StoryEditorOCM
HrvatskaVIJESTI I KONTEKSTI

Kako su ‘Putinići‘ iz našeg dvorišta spremali ruže za druga Putina

26. veljače 2023. - 22:18

Prošlo je godinu dana otkako su ruski tenkovi prešli ukrajinsku granicu, a s njome i onu crvenu liniju koja dijeli neobjavljene osvajačke operacije od izravne vojne invazije. Vladimir Putin prozvao je to – specijalnom operacijom denacifikacije Ukrajine.

Ruske specijalne postrojbe nisu uspjele izvršiti puč i postaviti (svoju) marionetsku vladu, tenkovi nisu stigli do administrativnog središta Kijeva gdje su trebali zapečatiti državni udar, propalo je cvijeće koje su po njima trebali radosno bacati ruski petokolonaši u ukrajinskom glavnome gradu. A s pustih i polumračnih ulica Kijeva povijesnim se selfiejem javio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okružen užim kabinetom svoje vlade, poručivši: "Naša vojska je ovdje. Naša vlada je ovdje. Predsjednik je ovdje. Slava Ukrajini."

Izgubljeni rat

U sljedećih nekoliko dana, kako je propala opcija ruskog "blitzkriega" s pučem, Vladimir Putin izgubio je rat za Ukrajinu. Volodimir Zelenski osvojio je mogućnost rata za oslobađanje Ukrajine iz kliješta "ruskog svijeta" uz supstancijalnu zapadnu (osobito američku i britansku) vojnu i političku pomoć. Rat Ukrajini pokrenuo je i novo geopolitičko preslagivanje, prvenstveno Europe, učvrstio je NATO kao jedini relevantni europski obrambeni savez, pokazao je stratešku pogubnost dovođenja Europe u energetsku (plinsku) ovisnost o Rusiji, koju je nametala Njemačka…

No u tih godinu dana, na temi ruske agresije na Ukrajinu na vidjelo su izišle i brojne hrvatske političke specifičnosti i proputinovski fenomeni na koje vrijedi podsjetiti. Jer, tradicionalno smo zaboravljivi.

U tih prvih pet dana, kada je bilo neizvjesno hoće li Ukrajina izdržati prvi val ruske invazije i time uopće izboriti mogućnost nastavka rata za svoju slobodu, hrvatski mainstream mediji često su izgledali kao ispostava "ruskog svijeta". Komentatori, analitičari i ostali znalci, prizivali su brzi kraj "operacije", samo da drug Vlado makne te problematične fašistoidne likove iz Kijeva, da rat ne eskalira, podučavali nas kako treba razumjeti rusku zabrinutost, u izravnijoj verziji kako je Rusija nepobjediva…

Ako vas to podsjeća na djelovanje KOS-ovih analitičara i znalaca u vrijeme agresije Srbije i JNA u Hrvatskoj 1991., s razlogom vas podsjeća. No kako je Ukrajina odolijevala invaziji, tako su znalci počeli spremati u ormar svoje ruže za druga Putina. Ili su ih zamrznuli za drugu prigodu.

Ozbiljne proruske tirade

Postojan je na Putinovoj strani ostao jedino predsjednik države Zoran Milanović, na našu državnu sramotu. Sramota bi svakako bila manja da umjesto predsjednika države proruske pozicije prema agresiji na Ukrajinu promovira pet ad hoc stvorenih analitičara i znalaca.

No kod Zorana Milanovića taj proruski narativ očito nije samo stvar trenutačne inspiracije, već je konstanta njegova političkog djelovanja. Kao hrvatski premijer, otvorio je širom vrata ruskom utjecaju, i u energetskom sektoru, i u osvajanju strateških (bivših vojnih) nekretnina na Jadranu, a sustavno zatvarao vrata LNG terminalu na Krku. Kao hrvatski predsjednik brani Putinovu "specijalnu operaciju" i krizitira zapadni imperijalizam, gotovo jednako srčano kao Medvedev.

No ne bih rekla da Zoran Milanović to čini samo zbog vlastitih uvjerenja. Pa on uvjerenja u trenu prilagođava potrebama. Više mi to izgleda da hrvatski predsjednik podržava Putina ponajprije po zadatku stare duboke države, čiji je i sam proizvod, kao uostalom i većina aktera suvremene hrvatske političke scene, a koja već dva desetljeća nastoji reinkarnirati nesvrstanost u hrvatskoj vanjskoj politici. To njegove proruske tirade čini ozbiljnijim nego što bi bile da su samo posljedica raspoloženja i čudnovatog karaktera.

U sljedećoj fazi, koja traje do današnjih dana, simpatije za Putina hrvatski proruski znalci izražavaju preko kritike zapadnih politika. Pa kažu: mi ćemo najviše platiti i najteže stradati zbog uvođenja sankcija Rusiji kao važnog instrumenta usuglašene zapadne politike. Imat ćemo nestašicu kruha. Cijene benzina skočit će do oblaka. Nestat će plina. Ako i doživimo zimu, smrznut ćemo se u stanovima. Ništa se od toga nije dogodilo.

Značaj sankcija

Ali postoji i sljedeća linija kritike zapadne politike: sankcije nisu zaustavile rat. Ozbiljno? A je li itko rekao da će ga zaustaviti? No sankcije bitno slabe kapacitete agresorske Rusije, baš kao što su nekoć slabile kapacitete agresorske Srbije. One nisu dovoljne za poraziti velikoruski ratni projekt, ali su značajna pomoć.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general Kirilo Budanov, koji je prije godinu dana točno u sat najavio početak ruske invazije, u razgovoru povodom prve obljetnice rata, predviđa njegovo okončanje do kraja proljeća. Kako njegova predviđanja valja promatrati i kao poruku američkih obavještajnih službi, recimo da je to izvjestan rok za neko zamrzavanje sukoba i uspostavu prijelaznih aranžmana, koji će potvrditi, ali ne i odmah ostvariti ukrajinski suverenitet unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Pokušavam zamisliti rezime naših znalaca iz kluba nesvrstanih. Možda ovako: Sve se to moglo i bez prolijevanja krvi. Samo da su Ukrajinci imali Budu Lončara da im uvede embargo na uvoz oružja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 04:47