StoryEditorOCM
HrvatskaNije točno

Karolina Vidović Krišto optužila Anju Šimpragu da veliča ratne zločince i negira Oluju. Faktograf: ‘U vrijeme Domovinskog rata bila je dijete‘

Piše PSD
28. travnja 2022. - 17:36

Karolina Vidović Krišto tvrdi da buduća potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga veliča ratne zločince Ratka Mladića i Milana Martića te negira genocid. Faktograf je objavio reagiranje.

Iz dosadašnjih istupa Anje Šimprage nije vidljivo „negiranje Oluje“ o kojem Krišto-Vidović govori, niti veličanje Mile Martića i Ratka Mladića, ratnih zločinaca pravomoćno osuđenih na Haškom sudu. U vrijeme Domovinskog rata Šimpraga je bila dijete. Lani je sa saborske govornice progovorila o traumatičnom iskustvu koje je kao osmogodišnja djevojčica prošla za vrijeme vojno-redarstvene akcije Oluja, koja se zbila u kolovozu 1995. godine.

Nova potpredsjednica Vlade bježala je s rodbinom iz Knina nakon Oluje: ‘Ja sam djevojčica iz kolone, sjećam se zvuka traktora, plača i komadića kruha koji sam podijelila s rodbinom‘

„Ovih dana svi pričaju o Oluji. Bez obzira na to koliko o tome doista znaju, jesu li proživjeli te ratne strahote ili su ih tek promatrali, bez obzira iz kojeg su ih kuta ili s koje su pripadnosti doživjeli.

Svake godine u ovo vrijeme, dijete progovara u meni. Sjećanje jedne djevojčice iz kolone.

Tog 4. augusta 1995. imala sam točno osam godina. Najednom i nebo je promijenilo boju. Sparina je otežavala disanje, nije slutilo na dobro. S ruksakom kupljenim za drugi razred osnovne škole bila sam spremna za put, put koji nije imao ime, put koji je vodio tko zna gdje. Od Knina, do Petrovačke ceste, preko Banje Luke, a otuda bez stajanja do Srbije. Kolona je bila duga, zvuk traktora i plač okruživali su nas. Posljednje komadiće kruha ispod peke podijelila sam s rodbinom, a taj miris me je pratio“, kazala je Šimpraga obraćajući se saborskim zastupnicima na konstituirajućoj sjednici Sabora u srpnju prošle godine.

Po dolasku u Srbiju, kako je kazala Šimpraga, htjeli su ih poslati u Niš, ali su uspjeli nadležne nagovoriti da ih puste u Beograd gdje su imali rodbinu.

Buduću potpredsjednicu hrvatske Vlade lažno su optuživali da je ‘četnikuša‘, ona je poslala svoje fotografije iz mladosti kako bi opovrgnula da je djevojka sa šubarom

„Pustili su nas do Novog Beograda. Tada sam odrasla. Za tu jednu noć“, poručila je Šimpraga u emotivnom govoru.

„No, želja za rodnim krajem bila je jača. Tako četiri godine. I onda smo napokon došli natrag u Knin, u ljeto 1999. godine“, navela je zastupnica SDSS-a dodajući kako su „opet bili na svom kamenu, kraj svoje rijeke, među svojim ljudima“.

„Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati prošli patnju, strah i morali ići putem gdje nije bio njihov dom. Ali sam isto tako znala da će ta ista djeca s jedne i druge strane jednom sjesti za isti stol i ne dozvoliti da se više nijednom djetetu ukrade djetinjstvo, pravo na sreću. Mali čovjek je uvijek taj koji pati, kojeg se ništa ne pita. Gledajući svoje roditelje, njihove žuljevite i hrapave ruke, koje su danonoćno radile u polju kako bi svoju djecu izveli na pravi put znala sam da je puno važnije biti čovjek, nego samo Hrvat ili samo Srbin, i ustrajati na trnovitom putu koji je pred svakim od nas“, rekla je prije nešto manje od godinu dana Šimpraga i zaključila:

„Djevojčica prošlost nije zaboravila. Učila je iz nje, ali budućnost joj je bila važnija i svima nama treba biti. Danas, 25 godina poslije, ova djevojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju – gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost“.

Tog se govora Šimpraga podsjetila i tijekom „ispitivanja“ na Saborskom odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav odgovarajući na  pitanje Marijana Pavličeka iz Hrvatskih suverenista o tome je li Oluja bila legitimna oslobodilačka akcija, piše Faktograf.

„Ja sam svoje stavove o Oluji dosta puta iznosila. Ovdje sam da sudjelujem u onom što budućnost donosi, a da iz prošlosti svi zajedno samo učimo“, kazala je Šimpraga dodajući kako Oluja za Hrvate i Srbe ne može predstavljati isto te podsjećajući zastupnike na govor koji je lani održala u Saboru.

„Ja volim svoje i poštujem tuđe i to je najpravednije“, zaključila je Šimpraga dodajući kako je pripadnica srpske nacionalne manjine čega se ne srami, a Hrvatsku poštuje kao svoju zemlju u kojoj je rođena, školovana i iz koje ne misli otići.

Na Pavličekovu opasku da takvim stavom neće napraviti dobro ni za svoju zajednicu, a ni za Hrvatsku te da „ postoji jedna službena povijest, a to je da je Oluja bila legitimna oslobodilačka akcija” Šimpraga je odgovorila:

„Svake godine učestvujem na komemoraciji ubijenim u Erveniku gdje su nastradali pripadnici hrvatskog naroda koje su ubili  pripadnici moje srpske manjine. I samim tim  vrlo dobro znam u kakvim odnosima živimo. Želim raditi na tome da konačno prošlost završimo i gradimo bolju budućnost“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 06:20