StoryEditor
Hrvatskaprostor imao dozvolu za rad

Kontra i Iskorak: Tražimo sankcije protiv službenika; Policija: Došlo je do narušavanja javnog reda i mira

Piše PSD.
6. siječnja 2013. - 23:24
Lezbijska grupa Kontra te Iskorak izvijestile su danas kako je policija po njihovu mišljenju bez razloga uznemiravala sudionike četvrtoga "plesnjaQ" - party u organizaciji LGBT zajednice iz Splita jer su policijski službenici u dva navrata (iza 21 sat i iza 22 sata) dolazili na mjesto gdje se "plesnjaQ" održavao, tražili stišavanje glazba te legitimirali organizatore, premda je glazba u okolnim kafićima bila glasnija i nije bilo razloga za takvo postupanje.

Grupe ističu kako su na kraju oko 23.30 sati policijski službenici ponovo došli i zatražili da se prostor isprazni govoreći organizatorima "mi ćemo ljude potjerati ili ćete vi", te napominju kako je prostor imao dozvolu rada do 1 sat ujutro te da glazba nije bila glasnija od uobičajenog i da nije bilo remećenja javnog reda i mira.

Naglašavaju kako je izrazito važno za sve diskriminarane skupine da imaju sigurne prostore za okupljanja te da uloga policije treba biti da štiti građane i građanke od diskriminacije i nasilja, a ne provoditi opresiju nad već marginaliziranim skupinama.

Kontra i Iskorak ističu kako će zbog svega zatražiti očitovanje o postupanju od Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije te će o svemu obavijestiti i MUP jer je, kako navode, i ranije postojalo neprofesionalno postupanje policije u Splitu.

"Zatražit ćemo sankcije protiv odgovornih policijskih službenika", navode Kontra i Iskorak..


(H)

Policija: Došlo je do narušavanja javnog reda i mira

Iz splitske policije ne negiraju da su zaista postupali u klubu, ali tvrde da to postupanje nema veze s pripadnošću okupljenih bilo kojoj zajednici ili skupini, već je jednostavno do postupanja policajaca došlo zbog narušavanja javnog reda i mira. Postupanje bi bilo isto i da je bio bilo koji drugi klub u pitanju, tvrde u policiji.

- Policijski službenici su zaista postupali po dojavi građana zbog narušavanja javnog reda i mira. Zaprimljene su tri dojave građana, čiju istinitost su policijski službenici utvrdili na mjestu događaja. Nakon što su organizatori dva puta upozoreni, nakon 23 sata i 30 minuta izdana im je zapovijed da prekinu s održavanjem programa, a protiv odgovorne osobe podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz čl. 13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - rekla nam je Sanja Nazlić iz Odjela s odnose s javnošću Policijske uprave splitsko - dalmatinske.

Pojasnila je da sama dozvola za rad do određenog sata ne znači i da se u tom radnom vremenu ne može kršiti javni red i mir, po čemu su policijski službenici dužni postupati.

MK

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 19:46