StoryEditor
HrvatskaUGINULA KRAVA VJEROJATNO BOLOVALA OD BSE-a

"Kravlje ludilo" prijeti iz Dežele

Piše PSD.
9. listopada 2009. - 01:33

Ako se i definitivno potvrdi postojanje bolesti BSE kod jedne uginule krave u selu Dob pokraj Domžala (15 kilometra sjeveroistočno od Ljubljane), bio bi to deveti slučaj te bolesti u Sloveniji, i to najbliže slovenskom glavnom gradu.

Nacionalni veterinarski institut objavio je sumnju na pojavu BSE-a (Bovina Spongiformna Encefaloptaija) kod tri godine stare krave. Krava je uginula 25. rujna i onda je tretirana u okviru redovitog monitoringa.

Veterinarska uprava Slovenije je na imanjima obavila epizootiološku provjeru i privremeno ograničenje kretanja goveda. Slika mozga ove uginule krave nije uobičajena za bolest BSE, što znači da vjerojatno nije riječ o klasičnom obliku BSE-a.

U zadnje vrijeme takvi atipični oblici pojava bolesti BSE otkriveni su u više država. To govori o mogućim nepoznatim uzrocima ove bolesti, ali sve ostale mjere u sprječavanju prenošenja te opasne i smrtonosne zarazne bolesti na ljude i druge životinje vrijede i za ovakve slučajeve.

Testiranje mozga ove uginule krave nastavlja se i pripremaju se uzorci za slanje u referentni veterinarski laboratorij Europske unije u Velikoj Britaniji. Rezultati se mogu očekivati desetak dana nakon upućivanja uzoraka iz Slovenije.

Ako bude potvrđena sumnja, morat će se zaklati 14 krava istoga stada na tom imanju i dva potomka, gdje su inače ukupno 92 goveda (jedna krava iz stada i jedan potomak nalaze se na drugom imanju).

Nema zabrane

Tek službena potvrda o pojavi bolesti BSE uginuloga goveda pokraj Domžala, mogla bi biti razlog zabrane mesa i živih životinja iz Slovenije u Hrvatsku, i to ne iz teritorija cijele susjedne zemlje, nego samo iz regije u kojoj je bolest dijagnosticirana.

- Vidjet ćemo kakav će u tom slučaju biti jedinstveni stav EU-a, i koje će oni mjere propisati te će i Uprava za veterinarstvo postupati sukladno s njima SEnD kaže Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Naime, kako rastu informacije o načinu prijenosa i širenja bolesti, sve su blaže i zaštitne mjere koje je potrebno poduzeti - dodaje Pavić.

Upravo zato danas više nije nužno zabraniti uvoz iz cijele “zaražene” zemlje, nego samo s područja u kojem je zaražena životinja otkrivena. Kao zemlja kandidat za pristupanje EU-u, Hrvatska je uskladila svoje zakonodavstvo te primjenjuje međunarodno priznate standarde.

To ustvari znači da u Hrvatskoj, pri klanju, sva goveda starija od 24 mjeseca prolaze testiranje na BSE.

I. BOTTERI, Ma.Š.

item - id = 70762
related id = 0 -> 239516
related id = 1 -> 175114
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 12:29