Hrvatska'senzacionalna' vijest

Kako se Ministarstvo uprave 'pohvalilo' starom viješću još iz vremena SDP-ove Vlade: u priču o mrtvim biračima toliko su se zapetljali da je to žalosno i gledati 

Piše Marina Karlović-Sabolić

Narod je odavno smislio dobar recept.

Kad nešto pogriješiš, to i priznaš, pa ti se pola oprosti.

Toga, čini se, nisu svjesni u Ministarstvu uprave, gdje su se toliko zapetljali u priči o mrtvim biračima da je to žalosno i gledati.

Državni tajnik u Saboru se ispričao zbog objave o stare vijesti o 'umrlima koji više neće moći glasovati'; Maras uzvratio: 'Znači imamo vaše čvrste garancije za to?'

Konačno su uređeni registri birača: Ministarstvo uprave je na svoj način objavilo i senzacionalnu promjenu​

Prvo je na webu tog Ministarstva objavljena „senzacionalna“ vijest da mrtvi u Hrvatskoj više neće moći glasati. Jer, podučio nas je autor teksta, imamo Registar birača. Osobne iskaznice bez kojih se ne može glasati. Evidenciju birača. Aktivnu registraciju. I još pokoji osigurač kojemu je cilj da više ne bude viška birača u odnosu na broj građana.

Novinari, šokirani da se takva vijest objavljuje u 2019. u zemlji koja je već godinama članica Europske unije – pa bi zabrana glasanja mrtvih već poodavno trebala biti na snazi - krenuli su provjeravati. Je li vijest doista „friška“? Je li možda zaostala iz nekog od ranijih mandata? Propagira li Ministarstvo nešto što je već odavno trebalo biti riješeno?

Sve je u redu. Vijest je nova. Objavljena je nakon objave datuma predsjedničkih izbora.

A nije bila nova. Vijest je datirana 2014.godine, još u vrijeme mandata SDP-ove Vlade koja se – više ili manje uspješno – pokušavala uhvatiti ukoštac sa problemom fiktivnih birača i lažiranih glasova.

Ona je na web stranici Ministarstva – očito greškom – završila u prvom planu.

A onda je uslijedilo pravdanje.

- Ispričavamo se zbog nastalog nesporazuma oko telefonskog upita koji je bio vezan za upute biračima, a na koji je zaposlenica rekla kako se uputa nalazi na mrežnim stranicama, pritom misleći na aktualne upute za birače koji se nalaze na sljedećoj poveznici: https://uprava.gov.hr/predsjednicki-izbori-2019/13319.

Navedene upute objavljene su nakon raspisivanja izbora za Predsjednika Republike Hrvatske – priopćili su iz Ministarstva uprave. Složivši se da informacija u mrtvim biračima potječe od prije pet godina.

No ne i kako je ta vijest završila na web stranici Ministarstva baš sada.

I to u rubrici Istaknute vijesti.

#MINISTARSTVO UPRAVE# MRTVI BIRAčI