StoryEditorOCM
Hrvatskaizazovno vrijeme

Karlovčanka Nikolina Brnjac nova je ministrica turizma i sporta: ‘Pred njom je jedna iznimna i teška situacija koja zahtijeva brze poteze‘

23. srpnja 2020. - 19:48

Karlovčanka Nikolina Brnjac, donedavna državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, nova je ministrica turizma. I sporta.

Nikada nije radila u sektoru turizma, pa smo se upitali koliko je taj "detalj" u životopisu uopće bitan.

I prije nje bilo je ministara koji nisu imali iskustva rada u turizmu prije preuzimanja te funkcije – pa ipak rezultati nisu izostali.

Stoga nas je zaintrigirala dvojba: je li bitno poznavanje funkcioniranja sektora "iznutra" ili je pak potrebno da ministar/ministrica bude dobar menadžer?

Upravo smo to i upitali direktora Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića.

– Pozicija ministra u Vladi prvenstveno je politička. Činjenica da nova ministrica turizma ne dolazi iz sektora pred nju stavlja izazov da se u najkraćem roku upozna sa sektorom i njegovim ključnim pitanjima – kazao nam je i dodao:

– Najvažnije je da bude proaktivna i da odabere dobar tim najbližih suradnika. S obzirom na specifičnost ove godine, sigurno je da će se ministrica odmah morati uhvatiti ukoštac s gorućim problemima sektora. HUT, sve kompanije članice i ja osobno stojimo na raspolaganju ministrici i otvoreni smo za suradnju i nalaženje najboljih rješenja za ovaj izazovni trenutak hrvatskog turizma, kao i za dugoročna rješenja važna za njegov održivi razvoj.

Okupljanje tima

Ministrica je u svojem radnom vijeku bila i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a godinu dana prije čak i posebna savjetnica ministra. Na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti bila je voditeljica Katedre za intermodalni transport. U Hrvatskoj gospodarskoj komori bila je dopredsjednica Zajednice za intermodalni transport i logistiku, a neko je vrijeme radila i u Europskoj komisiji pri Glavnoj upravi za istraživanje i inovacije. Iskustvo u radu joj je, po svemu navedenom, neupitno.

– U ovoj izazovnoj turističkoj godini od iznimne je važnosti za cijeli turistički sektor opstanak Ministarstva turizma. Uz rad i stručnu podršku svog tima, ključno je da svaki ministar ima širok opus menadžerskih vještina i znanja. Sukladno dosadašnjem radnom i diplomatskom iskustvu na pozicijama državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kao i u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, vjerujemo kako će gospođa Brnjac, oslanjajući se na stručni tim Ministarstva turizma i neizostavnu suradnju sa strukom, pridonijeti pozitivnim rezultatima kojima se svi nadamo. UHPA je oduvijek imala dobru suradnju s resornim ministarstvom i vjerujemo da će se to i nastaviti – kazao nam je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Novi akcijski plan

U Sanaderovoj je Vladi 2008. ministar turizma bio Damir Bajs, iz HSS-ove kvote. I on je zasjeo u prvu fotelju turizma a da prije toga nikada nije radio u sektoru.

– Da, ja sam bio ministar turizma, bez iskustva u turizmu, ali s iskustvom u politici i vođenju državnih institucija, a to je sasvim sigurno i Ministarstvo turizma. Po anketama, započeo sam svoj mandat kao najlošiji ministar turizma, a na kraju sam po istim tim anketama bio najbolji ministar. Proveli smo Hrvatsku, uz pomoć hrvatske, ali i svjetske struke, kroz dotad najveću svjetsku turističku krizu – kaže nam Bajs, današnji bjelovarsko-bilogorski župan.

– Čine li Vladu političari ili stručnjaci? U pravilu su to većinom političari, mnogi su do sada već promijenili niz ministarstava, pa i u ovoj novoj Vladi neki su već po treći ili četvrti put u svojoj karijeri promijenili resor. Očito je da ne mogu biti stručnjaci u svim tim raznovrsnim resorima, ali zato imaju stručnu potporu. To vrijedi za sva ministarstva, pa tako i za Ministarstvo turizma – dodaje i veli:

– Nikolina Brnjac do sada je radila u nizu raznovrsnih ministarstava i zasigurno ima iskustva u vođenju uprave i ima, kao bilo koji drugi ministar, mogućnost potpore struke, stoga vjerujem da nema razloga da ne bude dobra ministrica. Pred njom je jedna iznimna i teška situacija koja zahtijeva brze poteze. U moje vrijeme mi smo donijeli akcijski plan za turizam, a mislim da bi nešto slično trebalo napraviti i sada, jer kriza je danas ipak znatno veća nego u vrijeme kad sam ja obnašao dužnost ministra turizma. U svakom slučaju, želim joj svaku sreću – zaključio je Bajs.

Ministrica Brnjac: Prvi cilj osigurati stabilnost turističkog sektora


U Ministarstvu turizma i sporta u petak je izvršena primopredaja dužnosti između nove ministrice Nikoline Brnjac i dosadašnjeg ministar turizma Garija Cappellija, a tom prilikom Brnjac je istaknula a će joj prvi cilj biti osigurati stabilnost turističkog sektora.

Prilikom primopredaje dužnosti Brnjac se zahvalila na radu dosadašnjem ministru turizma Gariju Cappelliju te naglasila važnost turizma i sporta za hrvatsko gospodarstvo te prepoznatljivost Hrvatske u svijetu.

"Turizam je izuzetno važan za Hrvatsku, oduvijek je bio pokretač gospodarstva i sigurna sam kako će to biti i u budućnosti. Moj prvi cilj bit će osigurati stabilnost turističkog sektora u ovom razdoblju. Turizam treba što bolje pozicionirati u budućoj financijskoj perspektivi EU fondova kako bi i dalje bio perjanica hrvatskog gospodarstva“, istaknula je.

Dosadašnji ministar turizma Cappelli poručio je da je hrvatski turizam siguran u rukama nove ministrice, a sada kada je još dodatno pojačan i sa segmentom sporta, vjeruje da se Hrvatska može još kvalitetnije i prepoznatljivije predstavljati u svijetu.

"U ovom razdoblju pandemije COVID-19, Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem stvorila je preduvjete zahvaljujući kojima turizam i u ovom trenutku ostvaruje značajne rezultate, a ne sumnjam da će izuzetne rezultate nastaviti ostvarivati u godinama ispred nas“, istaknuo je Cappelli, dodavši da će i dalje biti podrška hrvatskom turizmu kroz rad u Hrvatskom saboru.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 13:16