StoryEditorOCM
Hrvatskaobjavio pitanja

Komunikaciju Bojana Ivoševića prema našem novinaru osudio i HND, predsjednik Zovko: ‘Ovo je neprihvatljivo...‘

Piše Vijesti SD
22. svibnja 2023. - 16:01

Uredništvo dnevnog lista Slobodna Dalmacija prijavilo je Hrvatskom novinarskom društvu dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića zbog, kako je u prijavi navedeno, „neprimjerenog odnosa prema novinaru Slobodne Dalmacije Marku Didiću“.

Nadalje se navodi kako je u svom dopisu gradskoj upravi Grada Splita kolega Didić tražio odgovore, uključujući i onaj dogradonačelnika, o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata na temelju zahtjeva splitske policije od 28. ožujka ove godine.

„Kako nitko iz gradske uprave nije odgovorio na zahtjev splitske policije, kolega Didić je poslao upit zašto je to tako, zašto se čeka gotovo 45 dana i ima li to veze s navodnim dobrim odnosima dogradonačelnika s vlasnikom jednog od ‘spornih‘ kafića. Umjesto normalnog odgovora dogradonačelnika, u kojem je mogao i demantirati navode o razlozima kašnjenja s odobrenjima, a ti odgovori i spadaju u okvir posla jednog dogradonačelnika, gospodin Ivošević treći put na upit novinara umjesto odgovora objavljuje na Faceu kompletna pitanja našeg novinara, optužujući ga za ‘zlonamjerno insinuiranje‘“, stoji među ostalim u prijavi Slobodne Dalmacije.

Stav Hrvatskog novinarskog društva je da se ovakve stvari ne bi smjele raditi, bez obzira na to sviđala se tema ili pitanja osobi kojoj su postavljena ili ne. Na pitanja jednostavno treba odgovoriti.

Nakon što je HND zbog sličnog razloga svojedobno reagirao na splitskoga gradonačelnika Ivicu Puljka, takvu praksu nastavlja i njegov dogradonačelnik Ivošević, što je potpuno neprihvatljivo te odraz nepoštivanja novinara. Objavu novinarskih pitanja na Facebooku smatramo stoga neprihvatljivom praksom kojom se praktično  otkrivaju teme kojima se bavi pojedini novinar ili novinarka, odnosno medij, što nitko ne bi trebao raditi. Na sva pitanja – pa bila ona prema nečijem mišljenju i sastavljena u formi insinuacije –  treba odgovoriti i tako otkloniti eventualne sumnje koje se „stavljaju na teret“. Svaka druga komunikacija za HND je neprihvatljiva te je osuđujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:17