StoryEditorOCM
Hrvatskaprirodoslovni muzej

Kamena gromada s Brača, teška preko 9 tona prebačena u Zagreb, u tijeku je složena akcija. Riječ je o velikom projektu

Piše Vijesti SD
2. lipnja 2023. - 13:10

Godinu i pol dana nakon početka obnove Hrvatski prirodoslovni muzej postavlja prvi izložak u svoj novi stalni postav. Blok okršenog vapnenca s Brača težak preko 9 tona prvi će naći svoje mjesto u postavu novog Muzeja. 

Okršeni vapnenac sa kavernom biti će izložen kao taktilni izložak koji ilustrira krško podzemlje Dinarida. Uzorak, koji je izvađen iz kamenoloma Pućišća s otoka Brača i doniran od tvrtke Jadrankamen, postati će dio zbirke sedimentnih stijena.

Zbog složenosti logističkog zahvata postavljanje ovog atraktivnog izloška izvodi se prije završetka zidne konstrukcije zgrade. 

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej trenutačno je najveći projekt u kulturi u Gradu Zagrebu te jedan od kapitalnih u Republici Hrvatskoj, a završava koncem 2023. godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene gornjogradske Palače Amadeo. Cjelovita obnova muzeja uključuje građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, poboljšanu toplinsku izolaciju, uz primjenu učinkovitijih energetskih sustava. U rekonstruiranoj palači siguran je i nesmetani pristup za kretanje osoba s invaliditetom te osoba smanjene pokretljivosti.

Dodatni prostor za proširenje novog stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja postigao se izmještanjem cjelokupnog fundusa u nove čuvaonice na Novom Petruševcu, a nove aktivnosti postići će se natkrivanjem atrija muzeja, novom multimedijskom dvoranom, novim laboratorijima te podzemnim izložbenim aneksom čime će se bitno unaprijediti kapaciteti turističke ponude Grada Zagreba. Otvorit će se i novi pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, a koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradske jezgre. Prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se i za uvođenje prirodoslovnog sadržaja s naglaskom na cjelinu „Botanika na Tuškancu“.

Sljedeća aktivnost projekta “Čuvar baštine” odnosi se na uspostavu novog stalnog postava, multimedijske i multifunkcionalne dvorane, muzejske suvenirnice i muzejskog ugostiteljskog objekta. U novom stalnom postavu posjetitelji će moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz brojnih muzejskih zbirki s pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama, fotografijama, kao i multimedijskim interaktivnim prezentacijama vezanima uz tematsku cjelinu. Multimedijska dvorana omogućit će interaktivnu prezentaciju postojećih i novih sadržaja na temu bogate hrvatske prirodoslovne baštine, a bit će na raspolaganju i drugim dionicima kulturnih i turističkih sadržaja u Gradu Zagrebu.

Novina projekta koja predstavlja značajan iskorak u prezentaciji kulturne baštine i obogaćivanju turističke ponude Grada Zagreba je opremanje laboratorija koji će svim njegovim korisnicima omogućiti upoznavanje s osnovnim metodama rada u biološkoj i geološkoj znanosti, a koje do sada nisu javno prikazivane. Korisnici će u okviru interaktivnog laboratorija uz mogućnost rada „in situ“ sami moći stvarati nove vrijednosti za prirodoslovlje. Kroz novi stalni postav, laboratorije i muzejske radionice, dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama, što će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima. Edukativne radionice namijenjene osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima doprinijet će pobuđivanju znatiželje o prirodoslovnom svijetu, dok će sadržaji za sve uzraste doprinijeti prirodoslovnom opismenjavanju, važnom alatu za razumijevanje fizičkog i prirodnog svijeta i smještanje prirodoslovlja u društveni i kulturni kontekst.  

Cjelovita obnova, rekonstrukcija i dogradnja gornjogradske Palače Amadeo i novi atraktivni sadržaji u funkciji su razvoja održivog turizma Grada Zagreba i postizanja ciljeva Urbane aglomeracije Zagreb. Kulturna baština, interpretirana na suvremeni način, posjetiteljima će omogućiti novu dimenziju iskustva žive i nežive prirode i upoznavanje s respektabilnom hrvatskom prirodoslovnom baštinom i tradicijom, ali i obogaćivanje atraktivnosti Zagreba kao poželjne turističke destinacije i prepoznatljive europske metropole.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 17:36