StoryEditorOCM
Hrvatskakraj gospića

Krijumčar ljudima na autoputu uočio da ga prati policija pa iskočio iz vozila. Jedna osoba je preminula, on je pritvoren

Piše hina
16. studenog 2023. - 20:01

Gruzijcu kojeg je u subotu policija uhvatila nakon što je iskočio iz kombija u kojem su se autocestom bez vozača nastavili kretati ilegalni migranti, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, priopćilo je u četvrtak gospićko državno odvjetništvo (ODO).

Zbog toga se nad njim provode dokazne  radnje za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Tereti ga se i radi krijumčarenja ljudi.

U Kaznenoj prijavi stoji da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 53-godišnjak u večernjim satima 11. studenog 2023., na autocesti A1 na području Ličko-senjske županije, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu kombijem prevozio veći broj ilegalnih migranata i time ugrozio njihovo zdravlje i život.

Nakon što su ga uočili policijski službenici on je usporio vožnju, ugasio svjetla i motor vozila te „iskočio iz vozila u pokretu i pobjegao, dok se vozilo s migrantima nastavilo nekontrolirano kretati cijelom širinom autoceste pri čemu je više puta udarilo u središnju zaštitnu metalnu ogradu i zaustavilo se nakon prijeđenih dvjesto metara“. 

Policija je ranije izvijestila da je odmah po iskakanju vozača kombija policijac koji je primijetio da se kombi i dalje nekontrolirano kreće autocestom i udara u zaštitnu ogradu uskočio u kombi i zaustavio ga te tako spriječio prevrtanje kombija. U kombiju su potom pronašli više stranih državljana, većinom maloljetnika, djece i žena, koji su nezakonito prešli državnu granicu.

Na mjestu događaja nije bilo ozlijeđenih, ali je jedna žena sutradan umrla. Ona je zbog slabosti zatražila liječničku pomoć, koja joj je pružena u Općoj bolnici u Gospiću, no ipak je preminula.

Svi ostali su najavili da će od Republike Hrvatske zatražiti međunarodnu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 15:35