StoryEditor
Hrvatskazbunjujuće upute

Kažu da su maske obvezne, ali puno toga još uvijek je nejasno. Uz sve nedoumice, još nema ni sankcija za neposlušne

18. srpnja 2020. - 19:43
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Dr. Alenka Markotić dala nam je konačno iskreni odgovor na pitanje trebaju li nam ili ne maske. Ona je, naime, gostujući na N1 televiziji, pokušala pojasniti kako nikada "nije rečeno da se maska ne koristi". Vraćajući se na razdoblje karantene, dr. Markotić je priznala da je tada bilo manje mogućnosti nabave masti.

"Tad se komuniciralo da se mogu sašiti platnene maske. Ali ne možete inzistirati na nečemu čega nema na tržištu. Inzistiralo se, to i danas stoji, da maskom štitite druge više nego sebe. Nikad nije rečeno da se ne mora nositi", rekla je dr. Markotić, što, naravno, sjetit ćete se, nije istina.

Ali nakon toliko vremena puno toga s maskama, kao i općenito epidemiološkim mjerama, još uvijek je nejasno. Zašto se u prodajnim centrima i djeca predškolskog uzrasta kreću pod maskama? Je li to obvezno ili nije. Jer, kaže ovako: "Propisano je i da djeca u dobi od dvije godine do nižih razreda osnovne škole maske mogu nositi samo u aktivnostima koje traju sat ili dva, i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja ili staratelja." Što ovo znači?

Ima još iznimaka. Od nošenja maski moguće je izuzeti i osobe s određenim oblicima invaliditeta, poput onih koje imaju poteškoće s disanjem ili ne mogu same skinuti masku. Tu su i osobe s oštećenim sluhom u situacijama kada im maska otežava komuniciranje, te oni koji osobama s oštećenim sluhom trebaju prenijeti poruke.

Maske ne moraju nositi ni osobe s teškoćama disanja uzrokovanim kroničnim bolestima, pod uvjetom da se ne radi o COVID-19 infekciji. Maske ne treba nositi, odnosno može ih se skinuti, kada dođe do gubitka svijesti. Na kraju, sve osobe koje iz bilo kojeg razloga ne mogu skinuti masku bez tuđe pomoći izuzete su iz obveze nošenja maske.

Uza sve ovo, sankcija još nema. A ako padnemo u nesvijest i pritom se ozlijedimo, možemo li tužiti one koji su donijeli propis?

Moraju li se maske na trajektu nositi i na brodskoj palubi? Jedni kažu da ne moraju, a drugi da moraju ako se ne može postići fizička distanca. Kako to da pored svih mjera još uvijek rade noćni klubovi? Možete li zamisliti razuzdani plesnjak pod maskama ili s fizičkom distancom?

Nije nevažno da su cijene medicinskih jednokratnih maski s par lipa dosegnule astronomsku cijenu od šest do deset kuna. Splitski DES počeo je ponovno "leva-leva" proizvoditi one platnene.

Maske prodaju za pet do šest kuna, a u maloprodaji su po nekim ljekarnama dosezale cijenu i do 28 kuna. Nikad je, doduše, nisu smjeli deklarirati kao medicinsku niti zaštitnu, to su pamučne perive maske. Ali ipak je potražnja bila velika. Jer za jednokratne bi četveročlanoj obitelji trebalo oko tisuću kuna mjesečno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 23:19