StoryEditor
Hrvatskabez adrese

Krenulo je popisivanje stanovništva, trebaju li se bojati oni podstanari koji nisu prijavili prebivalište? ‘Nas zanimaju ove stvari...‘

Piše PSD
13. rujna 2021. - 17:46

Od danas do 17. listopada traje popis stanovništva, kućanstava i stanova, a obuhvaća tri jedinice - stanovništvo, kućanstva i stanova. U prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala, popisati će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Dnevnik.hr provjerio je trebaju li podstanari biti u strahu i hoće li ih popisivači cinkati ako u stanu žive bez prijavljenog boravišta, ilegalno, odnosno što da rade podstanari kada im popisivač pozvoni na vrata.

"Mi smo statistika, nismo MUP. Nas zanima samo gdje osoba boravi i u kakvom kućanstvu", pojasnio je za Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva.

Kaže kako je cilj popisa stanovništva utvrditi stvarno stanje i realnu sliku Hrvatske.

Dakle, podstanari ne trebaju biti u panici i slobodno mogu otvoriti vrata popisivaču, bez straha da ih on cinka MUP-u.

Popisivačima je bitno samo utvrditi koliko podstanara ima u Hrvatskoj, a ne jeste li svoje boravište prijavili policiji.

"Nemojte se bojati, bitno je da se osoba popiše na stvarnoj adresi na kojoj boravi", kazao je Plesac.

Za Dnevnik.hr je ispričao bizarne situacije s kojima su se popisivači u nekim zemljama susretali.

"Bilo je slučajeva da su ljudi popisivali osobe koje ne postoje, koje su umrle i koje su na groblju, čak su i popisivači odlazili na groblja da bi više zaradili", rekao je.

item - id = 1126983
related id = 0 -> 1143404
related id = 1 -> 1143356
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2021 10:44