StoryEditor

KAOS U SPLITU Pride prekinut zbog nasilja, ozlijeđeno pet osoba, policija evakuirala sudionike (VIDEO, FOTO)

Piše PSD.
11. lipnja 2011. - 18:40
Split je pao na velikom ispitu tolerancije: bez obzira na stotine policajaca, od toga oko 500 intervenaca pod punom opremom, te pridruženih im pojačanja iz temeljne, prometne i krim policije pristiglih iz devet policijskih uprava, prvi splitski Gay pride je naprasno prekinut.


Bejrut na splitskim ulicama, s oko četiri tisuće anti gay prosvjednika u subotu nije jamčio sigurnost za 200-ak članova kolone ponosa, zbog čega su organizatori iz Iskoraka, Domina i Kontri odlučili prekinuti skup i pod debelim kordonom intervenaca mirno na sredini Rive čekati evakuaciju.

Pod gustim kordonom policajaca, doslovce živim zidom, s Rive, pod budnim okom prosvjednika odbačenih nekoliko desetina metara od bine, sudionici Gay pridea su odvedeni do prostorija Udruge  Domina u Bosanskoj ulici. Tu ih je čekala okrjepa, sendviči, kolači i pića koje im je priredio kuharski majstor Miro Bogdanović.Odluka o prekidu nije donesena na brzinu,organizatori skupa prisnaženi iskustvom sa zagrebačkih i beogradskih ulica predosjetili su kako bi se užarena i neprijateljska atmosfera mogla pretvoriti u  otvoreni fizički sukob s mnogo težim posljedicama. Na to ih je navela i kanonada raznoraznih predmeta koji su s njihovim ulaskom na Rivu poletjeli iz ruku prosvjednika, i lakše ozlijedili neke od sudionika kolone.

Psovke najgore vrste od Ubij pedera, Lizalice, Smradovi, Govna pederska, Prokleta marvo, bili su šala mala prema raznoraznim predmetima koji su na sudionike Split pridea poletjeli nakon što su izašli iz Marmontove. Kanonada pomidora, boca, staklenih i plastičnih čaša, cvijeća s otrgnutim komadima zemlje, kamenja, limenki, velikih plastičnih predmeta sručila se na prosvjednike, intervence i novinare, zbog čega su neki morali zatražiti liječničku pomoć. 

Čuli su se i topovski udari, a prosvjednici su bacili i dva suzavca, te se gomilali na određenim područjima Rive pokušavajući probiti kordon. To je u više navrata dovodilo do zgušnjavanja intervenaca i zbijanja gustih redova oko sudionika kolone.

 -Ako je namjera sudionika bila zaustaviti nas na dnu Rive e onda nisu uspjeli. Mi smo na Rivu ipak došli bez obzira na sve. Ali nije bilo lako. Što reći, mogu tek zahvaliti svima onima koji su nas podržali, i izraziti sućut ostatku što je priredio ovakav linč. Pitam se samo zašto,čemu, zbog kojeg razloga, zašto se tako ponašaju – rekla nam je netom po objavljivanju prekida skupa Mirjana Kučer iz Domina, jedna od organizatorica splitskih Dana Ne ponosa.
Kučer i ostali aktivisti drže kako je policija mogla i bolje odraditi svoj posao,smatraju kako je umjesto jednog reda intervenaca na Rivi, gdje se dogodio najveći broj incidenata, trebalo biti dva reda policajaca. Aktivisti policiji zamjeraju i što nije na vrijeme zaustavila bacanje teških predmeta iz razjarenih skupina promatrača, ili ih makar udaljila na što veću udaljenost od sudionika skupa.

-Padalo je po nama sa svih strana. Psovke možemo podnijeti, ali ovo je bilo najgore, policija nije uspjela to zaustaviti – rekla nam je jedna od prosvjednica koja je i sama dobila udarac kamenom u usta, te rajčice po odjeći.
Iako prekinut, Gay pride se tijekom čekanja da policija osigura teren i mirno dovođenje do Dominovih prostorija, dijelom  nastavio prigodnim govorima gostiju i organizatora. Iako razočarani ovakvim ishodom sudionici Split Pridea ipak su na određeni način uspjehom držali to što su makar u koloni došli do centra Rive. Program su nastavili uz pjesmu i govore kojima su pažnju usmjerili na svoje osnovne ciljeve, osiguranje prava kakva imaju heteroseksualci iz bračnih i vanbračnih zajednica.

