StoryEditor
Hrvatskasad je i službeno

Konačna odluka Vlade o nabavi borbenih zrakoplova: kupujemo 12 letjelica francuske proizvodnje, a poznati su i uvjeti otplate i kada će poletjeti hrvatskim nebom

Piše psd
28. svibnja 2021. - 15:19

Vlada je na današnjoj sjednici objavila da će Hrvatska od Francuske kupiti 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, javlja N1.

Plenković je na početku sjednice Vlade svim vojnikinjama i vojnicima čestitao je Dan oružanih snaga.

Dodao je da Vlada vodi računa o nacionalnoj sigurnosti.

image
Manjunath Kiran/AFP

Mi ćemo danas pod prvom točkom dnevnog reda donijeti povijesnu odluku o nabavci višenamjenskog borbenog zrakoplova najnovije generacije, rekao je Plenković, dodavši da se tom odlukom gleda budućnost hrvatske sigurnosti i budućnost Hrvatske vojske.

Novim višenamjenskim borbenim avionom kojim ćemo zamijeniti sadašnje MiG-ove, čiji životni vijek istječe 2024., očuvat ćemo sposobnosti HRZ-a i značajno ćemo ga osnažiti, rekao je Plenković, dodavši da će se na taj način pridonijeti i očuvanju hrvatskog suvereniteta.

Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u Hrvatske oružane snage od osamostaljenja, nego ulažemo u očuvanje mira, rekao je Plenković.

image
Aris Messinis/AFP

Međuresorno povjerenstvo, a ovaj proces započet je u vrijeme naše prve Vlade, u srpnju 2019., temeljito je evaluiralo ponude SAD-a, Francuske, Švedske i Izraela i jednoglasno usvojilo studiju o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih aviona Rafala, rekao je Plenković.

image
Stephane De Sakutin/AFP

Nakon što je objavljeno da je Vlada odlučila nabaviti  12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura,  premijer Andrej Plenković je održao konferenciju za novinare, javlja N1.

“Smatram da smo vodili proces na izvrsno, precizno, metodološki i proceduralno kvalitetan i branjiv način, imali smo visokostručnu analizu, sve četiri ponude. Odabir je najpovoljniji u pogledu cijene, a što se tiče kvalitete, dugoročno najbolje rješenje. Što se tiče obročnih otplata, točno je, čak je sustav otplata takav da neće ugroziti cilj Hrvatske da postane članica Eurozone i očekujemo da zrakoplovi dođu u Hrvatsku početkom 2024.”, rekao je Plenković.

“Sve države koje su sudjelovale u procesu jako su bitne i nama partnerske i prijateljske, i SAD, Švedska, Izrael i Francuska. Francuska je članica EU, jedina nuklearna sila nakon izlaska Velike Britanije, članica Sjevernoatlantskog saveza, a i jedina članica EU koja je stalna članica Vijeća sigurnosti. Imamo potpisano partnerstvo i mislim da će ovaj odabir biti poticaj za nadogradnju partnerstva i bilateralnih odnosa”, dodao je.

“Ugovor će biti kvalitetno napisan i uređen, sve će biti napravljeno u najbržem roku. Imenovali smo niz ljudi koji će raditi na tom procesu. Što se tiče isplata, ići će od početka iduće godine. Kroz zaduženja ili proračun, svejedno… U cijenu je uključeno sve što se tiče ponude, avioni, simulatori, obuka… Odabir ne može poljuljati odnos SAD-om, oni su nam već dali potporu.”

Na pitanje gdje će avioni biti smješteni, Plenković je rekao: “Bit će potrebno malo ulaganja u infrastrukturu, to nije problem. Razmišljat ćemo o tome gdje mogu biti, imamo eksperte u Ministarstvu obrane, ne vidim problem da budu u Zagrebu.”

Ministar Mario Banožić je rekao da se tehničko stanje ne iznosi, ali je naglasio da imamo dovoljno pilota i da kad avioni dođu 2024., bit će ih i onda dovoljno:

“Zrakoplovi će biti do 10 godina starosti, ali to ne znači ništa jer je to najnovija tehnologija.”

Obročna otplata će trajati do 2025., rekao je premijer dodajući: “Preuzeli smo odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione. Ovo je najpovoljnija ponuda, održivo je plaćanje, održiva je obuka. Vijek trajanja postojećih MIG-ova je do 2024. i tad ćemo imati prelazak na ove avione. Nećemo nikad objaviti redoslijed ponuda, jer je to bio dogovor s ponuditeljima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 12:49