StoryEditorOCM
Hrvatskablud i nemoral

Koalicija HDZ-a i Suverenista želi zabraniti festival na Cresu: ‘I djeca moraju gledati golotinju i perverzije‘

Piše vijesti sd
27. veljače 2024. - 13:47
Jedno od festivalskih događanja koje, prema HDZ-ovoj koaliciji, nije za djecuScreenshot Instagram Fringe Festival

Kultura otkazivanja, takozvana cancel culture, prisutna je u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u ostatku svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Pri tome su motivi zabranitelja različiti, često i s upitnom utemeljenošću.

Najnoviji slučaj dolazi iz grada Cresa na istoimenom otoku u kojem se od 2022. godine održava Fringe Festival. Riječ je o festivalu koji je zamišljen kao mjesto povezivanja različitih sudionika umjetnosti, filma, glazbe i kulture, uz pripadajuće radionice. Na festivalu nastupaju izvođači cabareta, burleske i cirkusa iz cijeloga svijeta, a događanja se odvijaju na vanjskim terasama ugostiteljskih objekata u gradu Cresu.

Međutim, Klub vijećnika HDZ - Hrast - Hrvatski suverenisti predložio je da se treće izdanje festivala, koje bi se trebalo održati od 20. do 29. svibnja, zabrani na javnim površinama Grada Cresa, svim objektima i trgovačkim društvima u vlasništvu i suvlasništvu grada, i to, kako tvrde, zbog izvođenja neprimjerenog sadržaja.

"Ovaj je festival vidljiv ne samo korisnicima ugostiteljskih objekata već i svim prolaznicima, starijima, a i onim mlađima, i to je ono što predstavlja najveći problem: dostupnost takva neumjesnog sadržaja našoj djeci. Ti su sadržaji neprimjereni plesni performansi praćeni neukusnom golotinjom (npr. plesačica u tangama i s cvjetićima na bradavicama) i povicima upitnog morala koji se održavaju u neprikladnim terminima usred bijela dana dok se djeca vraćaju s plaže, idu s roditeljima ili prijateljima na sladoled ili do trampolina", pišu zabrinuti creski hadezeovci, prenosi Dnevnik.hr.

"Upravo zbog nemogućnosti izbjegavanja festivala koji svojim sadržajima i načinom izvedbe izaziva negodovanje, pa i zgražanje velikog dijela naših sugrađana, ali i gostiju (turista), osjetili smo se dužnima predložiti gradonačelniku i gradskom vijeću da raspravom pokušaju donijeti odluku je li održavanje ovakve vrste festivala ono što je Cresu zaista potrebno i želimo li svoju turističku ponudu temeljiti na ovakvom sadržaju? Želimo li da djeca u jednom gradu prijatelju djece budu izložena ovakvom programu punom vulgarnosti i perverzije?

Zašto se djeca ne bi nakon 21 sat, recimo, prošetala sa svojim roditeljima do centra grada? Nije zanemarivo ni to što svoje nezadovoljstvo i neshvaćanje za potrebom ovakvih sadržaja iskazuju i naši gosti (turisti) koji se žale na buku koju izvođači svojim povicima i glazbom, a onda i reakcijama gledatelja uzrokuju do kasno u noć. Performansom koji izvode sudionici ovog festivala direktno se narušavaju i ugrožavaju prava djece, a i ostalih građana koji su izloženi neprimjerenim i nemoralnim sadržajima. Lani su upravo ti roditelji, njih više od 600, potpisivali peticiju kojom su željeli izmjestiti održavanje Fringe Festivala iz centra grada", navodi Klub vijećnika HDZ - Hrast - Hrvatski suverenisti o festivalu koji će biti točka dnevnog reda sjednice, sazvane za četvrtak.

Rezutati rasprave bit će zanimljivi vodstvu, sudionicima i publici festivala, Crešanima i gostima (turistima), ali i ostatku Hrvatske.

image

O prijedlogu HDZ-a, Hrasta i Hrvatskih suverenista Vijeće grada Cresa raspravljat će u četvrtak



 

Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:36