StoryEditor
Hrvatskastrah od zaraze

Krajem rujna 8.000 popisivača kreće po kućama, a ne zna se koliko će među njima biti cijepljenih. Poznati imunolog upozorava: ‘Pogubno bi bilo i da samo jedan bude zaražen!‘

25. kolovoza 2021. - 15:02

Kakvu će situaciju zateći popisivači koji izlaze na teren krajem rujna, uvelike će ovisiti o razvoju situacije sa zarazom. Zbog činjenice da dolaze na vrata i ulaze u domove, među građanima se javlja zabrinutost da bi pojedini od njih mogli biti potencijalni širitelji virusa.

- Što se mene tiče neće doći dalje ulaznih vrata, a i to je rizično. Cijepila sam se i čuvam se tijekom cijele pandemije pa neću sada puštati u kuću osobu za koju ne znam je li cijepljena. Tko će mi platiti odštetu ako se zarazim od popisivača i ne budem mogla raditi? - pita se naša sugovornica, 35-godišnja vlasnica obrta iz Splita.

Prijepor izaziva činjenica da neće biti poznato tko je od popisivača cijepljen, a tko nije, a veliki dio njih spada u mlađu populaciju koja uglavnom prema statistikama nije primila ni jednu dozu. Iz Državnog zavoda za statistiku saznajemo kako nemaju pravni temelj koji bi im dao pravo da pitaju popisivače jesu li cijepljeni.

- Tijekom provedbe Popisa 2021. ćemo postupati sukladno preporukama Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. S obzirom na to da je podatak o cijepljenju osobni podatak, sukladno odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka te u skladu sa stavom nadležne Agencije za zaštitu osobnih podataka u Republici Hrvatskoj, Državni zavod za statistiku nema pravni temelj na osnovu kojeg bi bio u mogućnosti prikupljati predmetni podatak.

Prilikom ulaska u domove popisivači će se pridržavati svih mjera Stožera civilne zaštite RH od dezinfekcije ruku, nošenja maski i držanja razmaka, a svakako preporuka Stožera civilne zaštite RH je da popisivači imaju covid potvrde kako bi cijeli proces popisivanja uz pridržavanje mjera bio još sigurniji - saznajemo iz DZS-a.

image
Profesor Zlatko Trobonjača
Matija Djanješić/Cropix

Od ukupnog broja popisivača, što se tiče dobne strukture, gotovo polovica otpada na mlađu populaciju staru do 25 godina, dok samo petnaestak posto izabranih popisivača stariji su od 50 godina, saznajemo također od njih. Ima ih malo manje od 8000, a od toga su trećina studenti, a trećina nezaposleni.

Krenut će prikupljati podatke od 27. rujna do 17. listopada te za sada, unatoč porastu broja zaraženih, nema govora o odgodi provođenja popisa. Imunolog Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci slaže se kako je to jako osjetljiva situacija.

- Činjenica je da je eventualno traženje podatka je li netko cijepljen ili ne, pravno pitanje, a ne epidemiološko. Ali je i činjenica da će više tisuća osoba ići od vrata do vrata i morali bi biti cijepljeni. Zamislite da samo jedan bude zaražen.

Dodatna opasnost je što gotovo polovica otpada na mlađu populaciju, koja neće oboljeti od težeg oblika bolesti, ali lako mogu prenijeti koronavirus. Ako je sporno pitati jesu li cijepljeni ili uvjetovati cijepljenjem rješenje je možda u brzim antigenskim testovima.

Oni se slabo koriste, a jako su efikasni. Popisivači bi se mogli svaki dan testirati, ali je problem što ih ima veliki broj - kazao nam je.

Dolazak popisivača u dom je druga faza popisa stanovništva, a u prvoj će biti omogućeno da se sve obavi elektronski. Od 13. do 26. rujna će se omogućiti građanima da se popišu putem sustava e-Građani tako da svi oni koji žele izbjeći direktni kontakt imaju navedenu opciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 07:30