StoryEditorOCM
Hrvatskavažna stvar

Kreće pilot-projekt koji bi mogao spasiti mnogo života: građanima počeli stizati pozivi za preventivne preglede

Piše Ivica Marković
12. svibnja 2023. - 13:47

U ponedjeljak u Osijeku počinjemo s pilot-projektom preventivnih pregleda – slavodobitnu nam je SMS poruku poslao ministar zdravstva dr. Vili Beroš i tako “začepio usta” svim nevjernim Tomama koji su mislili kako će ti najavljeni preventivni pregledi biti sanak pusti i da samo služe za dobivanje političkih poena ili skretanje pažnje s pravih tema koje opterećuju hrvatsko zdravstvo.

Kako doznajemo od dr. Tomislava Benjaka, zamjenika ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i koordinatora ovog pilot-projekta, pozivi pacijentima već su upućeni.

Nema kažnjavanja

– U Osijeku će u ovom pilot-projektu sudjelovati 30-ak liječnika iz Doma zdravlja (tamo ih radi njih 60, op.a.), a očekujemo da će do kraja svibnja u Osijeku preventivnim pregledima biti obuhvaćeno 25 ljudi. Projekt će trajati do kraja rujna i očekujemo u Osijeku do tada preko ovog pilot-projekta pregledati 200-tinjak osoba, koje i nisu baš redovito odlazile kod liječnika – kazuje dr. Benjak.

Pilot-projektom obuhvaćene su one osobe koje zadnje dvije godine nisu bile kod liječnika.

Vrlo brzo nakon Osijeka projekt će se početi provoditi i u Međimurju, Sisku, a uskoro se očekuje i u Splitu.

– U Split na sastanak dolazimo u subotu i čim dobijemo popis liječnika koji će raditi u pilot-projektu i čim dobijemo termine kada će on se moći održavati, krenut ćemo s pozivima pacijentima. Očekujem da bismo u Splitsko-dalmatinskoj županiji mogli do kraja rujna pregledati i 300-tinjak osoba – kazuje dr. Benjak.

Pacijenti će biti pozivani, a ako netko od njih ne bude mogao doći na pregled u ponuđeni termin, bit će “preskočen” i pozvan netko drugi, a “preskočeni” poziv može ponovno očekivati kada pilot-projekt postane nacionalni projekt. Penalizacije nedolaska na preventivni pregled neće biti.

Budući da se u Osijeku na poziv za pilot-projekt odazvalo 50 posto liječnika, upitali smo dr. Marka Rađu, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koliko se liječnika u županiji javilo za ovaj projekt.

Dodatno plaćanje

– U županiji imamo 49 liječnika (koncesionara), od kojih njih 34-35 koriste informatički program Medicus Net, koji jedini u informatičkom smislu podržava ovaj pilot-projekt, odnosno jedino liječnici koji ga imaju mogu raditi u ovom projektu. U županijskom Domu zdravlja ni jedan liječnik zaposlenik Doma zdravlja (nije koncesionar) nema instaliran ovaj program pa ne može ni sudjelovati u pilot-projektu.

Dakle, na sastanak u subotu pozvali smo sve njih koji koriste ovaj program, a koliko će ih se odazvati, ja to ne znam. Nakon sastanka, koji će, nadam se, biti uspješan, znat ćemo točniji datum kada će i u Splitsko-dalmatinskoj županiji započeti ovaj pilot-projekt – rekao nam je dr. Rađa.

Za kraj važan podatak: rad u ovom projektu bit će dodatno plaćen liječnicima i medicinskim sestrama, a prema riječima dr. Benjaka taj rad mogao bi biti čak i bolje stimuliran nego u nekim drugim projektima pokrenutim iz Ministarstva zdravstva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:27