StoryEditor
Hrvatskaklinički slučaj

Kršila je zakon, ali postupka nema: pronašli smo jednu neuspješnu firmu Željke Markić

9. lipnja 2016. - 01:14

Iako Željki Markić, agilnoj aktivistici, liječnici, novinarki i poduzetnici, naizgled sve čega se dotakne uspijeva bar ako je suditi po tome koliko se često pojavljuje u medijima kao organizatorica raznih inicijativa, povorki, prosvjeda i slično, postoji i dio koji se tiče njenog poslovnog života, a u kojem ima određenih problema.

Naime, ona je, prema podacima na sudskom registru, direktorica dvije tvrtke - tvrtke "Sermon" d.o.o. te tvrtke "Neox klinička ispitivanja" d.o.o.. Upravo je tvrtka "Sermon" d.o.o., u kojoj je Markić jedini osnivač i uz svog supruga Tihomira i direktorica, osnivač firme "Neox klinička ispitivanja".

Prema dostupnim podacima, tvrtka "Neox klinička ispitivanja" upravo se nalazi u postupku brisanja iz sudskog registra, i to od siječnja ove godine, a sve zato što u posljednje tri godine nije, prema Zakonu o računovodstvu, dostavila, niti javno objavila financijske izvještaje.

Nema prometa

Zanimljivo je, dakle, da je tvrtka osnovana u veljači 2012. godine, a ako je suditi po izjavi koju smo dobili na naš upit Željki Markić, ona nikad nije u praksi zaživjela već je kao tvrtka tri godine postojala samo na papiru.

Za razliku od nje, tvrtka "Sermon"d.o.o. osnovana je 2004. godine i posljednjih je godina bilježila dobit, pa je tako 2012. godine imala čistu dobit od 4 milijuna kuna, godinu prije 6,8 milijuna kuna, a u 2010. 5,3 milijuna kuna. Po izvještaju za prošlu 2015. godinu, tvrtka je nakon oporezivanja imala dobit od dva milijuna i 847 tisuća kuna.

- Navedeno trgovačko društvo "Neox klinička ispitivanja" d.o.o. je projektno društvo za projekt koji nije zaživio, niti se poslovno razvio, tako da je samo društvo u mirovanju i nema nikakvih poslovnih aktivnosti. Kako nema poslovnih aktivnosti niti ikakvog prometa preko računa, nema ni djelovanja u smislu podnošenja financijskog izvješća ili slično - odgovorila nam je Ana Marija Marković iz udruge "U ime obitelji", a nakon što smo Željki Markić telefonski pojasnili zbog čega je zovemo.

Pisalo se svojevremeno da je Markić i vlasnica tvrtke "SerMon Cro" koja se bavi kliničkim ispitivanjem lijekova, i to ne samo na području Hrvatske nego cijele bivše Jugoslavije, te da je njezin glavni business kliničko ispitivanje lijekova, no takva tvrtka nije registrirana u Hrvatskoj, barem se ne vodi u sudskom registru.

Navodno je 2011. godine ta firma postala sastavni dio kompanije "Neox Europe", koja se bavi kliničkim ispitivanjem lijekova u zemljama srednje i jugoistočne Europe, a Željka Markić je upravo nakon udruživanja s "Neoxom", u veljači 2012. na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirala i tvrtku "Neox klinička ispitivanja" d.o.o.. Poslali smo pitanja o tome i na adresu kompanije "Neox Europe", no odgovore nismo dobili.

Ispitivanje lijekova

Po sudskom registru, osnovne djelatnosti te firme su trebale biti djelatnost ispitivanja lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost proizvodnje lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost provjere kakvoće lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost prometa lijeka i homeopatskog proizvoda, proizvodnja medicinskog proizvoda, promet na veliko medicinskim proizvodima, uzvoz/izvoz medicinskih proizvoda, djelatnosti posredovanja vezano uz klinička ispitivanja i brojne druge.

Iako je po Zakonu o računovodstvu propisana obveza javne objave godišnjih financijskih izvještaja i druge dokumentacije poduzetnika i iako ona tvrtka koja ne dostavi Fini godišnje financijske izvještaje i godišnje izvješće radi javne objave čini prekršaj za koji može biti kažnjena od novčanom kaznom od 10 tisuća do čak 100 tisuća kuna, a odgovorna osoba u tvrtki može biti kažnjena s pet do 20 tisuća kuna, čini se da to nije bio postupak u ovom slučaju.

Naime, iz Fine su nam odgovorili da nemaju saznanja o tome je li pokrenut i ako jest je li okončan prekršajni postupak te kolika je kazna izrečena pravnoj osobi, a kolika odgovornoj osobi u pravnoj osobi, jer je "za provođenje prekršajnog postupka nadležna Porezna uprava".

Oni, pak, niti nakon osam dana nisu bili u stanju odgovoriti je li protiv Markićkine tvrtke ili nje same vođen prekršajni postupak i kako je on završio, a sama direktorica nikad zaživljene firme poručila je preko svoje udruge "U ime obitelji" da "nikakvog prekršajnog postupka nije bilo".

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 12:36