StoryEditorOCM
HrvatskaDHMZ UPOZORAVA

Kiša i tuča gase toplinski val: nevrijeme stiglo u Hrvatsku, radarske snimke pokazuju kako se kreće oluja

Piše L.I./JL
18. kolovoza 2024. - 19:58

Promjena vremena koju meteorolozi najavljuju već danima sinoć je zahvatila Slavoniju, a danas će pogoditi i druge dijelove Hrvatske. U popodnevnim satima tuča je pala u Zagorju. Danas u 15 sati izdano je i naređenje za paljenjenje generatora, piše Jutarnji.

Iako su obično upaljeni 3 ili 4 sata, ovaj je put naredba bila da budu upaljeni od 15 do 20 sati, rekao je popodne za Zagorje.com Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske. Unatoč generatorima, tuča je pala u Tuhlju.

Čitatelji javljaju kako je tuča padala i na području Podgore, Krapine, Mokrica, Krušljevog Sela, Lepoglave...

- Vrijeme je danas djelomice sunčano, ali nestabilno. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice će biti pljuskova, ponajprije u unutrašnjosti. Prema večeri je lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme s prolazno olujnim udarima vjetra. Vjetar većinom slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 31 i 36 °C, javlja DHMZ.

Na stranicama DHMZ-a možete pogledati i radarsku snimku.

Nestabilnost će se nastaviti i u ponedjeljak kad će biti promjenjivo i nestabilno.

- Povremeno će padati kiša, često i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

Na Jadranu istočnjak i bura, podno Velebita i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 21 do 25 °C. Danju svježije s najvišom temperaturom većinom od 25 do 30 °C, najavljuju meteorolozi DHMZ-a.

- Obilnije kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom bit će u unutrašnjosti u noći na ponedjeljak te tijekom ponedjeljka, kad lokalno može pasti više od 50 litara po četvornom metru. Osjetno će osvježiti, osobito na zapadu. Povremene kiše bit će i u sljedeća dva dana.

image

Upozorenje za ponedjeljak

Dhmz/

I na Jadranu u ponedjeljak mjestimice obilna kiša i osvježenje, a zapuhat će i jaka bura, osobito podno Velebita. U utorak promjenjivo, povremeno kiša, a od srijede sunčanije i toplije, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. DHMZ-a.

Radarske snimke pokazuju kako se kreće oluja koja bi danas u večernjim satima mogla pogoditi veći dio Hrvatske.

image

Vremenska prognoza za ponedjeljak

Dhmz/

DHMZ je za veći dio Hrvatske za nedjelju i ponedjeljak objavio narančasto upozorenje koje označava opasno vrijeme.

Upozorenje je izdano za zbog mogućih okalno izraženih pljuskova s grmljavinom i prolazno pojačanim vjetrom te moguće tuče izdao upozorenje osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 07:48