StoryEditor
HrvatskaONI ŠTO GLEDAJU, A NE VIDE

Kolika je vjerojatnost da dođeš u 'vizitu' i ne vidiš sav ovaj nered?! E, pa to je uspjelo službenicima Hrvatskog registra brodova kad su krajem kolovoza bili u kontroli broda 'Split'!

14. rujna 2019. - 10:14

O stanju broda za sipke terete "Split" iz flote Jadroplova, čije su fotografije prljave kuhinje nakon objave u Slobodnoj Dalmaciji izazvale sveopće zgražanje, u petak se konačno oglasio i Hrvatski registar brodova.

Potvrdili su da su 30. kolovoza ove godine obavili redovite godišnje klasifikacijske i statutarne preglede spomenutog broda te da su "uredno produžene (ovjerene) brodske sprave za sljedeće razdoblje bez skraćivanja roka valjanosti".

Nakon što su procurile fotografije koje svjedoče o katastrofalnom stanju broda 'Split', predsjednik Uprave 'Jadroplova' kaže: Hvala onome tko ih je snimio...

Predmet njihove inspekcije, međutim, nisu bili uvjeti rada i života pomoraca.

– Prema MLC 2006 Konvenciji nisu provjeravani jer tehnički pregled za iste nije dospijevao u trenutku pregleda, te će iste biti provjerene u zadanom roku, koji dospijeva kasnije (dakle radi se o zadanom roku obavljanja pregleda, a ne o odgođenom pregledu).

Stoga Hrvatski registar brodova nije trebao, pa posljedično nije ni mogao, provjeriti postoje li nedostaci vezani uz uvjete rada i života posade.

Međutim, bez obzira na isto, sukladno odredbama MLC 2006 Konvencije, članovi posade su tijekom pregleda Hrvatskog registra brodova imali pravo uložiti odgovarajući prigovor, ali nitko od njih to nije učinio – pojasnili su iz HRB-a.

S brodova splitske kompanije procurile šokantne fotografije, samim čudom još se nitko nije zarazio; Evo kako menadžer objašnjava ovaj 'svinjac'

Također navode da su temeljem uočenih nedostataka ispostavili dvije tehničke primjedbe vezane uz klasifikacijske stavke s rokom otklanjanja od tri mjeseca, ali da "one ne utječu na sveukupnu sigurnost broda", te nisu povezane s uvjetima smještaja posade na brodu i stanjem u prostorijama posade.

– U međuvremenu, došli smo u posjed informacije da je ITF na brodu obavio inspekciju, koja nije uočila veće nepravilnosti Kompanije, kao i na samom brodu, vezane uz primjenu MLC 2006 Konvencije.

Bez obzira na isto tijekom predstojećeg redovitog pregleda prema MLC 2006 Konvenciji Hrvatski registar brodova će obratiti posebnu pažnju na opće stanje na brodu – još su poručili iz HRB-a, uz napomenu da je stanje pet preostalih brodova iz flote ove splitske kompanije zadovoljavajuće.

Svi oni, tvrde, redovito obavljaju tehničke preglede te posjeduju valjane plovidbene isprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 10:36