StoryEditorOCM
HrvatskaPROFESOR DAMIR PRIMORAC TE SUCI STIPE ROSO I ŽELJKO DUVNJAK O SPREČAVANU NEREDA na spORTskim natjecanjima

KRVAVI STADION Policija objavila fotografije i traži pomoć građana (FOTO HULIGANA)

Piše PSD.
5. svibnja 2010. - 10:10

Policija traži pomoć građana

Na fotografijama sa subotnje utakmice Dinamo – Hajduk su istaknute osobe čiji identitet je potrebno utvrditi. Pozivamo sve građane da nam podatke na temelju kojih je moguće utvrditi identitet osoba s fotografija dojave na broj telefona 92 ili na e-mail adresu zagrebacka@policija.hr. Podaci o traženim osobama se mogu dostaviti anonimno, potrebno je samo naglasiti brojčanu oznaku fotografije.

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE U DNU ČLANKA - U FOTOGALERIJI.

NAJNOVIJE Ranjeni navijač dobio sepsu

Mariju Galiću (29) kojeg je nakon utakmice u subotnjim neredima nastrijelio policajac, stanje se jutros naglo pogoršalo pa je tijekom prijepodneva hitno operiran u KBC Zagreb. Galić je pogođen u trbuh, a metak je prošao kroz crijeva i jetru do pluća. Liječnici su primijetili razvoj sepse, a neslužbeno doznajemo da je navijač u iznimno teškom stanju. Sudbina mu je neizvjesna.

jl


Ako je organizator poduzeo sve mjere da bi spriječio nerede i nasilje na sportskim natjecanjima (primjerice, angažirao dovoljan broj redara i obavio pretraživanje objekta prije početka natjecanja), a unatoč tome su unesena pirotehnička sredstva, ne bi trebalo sankcionirati organizatora, nego redare ili pravnu osobu koja obavlja redarsku službu u skladu sa Zakonom o privatnoj zaštiti, ili pak djelatnike policije u skladu sa Zakonom o policiji – izjavio je docent na splitskom Pravnom fakultetu i odvjetnik Damir Primorac, koji je skupa sa sucima splitskog Prekršajnog suda Stipom Rosom i Željkom Duvnjakom na međunarodnom skupu “Aktualnosti u sportskom pravu” predstavio zajednički rad o prekršajnim aspektima Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Videonadzor

Splitski pravnički trojac drži da bi se odgovornost za incidente na utakmicama trebala strogo individualizirati, tako da se utvrdi tko je točno napravio propust, a ne da se, kao što to postojeći zakon podrazumijeva, krivnja za određene vrste incidenata i propusta automatski pripisuje organizatoru.

 - Ako je propisano da svaki stadion mora imati neprekidni i kvalitetan videonadzor s mogućnošću ispisa, kao i brojač karata, a to u zbilji nema ni jedan naš stadion, nije li opravdano zapitati se zbog čega vlasnik sportskog objekta nije omogućio takav sustav opreme – pita se Primorac.

Dodaje kako zakonska podloga u svojoj osnovi nije loša, nego je stvar u provedbi zakonskih odredaba. Autori u svojem radu podsjećaju na tragediju iz 1985. godine na bruxelleskom stadionu Heysel, kada je u sukobima navijača poginulo 39 osoba, a 600 ih je ozlijeđeno, i to zbog propusta u mjerama osiguranja.

Taj tragični događaj bio je povod za donošenje Europske konvencije o nasilju i nedoličnu ponašanju na sportskim događajima. Francuska, primjerice, sve do 1993. godine nije imala nikakve propise o sigurnosti na sportskim natjecanjima, a donošenje zakona ubrzano je u kolovozu 1993. kad su gledatelji u izravnom prijenosu utakmice vidjeli premlaćivanje zapovjednika Interventne policije.

Jasnije bi trebalo propisati i način mehanizma kontrole ekscesima sklonih navijača kojima je izrečena mjera zabrane posjećivanja natjecanja.

Smanjiti rizike

- Takve osobe moraju se najkasnije pola sata prije početka utakmice javiti u policijsku postaju i reći gdje će se nalaziti dok traje sportsko natjecanje. Za one koji to ne učine, predviđene su sankcije. No, zakonom nije propisano da su oni koji se jave policiji obvezni boraviti na toj adresi za vrijeme utakmice – pojašnjava Damir Primorac.

Nadalje, splitski pravnici drže da bi u sustav kvalitetnog videonadzora na stadionima trebali uložiti i gradovi, koji su i vlasnici sportskih objekata.

- Prekršajne sankcije postoje zbog huligana koji su skloni incidentima, a ne zbog ljubitelja sporta i pristojnih građana koji bi htjeli na utakmicu ponekad povesti i svoju djecu. Upravo zbog toga važno je precizno utvrditi obveze i odgovornosti svih karika u lancu : od organizatora, preko zaštitarskih službi, policije do vlasnika sportskih objekata. Osim toga, postojećim zakonom vrlo su precizno navedene obveze svakog od njih. Izmjenama i dopunama pojedinih odredaba stoga treba pristupiti odmah, tako da se rizik od bilo kakvih izgreda u budućnosti smanji na minimum – zaključio je splitski odvjetnik. Tina Disopra

Alkohol do 0,5 promila

Što se tiče našeg Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, Primorac, Roso i Duvnjak drže da bi granicu od 0,8 promila alkohola koja vrijedi za boravak u sportskim objektima za vrijeme utakmica trebalo spustiti na 0,5 promila, što se smatra trijeznim stanjem.

Lanac odgovornih

1. Organizator

2. Zaštitari

3. Policija

4. Vlasnik stadiona

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:32