StoryEditorOCM
Hrvatskaprijatelji, gdje ste

Krug najbližih suradnica i suradnika Milana Bandića nedostupan za komentar intervjua njegove supruge Vesne da teško živi. Neki je ipak nisu zaboravili

Piše Filip Pavić/JL
2. siječnja 2022. - 23:37
Vesna Bandić ne bi se trebala brinuti o suprugovu poreznome dugu za predsjedničke izbore, kaže Slavko KojićJutarnji List

Vesna Bandić, supruga pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ispričala je za Nedjeljni Jutarnji svoju stranu priče o životu nakon suprugove smrti.

Uz ostalo, upitala se od čega će živjeti s obzirom na to da joj Bandićeva mirovina od 6800 kuna, koliko prima, nije dovoljna za plaćanje režija u stanu površine 230 četvornih metara u Bužanovoj ulici gdje živi.

Također, izjavila je da joj pokojni suprug, koji je Zagrebom upravljao 20 godina, usprkos spekulacijama, nije ostavio milijune skrivene na tajnim računima, a požalila se i da joj prijeti oduzimanje nekretnina u Samoboru i Hercegovini te da su je svi nekoć bliski Bandićevi suradnici zaboravili.

image
Pavle Kalinić zna prepoznati hitna stanja
Damjan Tadić/Cropix

U kontaktu je, ipak, ostala s Pavlom Kalinićem, Bandićevim bliskim suradnikom i bivšim pročelnikom Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Kalinić nam je to i potvrdio, piše Jutarnji list.

- Čujemo se često, a tu i tamo se vidimo. Evo, baš sam prije Božića navratio k njoj u stan da je malo vidim. Što da vam kažem, nekome se tako karte podijele u životu - kratko nam je komentirao Kalinić, ne želeći ulaziti u detalje.

Gzim Redžepi, liječnik i prijatelj pokojnog gradonačelnika, za kojeg Bandićeva supruga navodi da ju "je zaboravio", a prema službenoj verziji događaja bio je u stanu na Vrhovcu kada je Bandić doživio srčani udar i čak ga pokušavao reanimirati, rekao nam je da ne želi ništa komentirati i da nije vidio članak.

Na pozive za komentarom nije odgovorila ni Jelena Pavičić Vukičević koja, iako bliska Bandićeva suradnica i kandidatkinja za gradonačelnicu, od sprovoda nije bila u kontaktu s Bandićima.

image
Natalija Prica bila je nedostupna za komentar
Željko Puhovski/Cropix

Nedostupna je bila i Natalija Prica, bivša vijećnica u Gradskoj skupštini s kojom je Bandić posjećivao obrtnike, a koju je Vesna Bandić u intervjuu spomenula u kontekstu spekulacija da je Bandić bio s njom te večeri kada je preminuo. "Nisam ljubomorna, nikad nisam bila ljubomorna, nije mi to smetalo. Gdjegod je bio, bio je."

Problemi s nekretninama i kampanjom

Zvonimir Šostar, bivši čelnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" i dugogodišnji Bandićev suradnik, rekao je da nije znao za financijsku situaciju Vesne Bandić, ali da joj uvijek stoji na raspolaganju što se zdravlja tiče.

- Rekao samo joj i prije da ako treba bilo što vezano uz zdravlje, cijepljenje, za nju i obitelj, da sam tu i da mi se može javiti bilo kad - ispričao je.

image
Zvonimir Šostar Vesni Bandić uvijek stoji na raspolaganju što se zdravlja tiče
Boris Kovačev/Cropix

Vesna Bandić je također spomenula i financijske neprilike te da ima problema s nekretninama.

Demantirala je da je polovica stana u kojem živi u Bužanovoj ulici, površine 230 četvornih metara, samo fiktivno upisana na Bandićeva brata.

Sada se, kaže, s bratom pokojnog Bandića nije uspjela dogovoriti o raspodjeli imovine, a u sve su uključeni i odvjetnici.

Također, strahuje i da bi mogla ostati bez nekretnina u Samoboru i Hercegovini, kako kaže, "aktualizacijom postupka kojem se traži 17 milijuna kuna za kampanju".

Iako nije jasno o aktualizaciji kojeg je postupka riječ, može se pretpostaviti da je riječ o Bandićevu poreznom dugu od gotovo 18 milijuna kuna (s kamatama) od donacija za predsjedničku kampanju 2009. godine.

image
Jelena Pavičć Vukičević nije se oglasila
Marko Todorov/Cropix

Ustanovljeno je, naime, da je Bandić nekoliko godina nakon predsjedničke kampanje primao donacije na taj račun, a da na to nije plaćao porez i prirez.

No, 2019. godine Upravni je sud oslobodio Bandića u tom postupku, a iako se USKOK na tu odluku žalio, Vrhovni sud do danas nije dao pravorijek.

Zato Slavko Kojić, bivši zagrebački pročelnik za financije, a sada predsjednik Stranke rada i solidarnosti, smatra da taj postupak ne može naštetiti obitelj Bandić.

- Nije jasno o čemu se tu radi, ali ako se misli na slučaj poreznog duga, poznato je da je Bandić oslobođen toga i tu nema nikakvog postupka. Ja sam otpočetka tvrdio da je cijeli taj slučaj bio bedastoća. Visoki upravni sud RH utvrdio je da Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika uopće ne propisuje rok do kojeg su predsjednički kandidati mogli primati donacije - zaključuje Kojić i dodaje da o privatnoj situaciji obitelji Bandić ne može suditi jer je nije dobro poznavao niti je bio uključen u njegov privatni život, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 21:17