StoryEditorOCM
Hrvatskašokantno stanje na firulama

Kaos na splitskom Hitnom kirurškom: doživjeli ste prometnu i treba vas operirati? Može, ali nakon što završi uklanjanje apscesa na stražnjici...

Piše PSD.
7. veljače 2016. - 18:02
Nakon skandalozne Facebook prepiske s profila dvoje liječnika splitskog KBC-a, kirurga Hrvoja Tomasovića i internistice Ivane Rosenzweig Jukić, koju je otkrio Index, bolnicu je “pročešljala” inspekcija Ministarstva zdravlja. Nalaz tog izvanrednog nadzora krije se već tri mjeseca, no u javnost je ipak procurilo inspekcijsko rješenje, koje je potvrdilo još neke nepravilnosti u radu druge po veličini bolnice u državi. Utvrđeno je, naime, kako se pacijenti na Klinici za kirurgiju operiraju a da se zahvati ne upisuju u kirurške protokole, kao što propisuje Zakon o liječništvu.

U protokolima, prema inspekcijskom nalazu, nedostaje niz podataka, od onih koje se operacije obavljaju, preko imena kirurga, do imena anesteziološkog tima. Za neurednu dokumentaciju Zakon o liječništvu propisuje novčanu kaznu od 5000 do 10.000 kuna, no odmah su krenule i priče kako nije riječ samo o propustima u vođenju dokumentacije, nego o tome da kirurzi dovode svoje privatne pacijente i ciljano nastoje zatajiti da su izveli operacije.

Od upućenih izvora u bolnici doznajemo, međutim, kako je takvo skrivanje pacijenata nemoguće zbog velikog broja zdravstvenih djelatnika uključenih u svaki zahvat. Uostalom, svoje protokole, neovisno o kirurškima, vodi i Anesteziološka klinika.

Radi se, dakle, o nemaru. Odnosno, jednom malom segmentu kaosa i nereda koji godinama vlada u splitskoj bolnici. I za koji nitko ne odgovara, a razočarani pacijenti sve češće bježe u Zagreb, i za one zahvate koji se obavljaju u Splitu.

Skandal za skandalom

U bolnici se redaju skandali, kao ni u jednoj drugoj u Hrvatskoj, i nikome ništa. A to, osim pacijenata, razočarava i dobar dio zdravstvenih djelatnika koji u lošim uvjetima nastoje pošteno i odgovorno obavljati svoj posao. U tome im, na žalost, nogu zapinje i uprava, koja bi trebala biti prva u redu u poštovanju zakona i pravilnika.

Najočiti i najozbiljniji primjer za to je priča sa specijalizantima koji protupravno rade samostalno. U praksi se to provodi na način da se jedan specijalist anesteziolog, uz “svoju” dvoranu, rasporedi na još jednu ili dvije u kojima samostalno anesteziraju specijalizanti, čak i oni na početku svog specijalističkog usavršavanja.

Prema stavu vodstva Klinike i bolničke uprave, takav je nadzor dovoljan, premda je svima jasno da jedan specijalist u isto vrijeme može biti samo na jednom mjestu i da u drugim dvoranama specijalizanti rade bez nadzora. Ne zabrinjava ih ni još jedna opasna protuzakonita praksa, da na Križinama svaki drugi dan dežura specijalizant koji obavlja sve poslove šefa službe (tu bi funkciju trebao obavljati najiskusniji specijalist), uključujući i samostalno reanimiranje pacijenata u cijeloj bolnici.

Sami anesteziolozi taj su problem dugo i neuspješno pokušavali riješiti unutar bolnice, a i “Slobodna” je lani objavila niz tekstova o toj opasnoj praksi koja ugrožava zdravstvenu sigurnost pacijenata. Reagirala je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, no ništa se nije promijenilo. U studenom je te nepravilnosti potvrdio i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore, upozorivši upravu da specijalizanti koji nisu stekli treću, najvišu razinu kompetencije, prema Pravilniku o specijalističkom usavršavanju, ne smiju samostalno anestezirati.

