HrvatskaDvoboj Kolinde i Dalije

Kolinda gubi potporu, ali i dalje ima velike šanse za pobjedu: pročitajte zašto joj najveća opasnost prijeti od Dalije Orešković

Piše Marina Karlović-Sabolić

Naizgled, Kolinda Grabar-Kitarović dominira uoči pohoda na svoj drugi mandat na Pantovčaku.

Njezin je rejting gotovo dvostruko veći od onoga koji ima najpopularniji potencijalni izazivač, nekadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović. Da se izbori održe ovih dana, ona bi dobila 37, a on 19,6 posto glasova. Uvjerljivo vodi i u drugom izbornom krugu, u kojemu bi mogla računati na 54,3 posto, a Milanović na 40,2 posto glasova.

Spremni su je podržati birači HDZ-a, ali i Mosta, polovina birača Živoga zida, čak i osam posto birača SDP-a. No, aktualna predsjednica, unatoč tome, ne može biti sigurna u svoj reizbor. Upravo suprotno: dubinska analiza podataka iz recentnih istraživanja pokazuje da ona, deset mjeseci prije predsjedničkih izbora, stoji lošije nego je stajao Ivo Josipović prije nego je počela predsjednička kampanja 2014. godine. U siječnju te godine Josipović je imao podršku gotovo 43 posto birača, bio je uvjerljivo najpopularniji političar u zemlji, podržavao ga je čak i dio HDZ-ovih glasača, a ipak je na koncu u fotofinišu izgubio te izbore.

U zadnja dva mjeseca Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je pet posto podrške i njezin rejting – prema podacima istraživanja koje je za potrebe RTL-a provela agencija Promocija Plus – s 42 posto u prosincu prošle godine skliznuo je na 37 posto.

Drugim riječima, u izbornoj godini potpora među biračima joj pada, što je već dovoljan razlog za uzbunu. Nakon razlaza sa svojim savjetnikom Matom Radeljićem, dio njezine publike otišao je mogućoj kandidatkinji radikalne desnice Bruni Esih, čija se potpora među ispitanicima zadnjih mjeseci kreće oko četiri posto. Ako se Bruna Esih na koncu doista uključi u predsjedničku utrku, Kolinda Grabar-Kitarović imat će protukandidata na desnici kojega Josipović 2014. na ljevici nije imao. I koji, ako nastavi rasti, može smanjiti razliku između aktualne predsjednice i njezinih protukandidata s ljevice.

– Postotak građana koji su spremni glasati za aktualnu predsjednicu pomalo se topi, što za nju i nije loše. Bolje da se topi sada nego mjesec ili dva prije izbora, jer još uvijek ima vremena da preokrene trend. Kolinda Grabar-Kitarović je favoritkinja, ali može izgubiti izbore ako se uspava u toj ulozi sigurnog favorita. Izbore može izgubiti samo zbog vlastitih pogrešaka, ne zbog poteza protivnika – procjenjuje stručnjak za politički marketing Krešimir Macan.

On, zanimljivo, ne drži pogreškom što se otrgnula radikalnoj desnici i napravila iskorak prema centru. Time, prema Macanovim riječima, Kolinda Grabar-Kitarović ipak zadržava mogućnost da postane tzv. catch all kandidatkinja, koja može računati na glasove desnice, ali i centra. To prije jer joj, unatoč dealu s Plenkovićem, i dalje ostaje prostor da umjereno kritizira aktualnu Vladu.

- Kod predsjedničkih je izbora važno gledati projekcije za drugi krug. Kolindu Grabar-Kitarović podržat će dobar dio birača Mosta, gotovo svi birači Brune Esih, kao i desno krilo birača Živoga zida. A to je vrlo solidna zaliha u drugome krugu – ističe Macan.

Predsjednici u prilog ide činjenica da se lijeva scena razmrvila na nekoliko kandidata: uz Milanovića, tu je i Dalija Orešković s 12,3 posto potpore, te bivši predsjednik Josipović kojega je spremno podržati 7,8 posto ispitanika.

– U ovome trenutku još uvijek nije profiliran kandidat ljevice. Ako to bude Milanović, i ako za to dobije punu podršku SDP-a, razlika između njega i Kolinde Grabar-Kitarović definitivno će se smanjiti. No, prava opasnost za predsjednicu je da se ljevica dogovori oko jednog kandidata i da taj kandidat bude – žena.

U tom je trenutku doista sve moguće – smatra Macan. Netom što je najavila ulazak u politiku, Dalija Orešković je u kratkom roku došla do visokog postotka potpore, a dobro stoji i u mjerenju rejtinga potencijalnih predsjedničkih kandidata. Lidera Živoga zida Ivana Vilibora Sinčića bi za predsjednika države biralo samo 4,5 posto ispitanika. Prije pet godina na izborima je osvojio 16,4 posto glasova. Predsjednik Mosta Božo Petrov uživa, pak, potporu od 4,2 posto.

– Birači su se zasitili Živog zida i Mosta i traže promjene. I Sinčić i Petrov za tu su publiku stara lica. Dalija Orešković novo je lice, trenutačno je jedina u kampanji i, ako se odluči kandidirati za predsjednicu, svojom retorikom može u Hrvatskoj postati ono što je Macron bio na predsjedničkim izborima u Francuskoj. Ona na svoju stranu može pridobiti mlade birače puno prije nego to kao bivši premijer može Milanović – zaključuje Macan.

Pri čemu se, prema njegovim riječima, ne smije zanemariti činjenica da je za pobjedu ipak potrebno imati snažnu infrastrukturu na terenu. Nju je Kolinda Grabar-Kitarović s HDZ-om dobila, a Dalija Orešković je još uvijek nema.

Jandroković: Predsjednica će pobijediti

Nakon višemjesečnih natezanja o tome hoće li HDZ stati iza aktualne predsjednice, sve su dileme, čini se, razjašnjene. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je ujedno i glavni tajnik HDZ-a, u petak je prilično jasno dao do znanja tko je njegov favorit na idućim predsjedničkim izborima.

– Predsjednica i dalje uvjerljivo vodi i siguran sam da će pobijediti na izborima. Ne mogu prejudicirati tko će se kandidirati, ali tko god se kandidira, izgubit će od predsjednice koja će obraniti svoj mandat – poručio je Jandroković.

#IZBORI#KOLINDA#DALIJA