StoryEditor
Hrvatskaa koliko ste vi dobili?

Tko u Hrvatskoj isplaćuje najveći regres? HEP-ovci nisu rekorderi, šišaju ih Hrvatske šume, a svi skupa nisu ni blizu najpoželjnijem privatnom poslodavcu. Donosimo detaljan pregled

15. srpnja 2022. - 13:43

Starije generacije ga, s prizvukom nostalgije, i dandanas zovu K-15 (navodno po vrsti obrasca), a onima ispod 60 je poznatiji pod nazivom regres. Ima ih koji ga, doduše, nikada nisu nisu osjetili na vlastitim primanjima, ali čuli su da postoji i da dobro dođe onima kojima se isplaćuje.

Na žalost radnika, naš Zakon o radu ne propisuje obavezu poslodavca da radniku isplati regres, nego samo propisuje minimalan broj dana godišnjeg odmora, tako da sretnici koji primaju ovu naknadu za godišnji vjerojatno imaju kvalitetan kolektivni ugovor ili kakav drugi niži propis koji im daje to pravo.

Zaposleni u javnom sektoru, a radi se od preko 250.000 ljudi, o tome ne moraju brinuti. Njima se to podrazumijeva, nešto u rangu kao da će sutra svanuti novi dan. Bude samo katkad polemika i nervoze oko iznosa, ali uvijek nešto kapne. Ove godine, konkretno, regres su dobili sredinom lipnja, a na račune im je sjelo 1.500 kuna. 

Brigu oko toga s kojim parama će ići na ljetovanje nemaju ni u državnim tvrtkama, čiji radnici pritom imaju prosječno najviše dana godišnjeg - 26. Više od njih imaju samo zaposleni u javnim institucijama.

Odgovorne u većim državnim tvrtkama smo stoga pitali koliko imaju zaposlenih i koliko im isplaćuju regresa, a odgovori su nam posljednjih dana stizali na kapaljku.

Nismo, na žalost, dobili odgovore na pitanje oko regresa u svim javnim tvrtkama i ustanovama od kojih smo to tražili. Tako, recimo, od glasnogovornika Hrvatskih šuma danima ni riječi. Vjerojatno je čovjek na godišnjem, a, opet vjerojatno, tamo uživa u regresu koji iznosi "najmanje 50 posto prosječne plaće Društva isplaćene u prethodna tri mjeseca prije mjeseca isplate regresa". Tako, naime, kaže njihov kolektivni ugovor, jedan od najboljih u državi. Poznato je da su lani dobili 3200 kuna regresa, ove godine je dakle sigurno veći i, vjerojatno, najveći od svih državnih firmi. Ali, eto, točan iznos ostat će misterij do daljnjega.

image
Romeo Ibrišević/Cropix

U državnoj firmi Odašiljači i veze koja broji 310 radnika kažu da svaki zaposlenik ostvaruje pravo na regres, a sve sukladno Kolektivnom ugovoru. Kažu da u njih visina regresa iznosi najmanje polovinu neoporezivog iznosa sukladno poreznim propisima, a ove je godine isplaćen u lipnju. Dakle, dobili su 1250 kuna neto. 

Temeljem Kolektivnog ugovora za Hrvatsku elektroprivredu radnici društava HEP grupe imaju pravo na isplatu dodatka za godišnji odmor u iznosu od 2.500 kuna neto po radniku, bili su otvoreni i koncizni po ovom pitanju u HEP-u. Zaboravili su nam kazati koliko zaposlenih imaju, Google kaže da bi ih trebalo biti preko 11.000. Svakako, blago im se. HEP je za njihove regrese potrošio 27,5 milijuna kuna. Ostat će im možda štogod i za veće rate struje...

image
Ranko Šuvar/Cropix

Poštarima skromnih tisuću kuna

Iako su im poštarske torbe dobro otežale od pustih paketa, poštari se ne mogu pohvaliti tako izdašnom naknadom za ljetovanje. Njima je, doznajemo u Hrvatskoj pošti, jednokratna prigodna nagrada iznosila 1000 kuna , a 9465 radnika dobilo ju je već u svibnju i, pretpostavljamo, odavno potrošilo.

Hrvatske autoceste ovih dana broje rekordan broj automobila, više ih je nego pretpandemijske 2019., a njihovih će 2611 radnika dobiti jednokratni dodatak na plaću u neoporezivom iznosu od tisuću kuna neto.

image
Damir Krajač/Cropix

U skladu s važećim Kolektivnim ugovorom između Croatia Airlinesa i reprezentativnih sindikata, zaposlenicima hrvatske avio tvrtke je netom isplaćen regres u iznosu od 750 kuna. U ovoj kompaniji trenutno radi 913 ljudi, a njihov glasnogovornik Davor Janušić ističe kako su tijekom protekle dvije godine, zbog pandemije, imali smanjene plaće i nisu primali ni božićnicu ni regres, ali su im od siječnja ta prava vraćena.

I zaposlenicima Croatia osiguranja ove godine je isplaćen regres u iznosu od 1.500 kuna, ukupno je to najveću osiguravateljsku kuću ispalo 3,5 milijuna kuna.

Blaženi dm

Ali zato u dm-u, lancu drogerija koji u Hrvatskoj zapošljava 1800 radnika i s ne bez razloga nosi titulu najpoželjnijeg poslodavca, ništa ne kriju. Oni s ponosom kažu da svojim ljudima žele pružiti podršku u svim aspektima njihovih života.

- U lipnju smo ih zato i nagradili stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika kako bismo im omogućili što bezbrižniji i ugodniji odmor -  kaže nam Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u. 

image

Ana Fostač Krilčić

Privatna Snimka/dm

Iznos prosječne plaće za tekuću poslovnu godinu dm će objaviti na svojoj godišnjoj konferenciji za medije, ali će on svakako biti veći od lanjskog kada je iznosio respektabilnih 10.787,52 kuna.

Naime, od početka godine plaća je u dm-u svima dvaput rasla, najprije u siječnju za 3,5 posto, a sada za lipanj još 4,5 posto, a osim toga regresa, dobili su i još jednu stimulaciju u visini prosječne mjesečne plaće. Oni zaista imaju s čime otići na godišnji.

Nisu loše prošli ni zaposlenici Grupe Podravka. Njihovim radnicima pripada pravo na jednokratni dodatak na plaću u iznosu od 100 kuna neto po danu godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo u kalendarskoj godini, pa uzmemo li za primjer osobu s 30 dana godišnjeg- tome pripada lijepih 3000 kuna.

I u Konzumu su radnici već dobili K-15.

- Uz ostala prava i pogodnosti koja Konzumovi zaposlenici imaju, kao što su povećanje plaća, ulaganje u zaposlenike, božićnica i uskrsnica, i ove je godine Konzum zaposlenicima isplatio regres u iznosu od 1200 kuna na poklon kartice. Pravo na regres ostvarilo je više do 10 tisuća zaposlenika, što je ukupno iznosilo više od 12 milijuna kuna - informirali su nas iz Konzuma.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2022 07:47