StoryEditor
Hrvatskaprekinimo šutnju

'Koliko je beba umrlo ili su ostale invalidi nakon takvih poroda? O tome se šuti, a javna je tajna koliko treba platiti za carski': pročitajte pismo ogorčenog oca koji za majke traži mogućnost izbora

Piše PSD
15. listopada 2018. - 19:26
rodiliste_zivkovic10-291014-1

Ako imate vlastitu priču o lošem iskustvu, nemaru i neprofesionalnosti u hrvatskom zdravstvu koju ste voljni podijeliti kako bismo temu održali u fokusu javnosti i utjecali na Ministarstvo zdravstva, javite nam se na mail portal@slobodnadalmacija.hr ili u inbox naše Facebook stranice. Anonimnost je zajamčena.

Vjerojatno ne bih trebao nista previše komentirati jer imam troje prekrasne djece. Ono što me muči je što to možda tako ne bi bilo da nisam financijski realtivno bezbrizžan. O čemu pričam? Javna je tajna da ako želite carski rez, isti morate platiti 500 eura. Mnogi neće moci izdvojiti toliko, pogotovo ne za svaku trudnoću. Carski rez košta bolnicu xy kuna, kirurg, anesteziolog i tako dalje.

Apsolutno ne bi trebao biti prvi izbor pokraj prirodnog poroda, ali nije slučajno da je "C - section" u razvijenim zemljama apsolutno na prvom mjestu, čak i kad postoje svi preduvjeti za prirodan porod. Na stranu to što se ima za Vladine nove Audije svake godine i mobitele, žalosno je da se moraju povlačiti veze samo kako bi imali pravo izbora. I to, u slučajevima kada je carski apsolutno logičan izbor. 

Rodilja koja je prešla termin ili je u terminu, nije otvorena uopće ili jedva, a djetetu otkucaji srca padaju. Procedura gotovo za svaku je - drip i onda mučenje po 12 sati, nekad i više. Za hrabre majke čak ni to nije problem, jer jednom kada prime svoju bebu u ruke zaborave na sve. Ali nerijetko tako ne bude. 

Koliko ima slučajeva u Hrvatskoj da su novorođenčad umrla tijekom ili nakon poroda? Koliko ima slučajeva da su bebe ostale mentalno ili fizički zaostale nakon tako intezivnih poroda? O tome se ne priča. Dajte majkama pravo izbora. Ne može se s majčinim i bebinim životima igrati ruski rulet. Naše žene, majke više ne rađaju u štalama.

Medicina je napredovala, vani možete birati želite li u bazenu, na boku, u općoj anesteziji, na carski... Zašto mi nemamo pravo izabrati što je najbolje za nas, zašto to moramo platiti iako već plaćamo i osnovno i dopunsko zdrastveno osiguranje? Zašto nije izvješen cijenik za opcije u Rodilištu, siguran sam da bi mnogi i kredit digli za siguran porod. Zar je Audi bitniji od nataliteta RH? 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 22:11