Hrvatskapreporučuju cijepljenje

Krenula epidemija gripe, stručnjaci su zabrinuti: 'Svaki četvrti zaraženi razvio je teške komplikacije. Neobično je da je oboljelo i desetak novorođene djece. Zovu nas iz Europe, pitaju što se događa'

Piše Ivana Krnić/JL

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji.

Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa, piše Jutarnji list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.

Visok intenzitet

- S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija - kaže virusolog Draženović.

Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa... vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije.

Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

- Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda - kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila.

- Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati - kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak.

Cijepite se!

Primjetno je kako se gripa počela pojavljivati sve ranije i trajati sve dulje.

- Donedavno je ovakva situacija bila tek u siječnju, no očito se trendovi mijenjaju - kaže virusolog Draženović, koji i dalje poziva na cijepljenje.

Ove godine cjepivo je, podsjeća Jutarnji list, “planulo” u rekordnom roku, tako da je osim 360 tisuća doza bilo naručeno još 30 tisuća koje su raspoređene po cijeloj zemlji.

S obzirom na to da su ta cjepiva namijenjena za rizične skupine ljudi, ostali mogu naručiti cjepivo preko ljekarne, odnijeti ga svom liječniku i cijepiti se.

#GRIPA# CIJEPLJENJE# EPIDEMIJA GRIPE# CJEPIVO PROTIV GRIPE