Čim je policija osigurala teren u strogom centru grada, zatvorila su se svi prilaze ulicama namijenjenih evakuacijskoj ruti, kolona je krenula do Udruge Domina.   Zanimljivo, na ovom dijelu šetnje, isto kao i na početku skupa, pratili su ih aplauzi ljudi, povici odobravanja, i mahanja zastavicama iz trgovina.

leo kovačić,
foto: joško ponoš, mario todorić, vojko bašić, ante čizmić /cropix

Petorica ozlijeđenih

Tijekom Gay pridea ekipe Hitne pomoći intervenirale su kod petorice lakše ozlijeđenih u Marmontovoj ulici dok  ih je dvoje završilo i na Hitnom kirurškom prijemu. Kako saznajemo od dr. Dragana Barića, šefa kirurške ekipe riječ je o lakšim ozljedama, odnosno nagnječenima uzrokovanima vjerojatno udarcem kamena u glavu.

Nakon liječničke obrade u splitskom Kliničkom bolničkom centru dvojica muškaraca puštena su kući. Iako iz KBC-a nisu htjeli otkriti identitet ozlijeđenih, neslužbeno doznajemo kako su u povorci najgore prošli Jerko Živković, kamerman RTL-a, te Mislav Kukoč, profesor etike i filozofije na splitskom Filozofskom fakultetu.

Dok su na Hitnoj medicinskoj pomoći u subotu pojačali redove dovodeći i ekipu iz Trogira, na Hitnom kirurškom prijemu dežurali su, kako nam je rekao dr. Barić, u uobičajenom sastavu. Kad je njihova uhodana ekipa prije dvije godine uspjela "izdržati" dolazak prvih ozlijeđenih iz tzv. Vlaka smti u Rudinama smatrali su da nema razloga zvati jučer u dežurstvo dodatno medicinsko osoblje unatoč događaju s predznakom visokog rizika.

linda perić

I kartonski Kerum u povorci

Kolona aktivista je u Splitu pokazala i više nego miroljubivo lice, ni u jednom trenutku nisu reagirali na provokacije. Oboružali su se tek zastavama mira, balonima, zviždaljkama, zastavicama, transparentima, i tako se pristojnog i uglađenog ponašanja držali  tijekom cijelog trajanja okupljanja.

Među transparentima su nosili napise Mare i Kate vole se da znate, Moja partnerica je moja obitelj, Gay je OK.

Skupu se se pridružili i kartonski likovi Thompsona, Severine i Željka Keruma. Gradonačelnik Splita nije bio na Gay prideu, iako je subotnje jutro proveo Rivi u druženju sa svojim prijateljima.
T.Š.B.


"Hvala vam hrabri pederi, lezbe i trandže Splita!"

Dragi i drage,

Da je dostojanstvo neotuđivo, pokazali ste vi, splitski pederi, lezbe, biseksualne, trans i queer osobe kada ste uzdignute glave koračali ulicama svoga grada. Podržane/i odgovornim i solidarnim podržavateljicama i podržavateljima svojom ustrajnošću i neustrašivošću danas ste nepovratno promijenili Split i Hrvatsku.

Pokazale ste da se za ljudska prava treba boriti uvijek i svugdje, bez obzira na prepreke i pokušaje zastrašivanja. Danas je izborena pobjeda hrabrosti nad nepravdom, pobjeda ljubavi nad mržnjom, pobjeda slobode nad životom u sjeni.

Poruka svima je: mi pederi, lezbe, trans, biseksualne, interspolne i queer osobe – gdje god živjeli i odakle god dolazili - borit ćemo za pobjedu unatoč svakom teroru i fašizmu, ma koliko god dug i težak put bio pred nama! I nikada se nećemo predati! - stoji u poruci Zagreb Pridea upućenoj hrabrim Splićanima koji su se u subotu odvažili stati u povorku ponosa.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2022 16:06