o referendumu

21. siječnja 2019. - 16:46

NOVIJE

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je da će u utorak biti održana prva sjednica radne skupine za izmjene Zakona o referendumu, kojima bi trebali biti precizirani rokovi za prikupljanje i kontrolu potpisa te rokovi u kojima Hrvatski sabor mora odlučiti hoće li o nekom pitanju biti raspisan referendum.

Najavljujući sjednicu povjerenstva koje će raditi na prijedlogu izmjena postojećeg Zakona o referendumu, Kuščević je izjavio kako će se njime popuniti pravne praznine jer, primjerice, postojećim rješenjima nisu definirani rokovi u kojima

Sabor mora donijeti odluku o provedenim referendumskim inicijativama. 

Planom zakonodavnih aktivnosti Vlade za ovu godinu izmjene toga zakona predviđene su u prvom tromjesečju.
"Vjerujem da će taj novi zakon pridonijeti još većoj transparentnosti i kvalitetnijoj provedbi referenduma, kao dobrog oblika izražavanja želje naših sugrađana", rekao je Kuščević novinarima. 

Na pitanje hoće li se novim zakonom propisati i u kojim se situacijama referendum ne može raspisati, Kuščević je rekao da će odgovor na to pitanje dati stručnjaci iz radne skupine.

Poručio je kako vjeruje da će radna skupina dati najbolja rješenja, koja će štititi demokraciju, Ustav i pravo građana da odlučuju na referendumu.

Sjednicu povjerenstva Kuščević je najavio u izjavi novinarima u kojoj je izrazio zadovoljstvo rješenjem Ustavnoga suda kojim su odbijeni zahtjevi građanskih inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje.

Odluka Ustavnoga suda, rekao je, pokazuje da je Vlada napravila dobar i transparentan posao. 

Na Hrvatskom je saboru sada donošenje odluke postoje li uvjeti za raspisivanje traženih referenduma o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva, dodao je.

Smatra kako će Sabor zaključiti da inicijative nisu uspjele prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, pa se parlament o tom pitanju ne treba obraćati Ustavnome sudu.

Mislim da je u obrazloženju Ustavnoga suda sve jasno obrazloženo, a na Saboru je da donese odluku hoće li raspisati referendum ili ne", kazao je.

"Po moj procjeni, budući da je izvješće Vlade transparentno, opširno, objektivno i istinito, što je potvrdio i Ustavni sud - da je napravljeno u skladu s Ustavom i pozitivnim pravnim propisima - očekujem da će Sabor vrlo skoro zaključiti da inicijative nisu uspjele prikupiti zakonom propisani broj važećih potpisa (minimalno 10 posto) i da jednostavno neće raspisati referendum", rekao je.

Odbacio je tvrdnje predstavnika inicijativa da je Ministarstvo uprave odugovlačilo cijeli proces provjere potpisa. "Napravili smo sve u tridesetak dana, uputili Vladi, a Vlada Saboru. Mislim da je primjereno da je Sabor ipak čekao odluku Ustavnog suda, dakle ne vidim nikakvo odugovlačenje", rekao je.

Na najave iz inicijativa da će se obratiti i Europskom sudu pravde, odgovara kako je "dobro da su uporne".
Bilo bi dobro i da uzmu dobrog pravnog savjetnika "koji će biti u stanju čitati sve presude, obrazloženja i mišljenja - kako bi cijeli proces bio do kraja transparentan. Kako se ne bi hrvatska javnost dovodila u zabludu, što je danas često slučaj", zaključio je.

Novinari su ga tražili i komentar najave SDP-a da će u Sabor uputiti interpelaciju o radu Vlade vezano uz nabavku borbenih aviona. Kuščević odgovara da je cijeli postupak vođen transparentno, pa smatra da će interpelacija biti "još jedan pucanj u prazno hrvatske oporbe", a Vlada će odraditi svoj mandat do kraja.

RANIJE

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u ponedjeljak da je zadovoljan rješenjem koje je donio Ustavni sud, kojim su odbijeni zahtjevi referendumskih inicijativa. 

"Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda, ono pokazuje da je Vlada napravila dobar i transparentan posao", kazao je Kuščević nakon što je Ustavni sud danas odbacio zahtjeve referendumskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje".

Na Hrvatskom saboru je sada odluka postoje li uvjeti za raspisivanje traženih referenduma o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva, dodao je.

Narod odlučuje: Ustavni sud nije ulazio u meritum, ali će to morati na zahtjev Sabora; Istina o Istanbulskoj: Šeparović je stari HDZ-ovac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 05:11