StoryEditor
Hrvatskašto se događa?

Kockanje mladih u Hrvatskoj sve više uzima maha, ovom poroku se odaju već u osnovnoj školi: evo kako i roditelji nesvjesno svoju djecu pretvaraju u ovisnike

Piše Merien Ilić
3. ožujka 2018. - 19:29

Iako kockanje kod mladih Hrvata još nije alarmantna pojava, svakako je tema o kojoj se javnost itekako treba dobro informirati i poduzeti sve kako problem ne bi eskalirao.

Naime, recentna istraživanja provedena među 2700 hrvatskih učenika, svih profila srednjih škola pokazala su kako je čak 30 posto mladih u opasnosti od ozbiljnih problema vezanih uz kockanje, a 20 posto jednom ili više puta tjedno igraju kombinacije na kladionicama, bilo mobilnim aplikacijama ili, pak, osobnim odlaskom u kladionice. Od ukupnog broja, 13 posto već ima problema s kockanjem, upozorio je dr. Toni Maglica s Filozofskog fakulteta, na znanstveno-stručnom skupu "Kockanje mladih u Hrvatskoj", održanom u hotelu "Park", u organizaciji županijske Zajednice žena "Katarina Zrinski".

Svaki peti srednjoškolac ovisan je o klađenju, a mi donosimo simptome 'zaraze': Mama je izričito protiv toga, ali otac šuti

Hrvatski učenici prvu cigaretu zapale u 13. godini, rado konzumiraju alkohol i marihuanu, a zabrinjava i novi oblik ovisnosti među mladićima

– Hrvatska ima velik problem sa sportskim klađenjem koje je najistaknutije među muškom populacijom. Mladi se upuštaju u kockanje iz dosade, na nagovor vršnjaka, iz znatiželje, ali i preslikavajući ponašanje svojih roditelja. Mnogi očevi gradeći odnos sa sinovima zajedno odlaze u kladionicu. Zamka je i u online klađenju, dostupnom mobilnim aplikacijama, ali i u samim kladionicama, u kojima ne samo djelatnik nego i ostali kladioničari dopuštaju maloljetničko kockanje. Mladima se onih početnih 10 kuna ne čini puno, no klađenje jednom ili više puta tjedno razvija ovisnost o kockanju – smatra dr. Maglica.

Bez pravih reakcija

Ističe kako podjednako kockaju i prvaši (srednjoškolci) i maturanti, pa bi daljnja istraživanja trebalo usmjeriti i na mlađu populaciju koja se očito, već u završnim razredima osnovne škole upušta u razne negativne izazove, poput alkohola, pušenja, droge i kocke. Pokazalo se i da učestalosti kockanja doprinose roditeljski stilovi odgoja koji koriste previše restriktivne metode, kažnjavanja, zastrašivanja, omalovažavanja, ali i popustljivost.

Policija upozorava: Ne nasjedajte na 'sigurne dojave', evo kako vas varaju s 'namještenim' utakmicama

– Roditelji imaju svijest da je kockanje opasno, rizično ponašanje, ali istovremeno pokazuju veliko neznanje, što ukazuje da moramo više ulagati u prevenciju i tretmane. Konačno, kao roditelji, odgojitelji, stručnjaci, zakonodavci, ali i vlasnici kladionica, moramo se zapitati zašto je klađenje djeci toliko pristupačno? – pita Maglica.

Renata Matković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije – Službe za zaštitu mentalnog zdravlja upozorila je kako nijedan roditelj nije niti nazvao, niti došao potražiti savjet u njihovo savjetovalište ukoliko je primijetio poremećaj u ponašanju svog djeteta.

– Kad vam dijete ima temperaturu, reagirat ćete, pa zašto se ne reagira ako kod djeteta nađete svotu novca, listić iz kladionice, aplikaciju za klađenje ili primijetite čudno ponašanje?! Roditelji se zabrinjavaju oko alkohola, droge, ocjena, a za kockanje zauzimaju krivi stav kako ono nije opasno. Na žalost, kockanje vodi u ovisnost – naglasila je Matković.

Skupu su nazočili i župan Blaženko Boban te dogradonačelnica Jelena Hrgović, složivši se s činjenicom kako negativne trendove mladih treba suzbijati.

#MLADI#OVISNOST#KLAĐENJE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 21:30