StoryEditor
HrvatskaGOVOR HRVATSKOG PREDSJEDNIKa IZAZVAO PRAVE LAVINE KRITIka U VLADAJUĆOJ STRANCI

Kosor: Josipović je prekršio Ustav

Piše PSD.
16. travnja 2010. - 22:51

Govor predsjednika Ive Josipovića u Parlamentu BiH jučer je na noge podigao cijeli HDZ koji je oštro reagirao na dijelove Predsjednikova govora u kojem je izrazio žaljenje zbog hrvatske politike prema BiH u devedesetima.

U Središnjici stranke cijelo jutro zasjedalo je Predsjedništvo HDZ-a, u Saboru Klub zastupnika, a premijerka Kosor sastala se u Vladi s bivšim hrvatskim premijerima i ministrima vanjskih poslova koji su ostali bliski HDZ-u.

Na hitnom sastanku kod predsjednice Vlade okupili su se bivši premijeri Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Hrvoje Šarinić, Zlatko Mateša i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić kako bi, kao svjedoci povijesti, opovrgnuli Josipovićeve tvrdnje. Bivši premijeri Ivo Sanader, Stipe Mesić i Josip Manolić nisu pozvani u Banske dvore. HDZ-ovo Predsjedništvo zaključilo je kako je Josipović prekršio Ustav jer nije svoje poruke o hrvatskoj politici prema BiH koordinirao sa hrvatskom Vladom.

Domovinski rat

U priopćenju koje su uputili nakon sjednice Predsjedništva najoštrije odbacuju dio Josipovićeva govora u kojemu se tvrdi da je Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama doprinijela politici koja je “požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijuna raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji”.

Nakon sjednice Predsjedništva novinarima se kratko obratila i predsjednica stranke Jadranka Kosor koja je pojasnila kako je bit sastanka bila “da se svi koji su odgovorni za Hrvatsku moraju držati Ustava i zakona”.

Upitana je li znala da će predsjednik Josipović održati takav govor, Kosor je odgovorila niječno, čime je demantirala izjave Predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku Joška Para o tome da je Vlada bila upoznata sa sadržajem govora.

- Ne, nisam bila upoznata, ali mislim da sam trebala biti obaviještena - kratko je kazala Kosor. Predsjedništvo HDZ-a odbacilo je stajališta koja nisu u skladu sa člankom 2. Deklaracije o Domovinskom ratu koju je Hrvatski sabor donio za vrijeme koalicije predvođene Ivicom Račanom i u kojoj je konstatirano kako je Hrvatska vodila “pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome”.

 Podsjećaju na obveze iz Deklaracije u kojoj se u točki sedam, među ostalim, obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela RH da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata.

Predsjedništvo HDZ-a inzistira na dosljednom poštovanju odluka Hrvatskog sabora i odbacuje poteze kojima se slabi parlamentarna demokracija. HDZ-ov vrh također drži izuzetno važnim izražavanje pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersku ili političku orijentaciju i u tom smislu, poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevu Selu za njih je pozitivan korak u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira.

A. Belak-Krile

Osuda Miloševića

Vodstvo HDZ-a najoštrije odbacuje svaki pokušaj relativizacije krivnje Miloševićeva režima, prešućivanje njegove genocidne politike te izjednačavanja žrtve i agresora pod izlikom da su zločini počinjeni na svim stranama. Žale što je u govoru Ive Josipovića izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Hrvatske opstanku BiH, od zbrinjavanja stotina tisuća izbjeglica do spašavanja Bihaća od genocida.

Reakcije u Hrvatskoj

ZORAN MILANOVIĆ - Posjet predsjednika Josipovića u BiH vidim kao misiju dobre volje, nešto što je dobro za Hrvatsku, BiH i cijelu regiju, te nešto što je u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu.
Predsjednik je pokazao liderske osobine, zdrav razum i smisao za realno moguće. Josipovićev posjet Bosni i Hercegovini imao je pozitivni odjek u velikom dijelu hrvatske javnosti, iako HDZ misli drugačije.

STJEPAN MESIĆ  - U Hrvatskoj je jedan dio političke elite smatrao kako velike sile podupiru Miloševićevu politiku osvajanja i podjele BiH, pa su onda i u Hrvatskoj neki smatrali da trebaju uzeti svoj dio kolača. Na dogovoru u Karađorđevu Milošević i Tuđman napravili su podjelu BiH po kojoj su Hrvatskoj trebala pripasti područja oko Cazina, Kladuše i Bihaća.

ANTO ĐAPIĆ - Izražavamo duboku zabrinutost izjavama predsjednika Ive Josipovića u BiH, jer on nema ovlasti za poništenje službene državne politike i Deklaracije o Domovinskom ratu. Hrvatska nije odgovorna za dijeljenje BiH, a kako svi znamo da je velikosrpska politika kriva za agresiju na Hrvatsku i BiH, onda mu je prva rečenica trebala to i sadržavati.

VESNA ŠKARE-OŽBOLT  - Predsjednik Republike Ivo Josipović i kao pravnik i legalist svojim istupom u BiH prekršio je Ustav, jer se prethodno nije konzultirao s Vladom te bi to moglo imati ozbiljne posljedice.
Odlazak predsjednika u BiH pokazao je nekoliko slabosti, ne postoji koordinacija državnog vrha o tome kako će se istupati u inozemstvu, i kako će se voditi vanjska politika...

P.DORIĆ

#JADRANKAKOSOR#IVOJOSIPOVIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 18:19