StoryEditor
HrvatskaIDE ODLIČNO

Koračević: Kreću HEP-ove investicije od milijardu i četristo milijuna kuna

Piše PSD.
19. svibnja 2012. - 19:54
Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević izjavio je danas da sve investicije, na koje mogu sami utjecati i koje sami organiziraju, kreću odlično te je trenutno u ovom ugovoreno investicija u vrijednosti od milijardu i četristo milijuna kuna.

Rekao je da su za investicije u vrijednosti od 700 milijuna kuna otvoreni postupci javne nabave i za razliku do tri i pol milijarde kuna sasvim sigurno će otvoriti postupke javne nabave do konca lipnja.

"Sve investicije koje mi organiziramo kao energetska kuća kreću odlično. U ovom trenutku je potpisano ugovora i u fazi je izvedbe milijardu i četristo milijuna kuna. Imamo otvorene postupke javne nabave za 700 milijuna kuna i razlika do tri i pol milijarde kuna bit će postupci javne nabave otvoreni do konca lipnja", izjavio je Koračević novinarima na Trgu bana Josipa Jelačića, nakon što je s direktorom tvrtke DOK-ING Vjekoslavom Majetićem potpisao Sporazum o poslovnoj suradnji na razvojnom projektu izgradnje infrastrukture za punjenje električnih vozila. Posebno je naglasio kako im je želja i interes da se na HEP-ove objavljene natječaje jave hrvatske tvrtke.

Rekao je i da su sve potrebne dozvole i studije do određene faze napravljene i za projekt termoelektrane na ugljen Plomin C i za projekt hidroelektrane (HE) Ombla. Istaknuo je da u ovom trenutku čekaju "zeleno svjetlo", ili prihvaćanje ili neprihvaćanje, Ministarstva zaštite okoliša i prirode da bi nastavili dalje s projektom Plomin C, a HEP je, kako je rekao, spreman.

Dodao je kako u lipnju raspisuju i "prvi korak za iskaz interesa i u iznalaženju mogućega strateškog partnera na tom projektu" te da je siguran da će imati barem šest, sedam mogućih strateških partnera. Vrijednost te investicije je 800 milijuna eura, rekao je Koračević.

Kazao je i da je projekt HE Ombla već krenuo i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nam financira taj projekt. "Pripreme se odvijaju u Dubrovniku, s lokalnom zajednicom želimo postići konsenzus i njih uključiti u taj projekt, koji ima i znatnu važnost kao osiguranje pitke vode ne samo za Dubrovnik već i za čitav taj kraj. Sama činjenica da je nedavno Dubrovnik imao mutnu vodu govori da se nešto tu treba napraviti i na tome se sada radi. Omblu treba zaštiti i osigurati taj prirodni rezervoar pitke vode", izjavio je novinarima Koračević.

Dodao je da EBRD završava i odabir konzultanata koji su sastavni dio ugovora. "Uglavnom, projekt Ombla je krenuo", zaključio je, dodavši da je predviđena vrijednost te investicije 150 milijuna eura, od čega je EBRD osigurao kredit od 130 milijuna eura.

Koračević je rekao da u HEP-u, u ovom trenutku, rade revitalizaciju i povećanje kapaciteta naše najveće HE Zakučac, kojom će dići njezinu snagu za dodatnih 50 megavata.

H

Izdvojeno

30. svibanj 2020 00:28