StoryEditorOCM

Karamarko: Zadovoljan sam brzom reakcijom DIP-a; U srijedu vjerojatno sastanak s udrugom Franak

Piše PSD.
26. siječnja 2016. - 16:44
Domoljubna koalicija je u utorak u sjedištu Hrvatske seljačke stranke (HSS) razgovarala o nastavku suradnje, aktualnim i kadrovskim problemima, rekao je novinarima nakon tog sastanka predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Na pitanje novinara hoće li koalicijski partner HSS dobiti još dva saborska mandata, kako je najavljivao predsjednik te stranke Branko Hrg, Karamarko je rekao da će to vidjeti.

"To ćemo vidjeti. Mi imamo nekakve dogovore s njima i dopustite da o tome sada ja nemam pravo ništa izjavljivati jer dogovori su ipak interna stvar", rekao je Karamarko.

Upitan hoće li HSS dobiti pomoćnike i zamjenike ministara, Karamarko je rekao da će ostati pri svome da ne bi komentirao jer tako je dogovoreno.  

"Mislim da smo završili jednu fazu naše suradnje. Pobijedili smo na izborima, po peti put. Jako smo zadovoljni zbog toga, fomirali smo Vladu..., razgovarali smo o aktualnim problemima i kadrovskim problemima i nastavku suradnje", rekao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ponovno je izrazio zadovoljstvo brzom reakcijom Državnog izbornog povjerenstva na njegovu izjavu o mogućoj krađi mandata na prošlim parlamentarnim izborima. Rekao je kako je on iznio da postoje indicije da se to dogodilo.

"I prema tome, neka se ispitaju. To je pravo svakog građanina koji ima indicije i obveze da tako nešto prijavi ili izjavi", rekao je Karamarko novinarima.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u ponedjeljak kako izjava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ) o postojanju indicija o krađi zastupničkih mandata upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata i najavilo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.

Karamarko: U srijedu vjerojatno sastanak s udrugom Franak

Karamarko je u utorak najavio da će vjerojatno već sutra biti održan sastanak s udrugom Franak.

Novinari su Karamarka pitali hoće li se sastati s udrugom Franak, koja je zatražila sastanak s njime zbog predizbornih obećanja o rješavanju problema kredita u švicarskim francima. Karamarko je odgovorio da će se taj sastanak održati vjerojatno već sutra te da ministar financija Zdravko Marić vodi komunikaciju s 'Frankom'.   

"Sastat ćemo se. Gospodin Marić vodi taj dio, rekao bih, projekta našeg razgovora s njima. Prema tome, vjerojatno će već sutra doći do tog sastanka pa ćemo onda biti puno pametniji", izjavio je Karamarko nakon sastanka Domoljubne koalicije u Hrvatskoj seljačkoj stranci.  

Ministar Marić u utorak je također za sutra popodne najavio susret s predstavnicima Udruge Franak, na kojem bi, po njegovim riječima, trebao sudjelovati i ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Upitan kako komentira najavu 'Franka' za podnošenje tužbe protiv guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića jer je sudjelovao na konferenciji koju je organizirao UniCredito i time ušao u sukob interesa, Karamarko je rekao da nije upućen u to što se dogodilo pa mu je to teško komentirati.

"Ne bih komentirao to oko sukoba interesa, zašto i kako. Doista ne znam, nisam upućen što se dogodilo. Teško mi je to komentirati", rekao je Karamarko.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš (HSP AS) ocijenio je pak da je pravo udruge Franak izvidjeti što se događalo te da, ako postoji sukob interesa, Povjerenstvo o tome mora donijeti pravorijek.

HNB je pak u utorak objavio kako snosi troškove putovanja i smještaja guvernera Borisa Vujčića na konferenciji "Emerging Europe Winter Conference", koja se u organizaciji UniCredita u Kitzbuehelu održavala od 13. do 15. siječnja.

Udruga Franak ranije je objavila da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavila Vujčića zbog toga što je kao guverner HNB-a, nadzornog tijela poslovanja svih banaka u Hrvatskoj, bio sudionikom privatne konferencije poslovnog subjekta UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke i na njoj aktivno sudjelovao, na teret UniCredita.

(H)
Foto: Goran Mehkek / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 14:15