StoryEditor
HrvatskaSTRUČNI TIM U AKCIJI

Kontrola MUP-a ‘češlja‘ poslove splitskih policajaca. Na tapetu su Ante Gudelj i Ivan Lozić. Prvi vrijeđao na parkingu, drugi na terasi kafića

30. srpnja 2020. - 13:48
Tom Dubravec/Arhiv/HANZA MEDIA

Nije ovih dana lako dvojici prijatelja i iskusnih djelatnika Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju splitske Policijske uprave koji su nedavno, svatko na svoj način, upali u nedaće koje nemaju veze s njihovim poslom, ali pružaju ne baš lijepu sliku o policiji, bez obzira na to tko od aktera bio u pravu.

Prvi koji se našao u problemu zbog kojeg u splitskoj policiji već nekoliko dana boravi tzv. stručni tim Ravnateljstva policije, u kojem se nalazi i policajac Unutarnje kontrole iz Zagreba, jest Ante Gudelj iz Imotskog, bivši načelnik Uprave krim-policije MUP-a, koji se trenutno nalazi na poziciji voditelja gore spomenute službe, i to po privremenom rješenju o premještaju iako ga je u srpnju 2019. godine, nakon javnog natječaja na kojemu je bio jedini kandidat, ministar Davor Božinović rješenjem imenovao za pomoćnika načelnika Uprave za granicu MUP-a za prekogranični kriminalitet.

image
Na fotografiji: Ante Gudelj
 
Dragan Matić/Arhiv/HANZA MEDIA

Dakle, prema informacijama kojima raspolažemo – neslužbenima jer službenih nema – sporna situacija u kojoj je on bio jedan od sudionika zbila se 10. srpnja ove godine oko 16.30 u ulici Sustipanski put u Splitu, točnije na parkiralištu na Zvončacu, gdje je Gudeljev sin parkirao automobil ispred kojega je, pak, bilo parkirano drugo vozilo čija je vlasnica ostavila istaknut broj mobitela na koji je se može nazvati.

Njegov je sin u jednom trenutku došao do svojeg vozila i htio je izići s parkirališta, no kako mu je njezino vozilo blokiralo izlazak, nazvao je na broj mobitela, no žena se nije odmah javila. Tada je on nazvao svojeg oca policajca i rekao mu što se dogodilo, a on je došao na parkiralište, na koje je u međuvremenu stigla i vozačica tog drugog vozila.

Pljuvanje i pleske

Dolazi do verbalnog sukoba i vrijeđanja te "koškanja" u kojem je navodno došlo i do fizičkog sukoba. Naime, i Gudelj i vozačica zvali su policiju i prijavili incident, on odmah nakon sukoba, a ona nešto kasnije, u večernjim satima. Oboje su prijavili sukob s nepoznatom osobom, pa je policiji trebalo nekoliko dana da utvrde o kome se radi i da se ustvari radi o istom događaju.

Vozačica je, među ostalim, navela i da ju je njoj nepoznati muškarac nakon verbalne svađe pljunuo i nekoliko je puta "trisnuo", a postoji, čini se, i svjedokinja koja je sve to vidjela. Nismo uspjeli doznati je li i Gudelj prijavio da je fizički napadnut i na koji način.

Druga situacija odnosi se na Gudeljeva kolegu i prijatelja Ivana Lozića, nekadašnjeg načelnika nekadašnjeg Odjela gospodarskog kriminaliteta PU SD, koji je sada inspektor u službi koju vodi upravo Gudelj. On je, pak, "zaradio" prekršajnu prijavu zbog vrijeđanja svojih kolega.

Naime, kako smo doznali, inspektor Lozić je još krajem lipnja ove godine na terasi jednog lokala u Imotskom sjedio i ispijao piće, a koji stol od njega sjedilo je nekoliko njegovih uniformiranih kolega. Navodno su tu sjedili već neko vrijeme i popili par tura, a onda se i inspektor Lozić ponudio i kolegama kazao da ih želi počastiti pivom. No, oni su to odbili, što njemu nije dobro sjelo jer su prihvatili čašćenje nekih drugih osoba, a njegovo nisu. Počeo se svađati s njima i vrijeđati ih toliko da su oni na kraju to i službeno prijavili.

Postupak utvrđivanja

– Obavještavamo vas kako je 3. srpnja 2020. godine PGP Imotski protiv 53-godišnjeg policijskog službenika nadležnom Općinskom prekršajnom sudu podnio optužni prijedlog zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno postojanje sumnje da je 53-godišnjak 26. lipnja oko 20.20 sati na terasi ugostiteljskog objekta vrijeđao i omalovažavao policijske službenike.

Protiv 53-godišnjeg policijskog službenika bit će proveden postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti – službeno su nam na naš upit odgovorili iz splitske policije.

Rečeno nam je i da se ne zna je li prijavljeni kolega bio pod utjecajem alkohola jer tada alkotest nije rađen.
Doznajemo da je slučaj došao "u ruke" sutkinji Općinskog suda, Stalne službe Prekršajnog suda u Imotskom Zlati Rebić, no da rasprava još nije zakazana.

MUP: Potvrđujemo da je u tijeku ispitivanje

Iz MUP-a smo dobili odgovor vezano uz slučaj Ante Gudelja.
- Možemo potvrditi da je u tijeku ispitivanje, odnosno utvrđivanje svih okolnosti događaja s elementima iz domene prekršaja protiv javnog reda i mira u kojem je jedan od sudionika i policijski službenik PU splitsko-dalmatinske. Policija je zaprimila dojavu o ovom događaju od oboje sudionika. S obzirom na to da je jedan od sudionika policijski službenik, utvrđivanjem okolnosti bavi se i stručni tim Ravnateljstva policije u koji je uključen i policijski službenik Službe za unutarnju kontrolu. Predmetni policijski službenik privremeno je raspoređen na radno mjesto voditelja Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u PU splitsko-dalmatinskoj - odgovoreno nam je iz MUP-ove Službe za odnose s javnošću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 06:40