StoryEditor
Hrvatskaod sutra

Kreću kazne za kršenje mjera, kažnjavat će se i nepravilno nošenje zaštitnih maski: podsjećamo tko je treba nositi i kako pravilno njome ‘baratati‘

Piše PSD, Jutarnji.hr
4. prosinca 2020. - 15:21

Sabor je danas izmijenio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost kažnjavanja onih koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Novčana kazna za prekršaje za pravne osobe predviđena je, podsjetimo, u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, to jest ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, to jest obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

S obzirom da će se, dakle, kažnjavati i zbog nepravilnog nošenja maski podsjećamo na HZJZ-ove Preporuke za korištenje maski za lice, kada i na koji način ih treba nositi te tko je od obaveze nošenja maski izuzet. 

Osim dosadašnje odredbe da se maske moraju nositi u zatvorenim prostorima, one postaju obavezne i na javnim mjestima na otvorenom u okolnostima povećane mogućnosti prijenosa virusa, odnosno tamo gdje nije moguće održati metar i pol razmaka, primjerice prilikom čekanja u redovima, vožnje u liftovima i na stajalištima javnog prijevoza.

Maske za lice ili medicinske maske obavezno je nositi na ispravan način, odnosno tako da budu pokriveni i nos i usta, a u svakom trenutku je moraju imati svi zdravstveni radnici, trgovci, vozači i zaposlenici u javnom prijevozu, vjernici prilikom vjerskih obreda, roditelji koji dolaze po djecu u vrtić ili školu i slično.

Od nošenja maski izuzete su neke skupine ljudi poput djece mlađe od dvije godine i ona starija djeca koja se na masku nikako ne mogu naviknuti, zatim osobe s određenim oblicima invaliditeta ili zdravstvenim problemima.

Tko sve mora nositi masku?

- zaposlenici zdravstvenih ustanova

- vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici

- zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci 

- zaposlenici trgovačkih društava i ustanova koji dolaze u kontakt s drugim osobama

- vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru

- gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim

- sudionici svih društvenih i javnih okuplja

- roditelji ili druge osobe koje dolaze po djecu u škole ili ustanove predškolskog odgoja

Tko je izuzet od obaveze nošenja maske?

- djeca u dobi do 2 godine

- djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)

- djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi  ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)

- osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe

- osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana

- osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke

- osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)

- osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti

- sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe

Kako pravilno baratati maskom?

- Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske

- Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.

- Prije prve uporabe maske za lice, poželjno ju je oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala (u slučaju perivih maski)

- Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom

- Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tjesnije pristajati kako bi se smanjio protok zraka izvan maske.

- Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.

- Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako ne bi sprečavala normalno disanje.

- Navlaženu masku za lice potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom. Maske za lice bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 stupnjeva i temeljito posušiti. Medicinske maske jednokratan su proizvod te se nose dok se ne navlaže, a maksimalno do 3 sata.

- Nakon skidanja masku za lice treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati te nije preporučljivo masku za lice dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.

- Medicinske maske se nakon nošenja odlažu u komunalni otpad.

Kompletne preporuke za nošenje maski koje je objavio HZJZ možete pronaći OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. srpanj 2021 13:54