StoryEditor
Hrvatskalijek za dušu

Kod Petrinje formirano sjedište mobilne ekipe svećenika isusovaca za psihološko-duhovnu pomoć lokalnom stanovništvu nakon potresa

Piše PSD
8. siječnja 2021. - 13:46

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove formirala je mobilnu ekipu za psihološko-duhovnu pomoć osobama koje su žrtve razornih potresa u Sisačkoj biskupiji.

Sjedište mobilne ekipe je u Maloj Gorici kod Petrinje u dvorištu Langova doma koji vodi Zaklada biskup Josip Lang, odakle će svećenici i psiholozi obilaziti stradala područja i razgovarati s preplašenim osobama nudeći im ljudsku i prijateljsku solidarnost, spremnost da poslušaju njihove muke i doživljene strahove, u čemu se najvećim dijelom i sastoji psihološka pomoć. Podijeljena patnja i potisnuti strahovi kad se podijele s osobom koja te sluša s empatijom, najbolja je psihoterapija prestrašenim osobama.

Uz spomenutu ljudsku i psihološku pomoć, mobilna ekipa svećenika nudi duhovnu pomoć žrtvama razornog potresa na Baniji, tj. u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima i naseljima.

Duhovna pomoć se sastoji u tome da se pomogne prestrašenim osobama da shvate i povjeruju kako u ovoj teškoj nevolji nisu ostavljeni od Boga i Crkve.

Voditelj mobilne ekipe za psihološko-duhovnu pomoć je pater Mijo Nikić, svećenik i psiholog koji je već okupio jednu takvu ekipu koju, uz njega, sačinjavaju svećenici isusovci: Ivo Antunović, Stipo Balatinac, Pero Vidović i Antun Volenik. U slučaju potrebe njima će se priključivati i drugi svećenici koji su već izrazili svoju spremnost da budu dio te ekipe.

- U Bibliji se 365 puta spominju Božje i Isusove riječi: "Ne bojte se. Ja sam s vama!" Bog ima moć našu nevolju okrenuti na naše dobro onima koji ga ljube. Svećenici će biti spremni da uz duhovnu utjehu ponude ljudima najbolje i najjače duhovno sredstvo milosti, a to su sveti sakramenti, prije svega ispovijed, sveta pričest i bolesničko pomazanje. Pozivamo sve župnike na postradalim područjima da nam jave gdje su najveće potrebe kako bi naša ekipa moglo odmah djelovati. To mogu učiniti i sami pojedinci koji žele ovakvu ponuđenu pomoć - poručuju svećenici.

Isusovački provincijal pater Dalibor Renić dao je poslanje spomenutim svećenicima da se sada bave i tim vidom apostolata. Sisački biskup mons. Vlado Košić je podržao ovu mobilnu ekipu i dao svoj blagoslov: Svim vjernicima preporučujemo u molitve ovaj novi način pastoralne pomoći ljudima koji su u teškoj nevolji i strahu.

Za sve informacije zainteresirani se mogu obratiti patru Miji Nikiću, voditelju mobilne ekipe, na mobitel 091-2233202 ili na e-mail: mnikic@ffrz.hr

item - id = 1069565
related id = 0 -> 1143924
related id = 1 -> 1143923
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 03:27