Nakon toga, specijalistima anesteziolozima je, kao što smo pisali, “prekipjelo” i većina njih od prosinca prošle godine odbija sudjelovati u toj protupravnoj praksi, koja, objasnimo, podrazumijeva i da specijalisti, ako bi se nešto dogodilo u dvorani u kojoj specijalizant samostalno radi, moraju preuzeti odgovornost, iako ondje nisu ni bili. Novost je da je na Ginekološkoj klinici, nakon što je specijalist odbio na papiru pokrivati specijalizanta, nedavno zatvorena jedna operacijska dvorana.

No, ni sve to sanacijskog upravitelja Kolju Poljaka nije nagnalo na neke konkretne mjere. Sazvao je, doduše, sastanak s “pobunjenim” anesteziolozima, ali onda se na njemu nije pojavio. A na primjedbe i prijedloge koje su oni iznijeli prisutnim članovima uprave nikad nije odgovorio. U međuvremenu, u dijelu bolnice nastavlja se ta opasna praksa, uključujući i ORL kliniku i operacije tonzila kod djece, od kojih je i krenuo medijski skandal.

Samo kada se to zna, ne čudi da pacijenti sve manje imaju povjerenje u splitski KBC, pa čak i oni koji imaju “vezu” na Firulama i Križinama. A to je tek dio – prisjetimo se, nadalje, priče s Hitnim kiruškim prijamom (HKP), čije su dvije dvorane radile bez centralnog sustava odvodnje anestetičkih plinova, propisane Pravilnikom o minimalnim uvjetima za obavljanje djelatnosti.

Dio anesteziologa je, nakon stručnog nadzora Komore, odbio raditi u takvim uvjetima, a upravitelj Poljak se (uglavnom priopćenjima, kamere i diktafone je izbjegavao koliko je god mogao) borio dokazati da je sve u redu. Utiho je, ipak, morao priznati poraz i na HKP-u su počeli radovi, a u dvoranama je postavljen sustav odvodnje plinova. Anesteziolozi su se vratili na HKP iako nikada nisu vidjeli certificiranu potvrdu da odvodnja plinova sada štima.

A usput su se, treba kazati i to, naslušali optužbi da su neradnici i da sve rade iz političkih pobuda... Jer je, očito, još uvijek čudno ako se netko bori za struku i pacijente, s obzirom na to da politika u zdravstvu godinama, u HDZ-ovim i SDP-ovim vladama, vodi glavnu riječ.

Političkom je odlukom, uostalom, Vlada i postavila SDP-ovca Poljaka na mjesto sanacijskog upravitelja, a politika ga je i spasila već najavljene smjene. Bivši ga je ministar Siniša Varga, podsjetimo, htio smijeniti, zajedno s upraviteljima ostalih KBC-ova, ali ga je na koncu spasio stranački kolega, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je molio da ga se ne dira, a u to je vrijeme Zoranu Milanoviću mir u splitskom ogranku stranke bio važniji od imena šefa bolnice...

Ali da se vratimo HKP-u. Odvodnja anestetičkih plinova ondje je samo dio problema. Javna je tajna da tamošnje jedine dvije dvorane znaju biti zauzete nehitnim, takozvanim hladnim operacijama, pa hitni pacijenti, čak i oni prevezeni nakon prometne nesreće, moraju čekati da se sala oslobodi.

Zbog toga je također bilo pobuna u bolnici, što je rezultiralo smanjenjem opsega hladnog pogona u hitnim dvoranama, ali i dalje se na Hitnom prijamu operiraju “lagane” proktološke operacije, kao što su analni apscesi i fistule... Prilično zabrinjavajuće zvuči i podatak da na HKP-u nema uvjeta za istodobnu reanimaciju dvoje životno ugroženih pacijenata, pa se liječnici moraju odlučiti koga će oživljavati prvog, a koga drugog...

Slučaj Ćenan

U cijeloj ovoj tmurnoj priči o splitskoj bolnici ne treba zaboraviti ni višegodišnje kršenje Direktive EU-a i Zakona o radu o radnom vremenu liječnika, namještanju specijalizacija, gdje je Kolja Poljak uveo dodatnu kategoriju dodijelivši nove specijalizacije (unatoč velikom broju mladih liječnika koji čekaju u redu) već završenom specijalistu i liječnicima koji su već odradili dio drugih specijalizacija...

