StoryEditorOCM
Hrvatskaakumuliralo se

Komora i Sindikat: U bolnicama nedostaje 4500 medicinskih sestara i tehničara. Ove brojke nisu od jučer, godinama upozoravamo na iste probleme

Piše PSD
17. rujna 2020. - 19:39

U hrvatskim bolnicama zaposleno je nešto više od 20 tisuća medicinskih sestara i tehničara, a prema važećim sistematizacijama, do cjelovite popunjenosti trebalo bi zaposliti još 4500 - istaknuto je u četvrtak na sastanku ministra zdravstva Vilija Beroša s predsjednikom Hrvatske komore medicinskih sestara Marijem Gazićem i predsjednicom Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anicom Prašnjak.

Ova je pojavnost najizraženija u velikim bolničkim sustavima (KBC-i i KB-i), dok se u općim i županijskim  bolnicama kadrovski nedostaci ove struke najčešće kreću između 10 i 35  posto.  

“Ove brojke nisu od jučer nego su se akumulirale kroz godine i godine. Ono što je dobar znak je da smo sada krenuli s rješavanjem ovog problema. Predložili smo stoga ministru Berošu da se osnuje Radna skupina za rješavanje nedostatka medicinskih sestara i tehničara  te da  ista odmah počne s radom” istaknuo je Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara.

Druga tema sastanka bila je izmjena Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Razgovor o ovoj temi je važan zbog  uvažavanja zahtjeva struke za priznavanjem viših razina završenog obrazovanja medicinskih sestara.

Naime, u Hrvatskoj radi oko dvije tisuće medicinskih sestara koje su završile fakultete i postale magistre sestrinstva, no većini ta diploma do danas nije priznata na radnom mjestu.

“Komora i Sindikat godinama upozoravaju na ovaj problem. Smatramo da je moguće da Ministarstvo zdravstva predloži Vladi RH izmjenu Uredbe i da Vlada Uredbu i izmijeni. Tako će se konačno priznati visokoškolsko obrazovanje našim kolegicama i kolegama” rekao  je predsjednik Komore Gazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 14:38