StoryEditorOCM
Hrvatskanovi sudac...

Kap. Bekavac ipak čeka rujan u zatvoru! Javila nam se supruga: Kratko smo se vidjeli, doduše na četiri metra udaljenosti

Piše Damir Tolj
18. srpnja 2024. - 14:08

Kapetan Marko Bekavac ipak čeka rujan. U turskom zatvoru u Ankari, gdje boravi od listopada...

U najkraćem, epilog je to dugo najavljivanog sudskog ročišta, koje je u četvrtak održano na sudu u gradu Eregli, na crnomorskoj obali, udaljenom 300 kilometara sjeverno od Ankare.

- Eto, nakratko smo se uspjeli vidjeti u sudnici, doduše na tri ili četiri metra udaljenosti, ali ipak dovoljno za optimizam: Marko je djelovao mirno, bio je staložen, što nam pobuđuje nadu da će na koncu ipak sve biti dobro...

Kazala nam je to Katja Bekavac, supruga teško optuženog splitskog kapetana duge plovidbe, koji se suočava s teretom zapovjedne odgovornosti, budući da je na brodu "Phoenician - M", pod njegovom upravom, jesenas pronađeno preko pola tone kokaina. Najprije u Kolumbiji, a kasnije i u turskoj luci Erdemir, na povratnom putovanju iz Južne Amerike.

‘Nabrijan‘ i spreman

Iako se bilo očekivalo da bi ročište održano u četvrtak moglo biti u sudbonosno - najavljivana je, naime, čak i velika mogućnost izricanja presude - to se ipak nije dogodilo. Kao što smo javljali, par dana prije ročišta zamijenjen je predsjedavajući sudskog vijeća, pa se nije činilo realnim da bi novi sudac odmah i presudio desetorici pomoraca iz više zemalja.

image

Supruga Katja uspjela je vidjeti Bekavca u sudnici. Na slici s Markovim bratom jozom

 

Duje Klarić/Cropix

- Novi sudac ipak je pružio mogućnost svim optuženima, saslušanima još na prvom, lipanjskom ročištu, da mu ukratko iznesu svoje obrane ili iznesu moguće nove spoznaje, odnosno dokaze, prije nego što je zaključio ročište i iduće zakazao 16. rujna - kazao nam je Neven Melvan, glavni tajnik sindikata pomoraca Hrvatske, koji je sve pratio iz sudnice.

Prema njegovim riječima, kap. Bekavac ovaj put se jako dobro držao:

- Vidjelo se da je jako dobro pripremljen, bio je fokusiran i "nabrijan", da tako kažem, spreman na obranu, a ocijenili smo i da dobro izgleda...

U sudnici su bili i hrvatski diplomatski predstavnici u Turskoj: veleposlanik Hrvoje Cvitanović, te njegov prvi suradnik Mario Zadro, koji su cijelo vrijeme na usluzi Bekavčevoj obitelji i zauzimaju se za zatvorenog splitskog kapetana koliko je to moguće u ovakvim prilikama.

image

Novo ročište bit će sredinom rujna

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 13:47