StoryEditor
Hrvatskareferendum o mirovini

Kaptol odbio sindikate: Prostor za skupljanje potpisa ustupamo samo onima koji ga nemaju

25. travnja 2019. - 22:48

Zagrebačka nadbiskupija odbila je molbu tri sindikalne središnjice koje su zatražile da im se dopusti da od subote 27. travnja pa do 11. svibnja prikupljaju potpise pred crkvama i crkvenim prostorima.

Riječ je o potpisima za održavanje referenduma kojim bi se dob za stjecanje pune mirovine vratila na 65 godina, kako je to bilo prije nove mirovinske reforme Vlade Andreja Plenkovića.

U odgovoru referendumskoj inicijativi „67 je previše« koju su pokrenuli Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, Kaptol objašnjava kako pitanje mirovinskoga osiguranja treba gledati u širemu okviru i kako ga se ne može svesti na pitanje dobi i godina kada netko treba ići u mirovinu.

- Uvijek je potrebno naglašavati pitanje kakvoće rada i međusobnih odnosa gospodarskih subjekata tijekom radnoga vijeka, što se nužno preslikava i na mirovinski sustav. O tome se priželjkuje bolja osjetljivost i šira rasprava koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u političkim odnosima. Nadalje, u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrednote koje zagovara i Crkva. Za razliku od toga, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative. Slijedom navedenoga, ne zauzimajući ničiju stranu u ovome pitanju, a u skladu sa zajedničkim stavom biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, ovime dajemo na znanje da nismo u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa - navodi se u objašnjenu tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 18:06