Tu je i skandal zbog činjenice da bolnica koristi kirurške šivače koje prodaje tvrtka nevjenčane supruge upravo šefa Kirurgije Zdravka Perka, koji bi zbog toga morao snositi makar moralnu odgovornost, ali i to je prošlo bez posljedica. A afera s početka teksta s kirurgom Tomasovićem i internisticom Rosenzweig Jukić, preko čijih su se Facebook profila vodili šokantni dogovori o slanju pacijenata i naknadnom traženju zahvala za pruženo liječenje, još nije završena s obzirom na to da DORH slučaj istražuje...

Svemu treba pribrojiti i priče pacijenata koji bolnicu optužuju za propuste, o čemu često svjedoče u različitim medijima. Mi ćemo za kraj samo podsjetiti na šokantnu priču Mattyja Ćenana, koji je optužio liječnike za nemar zbog kojega je na koncu ostao bez noge. Termin u kirurškoj dvorani dobio je tek nakon intervencije iz izraelskog veleposlanstva. Noga mu je amputirana, a zbog komplikacija koje su nastale zbog odgađanja liječenja uslijedilo je još 15 operacija. Ćenan kaže da je potpuno dotučen, a protiv bolnice je pokrenuo tužbu za milijunsku naknadu štete...
DIVNA ZENIĆ RAK
FOTO: ARHIV EPH

REAKCIJA

‘Podatke upisuje najmlađi liječnik, pa se zna dogoditi da nekim kolegama ne zna prezime’

Odgovorne osobe KBC-a Split jučer nisu htjele službeno komentirati najnoviji “slučaj”, tek nam je rečeno kako je riječ o “podmetanjima u političke svrhe”. Međutim, iz neslužbenih izvora doznajemo da su u bolnici upoznati s nalazom inspekcije Ministarstva zdravlja i da ga smatraju dobrohotnim savjetom za unapređivanje vođenja dokumentacijskih protokola. Prema našem izvoru, koji je želio ostati anoniman, sve utvrđene nepravilnosti već su odavno uklonjene.
‘Nije moguće!’

– Nije istina da se u operacijske protokole ne upisuju podaci potrebni za operacijsku dokumentaciju. Te podatke u operacijski protokol u pravilu upisuje najmlađi liječnik u operacijskoj dvorani i svatko od njih ima svoj rukopis, odnosno svoj stil pisanja.

Do sada su se podaci u protokole unosili ručno pisanim slovima i ta pisana slova vjerojatno nekome nisu bila čitka. Jedini način pisanja operacijskih protokola je vlastoručno, to se ne piše na kompjutoru. Zna se dogoditi da liječnik prije operacije ne zna prezime od, recimo, sestre instrumentarke, pa u protokol upiše samo da je na operaciji bila sestra Ivana, Ana, Lucija ili neka druga. Ne mora mladi liječnik znati prezimena svih medicinskih sestara. Ipak, kako ne bi dolazilo do ovakvih nebuloznih optužbi, već se nekoliko mjeseci protokol operacija piše tiskanim slovima i s punim podacima svih koji su u operaciji sudjelovali, kao i potpunim navođenjem operacijskih zahvata, bez skraćenica, koje se uobičajeno koriste u svim bolnicama – kazuje nam naš izvor.

U inkriminirajućem tekstu za KBC Split navodi se kako splitski kirurzi operiraju i svoje privatne pacijente, odnosno da obavljaju operativne zahvate kojima nema službenog traga, tj. da ih ne zavode u bolničke knjige.

– To jednostavno nije moguće. Svaki pacijent koji dolazi na operaciju mora biti zaveden u bolničkim knjigama, odnosno mora imati uputnicu za operaciju, gomilu nalaza, krvnu grupu, nalaz anesteziologa... Sve se to mora protokolirati, jednostavno je nemoguće da bilo tko bude operiran a da nije zaveden u najmanje od tri do pet mjesta u bolnici – kazuje naš izvor.

Bolji poznavatelji prilika u KBC-u Split tumače “afere” kao borbu za prevlast unutar samog KBC-a Split, budući da će zasigurno nakon parlamentarnih izbora SDP-ova garnitura napustiti vodeća mjesta u bolnici, a na njihova će doći neki drugi ljudi, bliži HDZ-u i onima koji su osvojili vlast.

I. MARKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 21:28