StoryEditor
Hrvatskasporni mandat

Kakva je pozadina umirovljenja brigadira HV-a koje je razbjesnilo Milanovića: Je li problem samo u rokovima ili gledamo rat zbog ovlasti između predsjednika i ministra obrane?

Piše Krešimir Žabec/JL
20. listopada 2021. - 20:42

Prema neslužbenim informacijama, brigadiru Elvisu Burčulu je četverogodišnji mandat na čelu Počasno zaštitne bojne istekao prošle godine. No, prema Zakonu o obrani, mandat mu se mogao produžiti još dva puta po godinu dana, piše Jutarnji list.

Ministar obrane prošle godine mu je produžio mandat za godinu dana koji je isticao 15. listopada. Prema našim informacijama ministar Mario Banožić bio je voljan još za godinu dana produžiti mu mandat.

No, dan prije isteka mandata, iz Ureda predsjednika je stigao prijedlog da se brigadiru Burčulu mandat produži samo do kraja godine. Prema našim informacijama prvotnu takvu odluku nije podržavao ni načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj koji je također bio za jednogodišnje produženje.

Ministar obrane nije pristao na prijedlog Ureda predsjednika te je donio odluku o umirovljenju jer brigadir Burčul ispunjava sve uvjete za starosnu mirovinu. Naši izvori tvrde kako je cijeli sukob nastao jer se ministar suprotstavio prijedlogu predsjednika i rekao mu "Ne".

Podsjetimo, iz Ureda Predsjednika RH priopćili su u srijedu popodne da je prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, Vlada izvršila nasrtaj na funkcioniranje sustava OS RH i da predsjednik Milanović neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH.

image
Robert Fajt/Cropix

Nakon žestokog Milanovićeveg istupa odlučili su reagirati priopćenjem iz MORH-a.

'Brigadiru Elvisu Burčulu isteklo je imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno–zaštitne bojne 15. listopada 2021.

U skladu s Ustavom i Zakonom o obrani imenovanje zapovjednika na navedenu dužnost provodi se na način da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje djelatnu vojnu osobu na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane.

U skladu sa svojim zakonskim ovlastima i potrebama službe koja je u ovlasti ministra obrane, a sukladno planovima osoblja, ministar obrane donio je odluku o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Elvisa Burčula s ostvarivanjem prava na starosnu mirovinu, a sukladno Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Ministarstvo obrane naglašava da navedeno umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske niti je za takvo postupanje potreban prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, već je navedeno umirovljenje ovlast ministra obrane propisana zakonom, ističe se u priopćenju.

Kako se dalje navodi u priopćenju 'Zakonom o obrani jasno je propisana nadležnost personalnog upravljanja i vođenja kadrovske politike koja je u nadležnosti Ministarstva obrane.

Vezano uz netočne navode kako Vlada Republike Hrvatske pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore Predsjedniku RH kao Vrhovnom zapovjedniku OSRH, ne vodeći pri tome računa o potrebama službe oštro demantiramo i navodimo kako su nadležnosti državnih tijela u području obrane točno propisane Zakonom o obrani. Ponavljamo kako zapovjednika takve postrojbe imenuje Predsjednik RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane.

Vezano uz navode o zaštititi sustava upravljanja i zapovijedanja u OSRH, Ministarstvo obrane ističe da u skladu sa zakonom ono kao tijelo državne uprave ima planske, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvjete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministar obrane svoju dužnost kao čelnik državnog tijela obnaša u skladu s Ustavom i zakonom u interesu Oružanih snaga RH kako bi one funkcionirale i provodile svoje misije i zadaće.

Također naglašavamo kako je u potpunosti netočna konstatacija o nasrtaju dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji.

Naime, ova Vlada i Ministarstvo obrane itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu. Također ova Vlada skrbi o hrvatskim braniteljima i očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata što je vidljivo iz niza mjera i zakonskih rješenja u posljednjih pet godina, zaključuje se u priopćenju.

item - id = 1136635
related id = 0 -> 1148494
related id = 1 -> 1147743
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. siječanj 2022 01:15